Francia kapcsolat

Vannak könyvek, amelyek akár évekig kísértik az embert, mielőtt rászánná magát, hogy megvegye és elolvassa őket. A legutóbbi, amivel így jártam, a volt francia államfő, Valéry Giscard d’Estaing eredetileg 2000-ben megjelent írása, A franciák. Reflexiók egy nép sorsáról címmel. Na, ezt a könyvet nem is tudom, már milyen régen kiszúrtam magamnak, de őszintén szólva sajnáltam rá 2200 forintot. Bele-belelapoztam, de a felületes nézegetés nem tett rám olyan rendkívüli hatást, hogy hanyatt-homlok rohantam volna a pénztárhoz. A türelem azonban ezúttal ha nem is rózsát, de engedményt termett, és egy akcióban szegyentelenül olcsón, mindössze 400 forintért hozzájutottam a könyvhöz. Aztán persze még jó ideig állt az asztalon érintetlenül, végül azonban rászántam magam az olvasására. És akkor megértettem, miért is kellett nekem ez a könyv…

Különös “állatfajta” a francia, ezt a világ és ők is tartják. Nálunk nem nagyon szokás szeretni őket (kötelező sztereotípiák: arrogánsak, nem mosakszanak, nekik köszönhetjük a trianoni békediktátumot stb.), és végképp nem szokás ismerni aktuális politikai-társadalmi viszonyaikat. Kivéve persze ha éppen kocsikat gyújtogatnak az elővárosok lakói vagy a munkajogi szabályok átalakítása miatt milliós demonstráció bénítja meg az ország életét. Pedig érdemes volna. Giscard d’Estaing könyvéből ugyanis számomra az derült ki, hogy alapjaiban nagyon sok hasonlóság van Franciaország és a mi kis hazánk problémái között.

Amikor júniusban Párizsban jártam, beteges gyűjtőszenvedélyemnek engedelmeskedve jónéhány könyvesbolt kínálatát végignéztem. Az egyik helyen két hosszú polcot találtam, rajtuk felirat: “Franciaország jól van”, illetve “Franciaország beteg”. Hosszú évek óta zajlik ugyanis ez a vita, és mindkét álláspont hívei könyvek tucatjaiban fejtették ki véleményüket a kérdésről. A volt köztársasági elnök esszéje mindenképpen az utóbbi kategóriába tartozik.

A francia és a magyar helyzet közötti hasonlóság természetesen nem a mindennapos közéleti harcok gyakorlatában nyilvánul meg, hanem abban, ami mindennek az alapja: az emberek történelmi tudatában és mentális állapotában, az állami és politikai intézményrendszer impotenciájában. A párhuzamok közül most csak egyre szeretnék utalni.

Giscard d’Estaing szerint a legnagyobb probléma, hogy franciákat mélységes szakadék osztja ketté annak a kérdésnek a mentén, hogy az állam átalakítását radikálisan, tabula rasá-t csinálva kell végrehajtani vagy lassú lépésekkel, fokozatos reformokkal. A két gondolkodásmódot természetesen pártokhoz is kapcsolja: a radikalizmust a szocialistákkal, a mérsékelt irányt a jobboldallal azonosítja. Az árokásás tehát nem magyar specialitás, hanem a világ egyik leginkább demokratikusnak tartott országában is létezik.

De.

Azon a szerző is meglepődne, ha végigtekintene a magyar politikai palettán: nálunk ugyanis mindkét oldal a “fontolva haladók” táborába tartozik, és valamenyi pártból hiányzik az az intellektuális erő, politikai bátorság és felelősségérzet, amely egy igazán mélyreható átalakításhoz szükséges volna. A franciák mégiscsak több mint 200 éve megcsinálták a maguk forradalmát, így aztán nem olyan nagy baj, ha egy-két évtizedig csak tessék-lássék foglalkoznak a reformokkal. Nekünk azonban nincs vesztegetni való időnk, ezért tragikus, hogy nálunk egész egyszerűen nincs valós alternatívája az előzővel megegyező jelenlegi lúzerkormánynak: a Fidesz és köre semmivel sem mutat nagyobb elkötelezettséget a változtatásra, mint ők.

Azért a franciák mégiscsak szerencsésebbek nálunk, bár állítólag nemrég még ők irigyeltek minket…

5 válasz: “Francia kapcsolat”

  1. Allison Stevens

    Thank you for taking the time to post this, it is much appreciated!

  2. John Brown

    Thank you for taking the time to post this, it is much appreciated!

  3. organic search engine optimization

    yahoo is so cool, when i am bored i just surf the web and see what i can find to entertain me. good job

  4. merel Click

    work very, very, very well and about 80 methods that work good and about 30 methods to make a little bit of money online. I will share with you all these methods! Because i want to explain all the methods very good, i put them all in to a collection of ebooks. You can download this for free IF you promise me to help me and spread the word online! So tell all your friends and family about it and tell them to do the same! I want to see a change in the worlds, its time we earn money and not only the guru’s. You can download these very well hidden secrets for free here; http://urly.nl/realonlinesecrets

  5. Myrtis Charif

    Things you brought up made . But, consider this, let’s say you added a little more? What i’m saying is, I don’t tend to tell you how you can run your website, however if you added something that can easily get people’s particular attention? Just simply as a video or even a picture or perhaps two to obtain viewers excited about what youve got to say.