Rádió a homályban

Hír a Transindexről:

A Janovics Jenő Alapítvány kuratóriumának ülésén egyöntetűen megszavazták az Erdély FM költségvetését – amikor rákérdeztünk ennek nagyságára, csak annyit árult el Nagy Zsolt, hogy a 2007-es év költségvetésének egyharmadát a Janovics Jenő Alapítvány, kétharmadát pedig a Communitas Alapítvány biztosítja.

Semmit sem tanultak, semmit sem felejtettek. Megint megy a titkolózás, az emberek (vö. választópolgárok) hülyének nézése. A közpénzzel a legteljesebb nyilvánosság előtt kell elszámolni. Az Erdély FM még el sem indult, már fogyasztják a bizalmi tőkéjét. Én nem hagynám.

17 válasz: “Rádió a homályban”

  1. Lada

    Szarban a Duna? Persze, hogy jól lehetett élni abból, hogy a határon túliakat képviseljük. Most, hogy a határon túliak esetleg maguk döntik el a műsoraikat, sok kényelmes bársonyszék inog.
    Amúgy valami baj van a kuratórium reprezetativitásával? PAnaszkodott valaki aki adta a pénzt, hogy nem volt elszámolás?
    Tudod Attila a padlás tele van ezekkel a közéletet mérgező sunyi nyilatkozatokkal. Menj fel Cselényihez, mert kapsz egy kis prémiumot.

  2. Adminisztrátor

    na, most jól megkaptam :)

    gratula a bátor szókimondásért!

    ami a viszonylag érdemibb részét illeti a hozzászólásnak, én nem láttam semmilyen nyilvános elszámolást, márpedig alapítványoknál ez kötelező…

  3. Oláh István

    Ideges a határon túli magyar televízió. A pontosság kedvéért: a Duna Televízió erdélyi műhelye. Ránézésre úgy tűnik, az időnként nemcsak illő, egyenesen kellő műsorátgyúrások-beolvasztások miatt elégedetlenek a munkatársak. Ami a megrendelőnek gazdaságos, az a beszállítóknak (a kolozsvári, udvarhelyi stúdióknak) költségmegvonás. Az örök alku (az egyik többet kér, a másik kevesebbet ígér, a végén megegyeznek egy köztes értékben) most nem működik. A pénz fölött eddig főleg a DT és a hatalom vitázott, most az erdélyi apparátus adta közre elégedetlenségét. Kérdés, mekkora ez a köz, s ki veszi a tiltakozást: az anyaországi magyar, aki minket lát a Dunán? Az erdélyi magyar, aki magát látja, feltéve, ha épp látni akarja magát? A szakmai kistársadalom, a tévéseké? Határon túliságról szólva változatlanul érdekes a helyzet: minket mindig támogatni kellett. Szóval és kenyérrel. Alapítványok sora született meg az elmúlt 17 évben az egyetlen megfontolásból, hogy a magyar állam segítse az idestova kilencven éve kívül rekedt magyart. Mi mindenben! Anyanyelvében, azonosságtudatában. Megélhetésében, vállalkozásaiban. A kapcsolattartásban, ami éppen a televíziózásnak, a Duna Televíziónak köszönhetően, Kárpát-medencei dimenzió lett. Csakhogy Trianon nem hatja meg a főkönyvelőket, akik a bevétel-kiadás száraz tényeit nézik, semmi mást. A közgazdász mániákusan karcsúsít, a költséglefaragást ésszerűsítésnek mondja. Valószínűleg erről és csak erről van szó, úgyhogy kár s vétek minden elgaloppírozás. Ezért is méltánylandó az udvarhelyiek bölcsessége (amikor pedig a kolozsváriaknál kenyértörésre került a dolog). „A legnagyobb ablak”, az udvarhelyi stúdió mindaddig ellátja feladatát, míg csak „teljesen el nem lehetetlenül a műsorkészítés.” Akkor is, ha csupán tíz, ha csak három perc jut nekik az átprog­ramozott időben. Különben is legalább egyhavi próbaidőbe telik, hogy kiderüljön, miben, mennyiben válnak be az eddig még nem tesztelt elképzelések. Rokonszenves ez a köznapi-közéleti szereptartás, mindenképpen jobb, mint a felugrálás a tárgyalóasztaltól, amihez egyébként le se ült az ember: na, én akkor itt se vagyok…
    E sok komorságra jöhet a vicc.
    Lömond Băsescu? – érdeklődik franciásan ismerősöm.
    Szerintem inkább párimáccs, de az sem kizárt, hogy lümanité – válaszolom neki.
    Barátságosan kezet rázunk, hátra se nézve távozunk a tetthelyről.

  4. Gondor

    Kelemen Attila, a kolozsvári Transindex internetes portál korábbi főszerkesztője, a projekt megbízott felelőse és a rádió működési koncepciójának kidolgozója a Krónikának elmondta: a marosvásárhelyi stúdió kialakítására az RMDSZ által működtetett Communitas Alapítvánnyal köt szerződést a Janovics Alapítvány. A projekt keretében az előzetes költségszámítások szerint a Communitas 200 ezer lejt fordít a stúdió műszaki berendezésének beszerzésére és infrastruktúrájának kiépítésére, a rádió működésének biztosítására pedig évente további 400-500 ezer lejt szánnak. A berendezés a Communitas tulajdonát képezi majd, a Janovics-alapítvány pedig teljes körű, díjtalan használati jogot kap a különféle eszközök igénybevételére. A magyar állam korábban 300 millió forintot utalt át egy erdélyi magyar televíziós csatorna létrehozására, az összeget Kelemen szerint a stúdiónak otthont adó ingatlan megvásárlására és korszerűsítésére fordították.

