Cini-cini muzsika

Veszélyes dolog szabadságra menni – legalábbis sokaknak lehetett ilyen tapasztalata nemcsak a rendszerváltás óta, hanem korábban is. Jónéhány sztorit ismer mindenki arról, kitől hogyan szabadult meg a munkaadója, amíg ő mit sem sejtve pihent valahol. 1990 előtt főleg a belső pozícióharc (vö. fúrás) vezethetett könnyen ilyen eredményre, később pedig a tömeges elbocsátások miatt volt célszerű akár még betegen is dolgozni, nemhogy fizetett szabadságon dőzsölni. Szerencsére ma már nem ilyen rossz a helyzet, bár jónéhány helyen még mindig dívik a létszámcsökkentésnek ez a nem igazán európai ügyintézési formája: abból már szinte városi legenda lett, hogy sokszor a munkavállalót “elfelejtik” tájékoztatni a döntésről, és csak akkor ébred rá a szomorú valóságra, amikor reggel hiába próbál belépni az épületbe, kártyája már nem nyitja az ajtót…

Visszatérve a kiindulóponthoz: a nyári szabadság ideje nemcsak a hétköznapi emberek számára jelenthet veszélyt, hanem a politikusoknak is. Ha nem is egzisztenciálisat, de karrierbelit mindenképpen. Gyurcsány Ferenc ennek ellenére elég bátor volt ahhoz, hogy elvonuljon két hétre a világ elől, holott biztos lehetett benne: a macska távollétében mindig felerősödik az egércincogás.

Csak ízelítőül néhány nyilatkozat az elmúlt napokból.

1. Az MSZP parlamenti frakciója bejelentette, hogy nem támogatja sem a vizitdíjat, sem a dobozdíjat, és úgy általában az egészségügyi reformnak a lakossági hozzájárulást növelő elemeit.

2. Az SZDSZ politikusai ugyanakkor a tandíjnak mentek neki. Véleményük szerint ugyanis a bevezetés előtt álló rendszer sokakat már a jelentkezéskor kizár a továbbtanulásból, ezért nem értenek egyet vele.

3. Lendvai Ildikó már azt is megpendítette: lehet, hogy Gyurcsánynak januárban nem kellene elfoglalnia az MSZP elnöki posztját is, mert “elképzelhető egy másik kombináció is”.

A miniszterelnök kétféleképpen gondolkodhat. Lehet, hogy távollétét egyfajta gőzleeresztő szelepnek fogja fel, amikor mindenki szabadon mondhat, amit akar, ezzel azonban el is fogy a tiltakozás muníciója, szeptemberben pedig újra keményen fogja a gyeplőt, és a kormányzat halad tovább a megkezdett úton. Ez a szerencsésebb verzió.

De az is lehet, hogy Gyurcsány valamiért már nem tud ellenállni a párt középhátsó vonala felől jövő nyomásnak, amely a régi szoci reflexek szerint a pillanatnyi politikai haszon kedvéért (vö. önkormányzati választások) megint hajlandó volna föláldozni a reformokat, és hosszabb távon magának az országnak a jövőjét.

Hogy melyik a valóság, csak augusztus 20. után tudjuk meg, amikor a konvergenciaprogram tartalma és vitája messzemenő következtetésekre ad majd alkalmat. Azt hiszem, rosszabbul nem járhatnánk, mint ha ismét a régivágású elvtársak ragadnák magukhoz a kezdeményezést a kormányban. Annak idején Medgyessy is ezen úszott el… a mi négy évünkkel együtt.

8 válasz: “Cini-cini muzsika”

  1. Ronni Gerla

    I was also reading a subject like this 1 from another web site. Regards http://moderndps.org/index.php?option=com_phocaguestbook&view=phocaguestbook&id=1&Itemid=60

  2. Ursula Adler

    Cheers for writing this. Quite interesting

  3. Dario Pyun

    Hi there I am getting a trouble reading your blog, I am getting 403 errors extremely often, I’m not too clear as to why however when I reload the web page it returns fine.

  4. Sacred Heart Diet

    This is so shocked at how fantastic the material on koncz » Blog Archive » Cini-cini muzsika. I have saved this web page and I truly intend on coming back again to the website in the upcoming days. Great occupation maintain up the wonderful work!

  5. Gertrudis Masar

    Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, let alone the content!

  6. elektrische zigarette kaufen

    Hi there, You have done a great job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this web site.

  7. vacatures utrecht stad

    Hey very cool site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your website and take the feeds also…I am happy to find a lot of useful info here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

  8. Numbers Peroutka

    Thanks for sharing buddy. Hope to see more such cool posts from you.