Lesz még ünnep…

Június 16-a a magyarországi rendszerváltás talán legkevésbé vitatott emléknapja: Nagy Imre és társai újratemetésének évfordulója. Közel két évtizednek talán elegendőnek kellett volna lennie arra, hogy érdemben megválaszoljuk az 56-os forradalom történelmi helyének kérdését, különösen a harmadik magyar köztársaság legitimációjának vonatkozásában. Erre valójában mégsem került sor, ami persze szorosan összefügg az ország általános mentális és szociális állapotával.

Tudja valaki egyáltalán, mi is történt 1956-ban? Nem az eseményekre gondolok elsősorban, hanem az események belső és külső összefüggéseire, mozgatórugóira, politikai és társadalmi tendenciáira. Hiszen a baloldal reformkommunista, legföljebb függetlenségi mozgalommá degradálná a történteket, miközben a jobboldal antikommunista fellépést vizionál az eseményekbe. A mindennapi politikai küzdelmekben ennek megfelelően más és más internpretációit kapjuk a történtekenek, holott az igazi probléma az egész vita anakronizmusa, amely mindkét oldal gondolkodásmódját jellemzi: napjainkban is érvényes programot ugyanis nem lehet kiolvasni a forradalom örökségéből.

Nagy-Britanniát nem az 1640-es évek módszereivel vezetik ma, ahogyan Franciaországot sem az 1789-et követő esztendők politikai eszközeivel. Ugyanígy: az 56-os forradalomból is csupán egyetlen vonulat tekinthető ma korszerűnek, ez pedig nagy vonalakban azonos mindazzal, ami azokban az őszi hetekben demokratikusnak volt tekinthető. Az összes többi csak porhintés és önkényes aktualizálás. Hiba volna ma Nagy Imre fejével gondolkodni, és tőle tanácsot kérni, ahogyan azt Gyurcsány Ferenc tette korábban, de annak sincs többértelme, hogy a baloldali gondolkodás sárba tiprására használjuk föl a forradalom történelmi örökségét. A halottakat el kell temetni, az eseményekből pedig le kell vonni a tanulságokat. Ennyi. Talán menni fog. És akkor talán ünnepelni is tudunk majd együtt.

5 válasz: “Lesz még ünnep…”

  1. Ignotus Pál

    Gyerekként végigéltem ’56-ot. Részben Budapesten, részben egy Balaton-parti településen.

    Mai szemmel nézve valami óriási, naív lelkesedés volt az emberekben. Aztán ahogy teltek a napok, megmutatkozott a kegyetlen arca is a rebelliónak, feltűntek a bosszúállók, a “parancsnokok”, etc.

    A Szabad Európa meg üvöltözte, hogy tartsatok ki, már útban vannak az amerikai csapatok. Saját füleimmel hallottam. Most letagadják, magyarázkodnak, fényezik magukat.

    Lehetne folytatni, de minek. Nagyon kis része igaz annak a mítosznak, ami 1990 óta, évről évre, a mindenkori vezetés legitimációja alapjának szeretnének hazudni.

    Én csak szubjektív lehetek ezügyben. Ugyanis a megtorlás részeként apám közel egy évet töltött Kistarcsán. Hogy ott a pribékek mit műveltek vele, velük, arról inkább nem beszélnék.

    Tehát szubjektíve mondom: a mai “polgári” jobboldalnak semmi joga sincs ’56-ra hivatkozni. Ott és akkor nem kapitalizmust, hanem emberarcú szocializmust akartak.
    A mostani “baloldal” -nak aztán végképp semmi köze az “ellenforradalom” -hoz. Ha most történne az, ami akkor, ezek a hazugságáradattal hatalomra került gazemberek ott lógnának fejjel lefelé a fákon…

    1956 eszméjének semmi köze a mostani egzisztenciális diktatúrához, a monetáris fasizmushoz.

    Ez a, mégegyszer mondom, szubjektív véleményem…

  2. Shannon Smullen

    Hello There. I discovered your weblog the use of msn. This is an extremely neatly written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

  3. elektrische zigarette kaufen

    I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days..

  4. Celestina Hoftiezer

    WONDERFUL Post.thanks for share..extra wait .. …

  5. Karine Starek

    Things you mentioned sounds right. But, picture this, what if you integrated a little bit more? What i’m saying is, I dont tend to tell you how to write your blog, but if you added something that can grab people’s notice? Just as a video or even a snapshot or even 2 to have viewers interested concerning what you mentioned.