Határhelyzet

Vasárnap este 6 óra, román-magyar határ. A Tusnádfürdő felől érkező, a sok órás autózástól meggyötört utazó rossz érzésekkel közeledik a Borsra: vajon mekkora sorállás vár rá? A román oldaon azonban megy minden, mint a karikacsapás, mindössze három-négy autót kell kivárni. Pontosabban még annyit sem, mert az egyik helyi illetőségű közeg elénk jön, és egy pillanatra belekukkantva az útlevelünkbe, tovább enged. Szinte hallani lehet a megkönnyebbülést a kocsiben, ezt megúsztuk. most már csak az édes anyaországba való bebocsáttatás van hátra, az pedig mégiscsak Európa, nem lehet semmi gond.

Ahogy azt Móricka elképzeli…

Lassan gördülünk és néhány pillanat múlva meglátjuk azt a tengeri kígyóra emlékeztető, ki-tudja-hány méteres kocsisort, amit végig kell várnunk. A legnagyobb csúcsforgalomban ugyanis a hat útlevélkezelő pult közül mindössze kettő működik, plusz egy a turistabuszok számára. Nincs uniós sáv, pláne nincs külön a magyar állampolgárok számára. Valami rejtélyes oknál fogva ráadásul épp erre a napra sikerült időzíteni a vámellenőrzés szigorítását, ami azt jelenti, hogy minden autó csomagtartójába belenéznek. Nem mintha ennek bármilyen hatékonysága lenne, arra viszont alkalmas, hogy megtöbbszörözzék egy-egy autó beléptetésének idejét. A hangulatot tovább fokozta a sorbanállók között, hogy mindössze 35 fok meleg volt a tűző napon. Ennek ellenére még így is mi voltunk a szerencsésebbek: a buszok ugyanis egyetlen centimétert sem haladtak előre az alatt a másfél óra alatt, amit a senki földjén töltöttünk.

A válogatott káromkodásokon kívül néhány kérdés is megfogalmazódott bennem várakozás közben.

Praktikusan. A legnagyobb nyári csúcsforgalomban miért nem nyitnak meg több sávot? Ha nincs helyben elég ember, miért nem sikerült átvezényelni a román határra néhányat azok közül, akik a már most uniós belső határnak minősülő (szlovén, osztrák, szlovák) szakaszokon dolgoztak?

Filozófiailag. A magyar állam miért érzi szükségét annak, hogy folyamatosan és minden helyzetben éreztesse hatalmát saját polgáraival szemben? Mert az ember általában megérti, hogy az unió szélén indokolt lehet a komolyabb ellenőrzés, bár itt ez is kérdéses, hiszen Románia fél év múlva szintén EU-tag lesz. De felesleges bosszúsággal, kényelmetlenséggel miért kell borzolni az emberek idegrendszerét? Az útlevelünk ellenőrzése ugyanis 5 másodpercet vett igénybe, a csomagtartóba pedig csak annyira néztek bele, hogy abban bármi lehetett volna, akkor sem veszik észre.

A határ melyik oldalán is van Európa?

5 válasz: “Határhelyzet”

  1. acs

    -miert kell automatikusan mindig azt feltetelezni, hogy europai unioban minden jo es jol mukodik?

    -vajon a nemtorodomseg a magyar hatarorseg reszerol nem azert van, mert a kigyozo sorban tobb a roman rendszamu auto mint a magyar? es ha esetleg igy is lenne , akkor mi van a magyar allampolgarokkal? (lehet hogy nem lenne teljesen hulyeseg kulon kaput nyitni eu utlevelek szamara? )

  2. Adminisztrátor

    Feltételezi a halál, csak remélem vagy szeretném, hogy a gyakorlatban is működjön, ami elveiekben oly szép. Amúgy nincsenek illúzióim, hogy pont Mo. fogja megmutatni a vén Európának, mit és hogy kell csinálni…

    Ezen a hétvégén szerintem csak itthoniak álltak a sorban. A külön kaput pedig nem megnyitni kellene, hanem használni, mert van…

  3. Otis Swopes

    Thanks for expressing your ideas listed here. The other factor is that when a problem arises with a laptop motherboard, persons should not consider the risk associated with repairing that themselves because if it is not done right it can lead to permanent damage to an entire laptop. It will always be safe just to approach the dealer of any laptop for the repair of its motherboard. They have technicians that have an skills in dealing with notebook motherboard troubles and can get the right diagnosis and undertake repairs.

  4. Tiffany outlet

    Top quality written. absolutely I found great ideas.

  5. cartier love bracelet

    Very creative, one of the nicer sites I have seen today. Keep up the great work.