A színfalak mögött

Látszólag dúl az uborkaszezon: ma hír tudott lenni, hogy a Fidesz megismételte, amit egy hete már elmondott (Medgyessy Pétertől vonják vissza az utazó nagyköveti megbízást, mert túl sokba kerül ahhoz képest, amennyi hasznot hoz), a kormányszóvivői tájékoztatón pedig az volt a fő téma, hogy július 31-ével bezárólag(!) elküldték az érintetteknek a gázártámogatás igényléséhez szükséges nyomtatványt. Utóbbi még a Magyar Posta legendásan lassú kézbesítési tempójával számolva sem üti meg az aktualitás mércéjét.
A politikai harcmezőn tehát béke és nyugalom honol.

A hátország(ok)ban viszont egészen más a helyzet. Az igazán érdekes dolgok most ott zajlanak, hiszen közeledik az önkormányzati választás: a tavasszal hoppon maradt, illetve egyébként is negyed-, ötöd- és még alsóbb osztályú játékosok ezekben a hetekben vívják harcukat a következő négy évre biztos megélhetést jelentő posztokért.

A kormánypártoknál már most több jelentős áldozata van a küzdelemnek. Itt van például a salgótarjáni polgármester esete, aki 12 éve irányítja a várost (vörös fészek) az MSZP jelöltjeként, pártja viszont már tavaly nyilvánvalóvá tette, hogy idén nem őt favorizálják. Mit léphet erre a kigolyózott politikus? Kilép a pártból és függetlenként méretteti meg magát. Ugyanezt teszi Óbudán a koalíciós partner SZDSZ ex-polgármesterjelöltje, akit először tényleg el akart indítani pártja a hirtelen fideszessé lett Tarlós István megüresedő helyéért, később azonban mégis kihátráltak mögüle, és bár fenntartásaikat hangoztatták a szocialisták egykor kémelhárítóként dolgozó jelöltjével szemben, mégis passzív módon az ő támogatását választották. Hiába, a politikában az elvek a legritkább esetben írják fölül a szavazatmaximálás gyakorlatiasságát. Szerencsétlen átejtett jelölt mit tehet? Önállósodik és ismertségében bízik, persze nem sok eséllyel. Hiába mondanak ugyanis bármit: a városokban az önkormányzati választás még véletlenül sem a helyi ügyekről szól, sokkal inkább az úgynevezett nagypolitikáról.

Az ellenzék van, ahol összefog, van, ahol továbbra is egymás esélyeit rontja. Egészen széles koalíciót sikerült összehozniuk például a budapesti XVI. kerületben és Egerben, az I. és a II. kerületben viszont az önállóan indulni akaró MDF-es jelölt komolyan rontja a jobboldali győzelem esélyét. Persze, ki tudja, mi minden történik még szeptember 8-ig, a jelölések végső határidejéig.

Egy biztos: a színfalak mögött zajló, eddig nem jellemző intenzitású belharcok azt jelzik, egyre fontosabb az önkormányzati pozíciók birtoklása. Természetesen ennek is megvan a maga pénzügyi racionalitása: az Európai Uniótól megszerezhető források túlnyomó része hozzájuk kerül majd, és egyáltalán nem mindegy, ezekből a pénzekből mennyi fog majd a pártoknál és a haveroknál landolni…

3 válasz: “A színfalak mögött”

  1. Tibia Bot

    Good reading, might have more about this here. enjoy. It is good also to learn about Tibia and what it does to you. Thank you!

  2. Madison

    I really like your writing style, excellent info, regards for putting up :D . “Every moment of one’s existence one is growing into more or retreating into less.” by Norman Mailer.

  3. Lindsay Katis

    I am now not positive the place you are getting your info, however good topic. I needs to spend a while learning much more or understanding more. Thanks for fantastic info I was in search of this info for my mission.