    Csép Sándor, a Janovics Jenő Alapítvány egyik alapító tagja a Krónikától értesült az Erdély FM létrehozásának tervezetéről. Meglepetése és felháborodása annál is nagyobb volt, mivel a közel egyéves szünet után, 2006 decemberében tartott legutóbbi alapítványi ülésen egyáltalán nem volt téma a produkciós rádióstúdió létrehozása. “A pártrádió minden jegyét magán viselő kezdeményezést sem szakmai, sem sajtóetikai szempontból nem tartom elfogadhatónak. A központilag gyártott műsoroknak az RMDSZ-támogatással frekvenciához juttatott kereskedelmi rádiókba való beerőszakolása erkölcstelen megoldás” – fogalmazott az ismert tévés szakember. Csép sajnálatosnak tartja, hogy az alapítvány mára kizárólag az RMDSZ kézi irányítású érdekérvényesítő eszköze lett, amelynek kuratóriumi elnöke, Nagy Zsolt immár a látszatra sem figyelve hajtja végre a felsőbb utasításokat.

    A LEGSZEBB:

    Kelemen szerint az, hogy a projekt kezdeményezője az RMDSZ, nem jelenti azt, hogy a rádió a politikai propaganda eszköze lesz.

    MUHAHAHAHAHA…..

  5. Csubakka

    http://ahet.ro/publi/publicisztika/erdely-fm-1393-102.html

  6. elek

    Szóljon valaki, hogy Koncz Attila állampogárnak még nem számoltak el. Micsoda szemtelenség.

    Nagy öröm megtudni, hogy Csép Sándor néha olvas. Eddig remekül leplezte.

    Csubakka miért kell idehoznod a szemetedet? Ez etikátlan. Írj úgy, hogy otthon is, a rovatodban, olvassanak.

  7. Adminisztrátor

    hihetetlen, hogy milyen indulatokat tud kiváltani egy egyszerű kérdés: mire költötték a közpénzt?

    itt volna az ideje egy-két demokrácia órának…

  8. ShalomAlechem

    “A hír szent, a vélemény szabad…”

    Igaz, Elek nagyúr?! Idehozni a szemetedet. És még Őmagassága, Fennséges Elek Úr beszél itt etikáról…
    Ördögi abszurd…
    De lássuk be, méltányos is. Kegyeskedik tanácsot adni Csubakkának, hogy mihez tartsa magát..
    Mindig is irigyeltem ezt a végtelenségig magabiztos megmondóember-fajtát… :(

    Adminisztrátornak: a közpénz elszámolásával kapcsolatos indulat nem a demokrácia hiányát, hanem a lelepleződéstől való félelmet jelzi.
    Szerintem.

    Gondornak: jogos a muhaha! De ettől még ugyanúgy sütögetik tovább saját pecsenyéjüket!!!

  9. Adminisztrátor

    persze, persze, de azért a demokráciadeficit és a zavarosban halászgatás lehetősége erősen összefügg legtöbbször…

  10. Farkas

    Ne féljetek gyerekek, ez csak 1 McElek! Olyan rajzfilmesen nagy arccal!

    Amit nagyon nem értek, és ezt már komolyan: hogyan lehetséges, hogy egy alapítvány döntéshozói csak utólag értesülnek a nevükben (is) kötött megállapodásról.

    Magyarországon ez mindennapi gyakorlat, de nem gondoltam, hogy Erdélyben is így működik.

  11. Farkas

    Idézet:

    “Van esély arra, hogy Székelyföld 2009 körül önálló fejlesztési régióvá váljon, amely később remélhetőleg közigazgatási hatáskört is kaphat – közölte Demeter János, a Kovászna megyei tanács elnöke.

    Az RMDSZ-es tisztségviselőt abból az alkalomból kérdezték, hogy az utóbbi időben közigazgatási szinten több kezdeményezés is született. Így létrejött a Szövetség a Székelyföldért Egyesület, és körvonalazódik egy Kovászna megyei gazdaságfejlesztési egyesület megalakítása is.”

    Kérdés:

    Ha létrejön, ez is olyan mutyiban fog működni, mint az Erdély FM???

  12. Weston Stroble

    It’s hard to seek out educated folks on this subject, but you sound like you recognize what you’re speaking about! Thanks

  13. Sacred Heart Diet

    I’m kinda new to the web and also needed to examine up on koncz » Blog Archive » Rádió a homályban. Considered this have ended up becoming an remarkable report quite effectively composed as well as helpful. I’ll surely be heading again in the direction of your website to go via much a lot more articles or blog posts just simply because i cherished that one..

  14. Jim Higbee

    Good day! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

  15. elektro zigarette

    Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  16. buy stocks online

    Hey, I just founded this website and I found it very well. What domain do you use?

  17. Kendrick Falanga

    Are there any other free model’s networking websites besides castindna.com?