Világ-nézet

Egy tudós ember azt mondja az MTV-ben, hogy legalább három nemzedék, amíg a magyarok megtanulják, hogy az együttműködés társadalmi szinten sokkal kifizetődőbb, mint a versengés.

Egy épeszű embernek szerintem ehhez elég volna, hogy körbenézzen az országban.

Vagy nem vagyunk épeszűek, vagy hazudunk magunknak is.

11 válasz: “Világ-nézet”

  1. Lolka

    Mindeketto egyszerre.
    Hauzdni altalaban egy magyar tarsadalom (bocs az altalanositasert) csak sajat maganak tud, kifele oszinte a szerencsetlen :) Lasd. es vo. pl. a kulpolitikank hulyesegeit, es a belpolitikai hulyesegeit.

  2. Adminisztrátor

    Igazad van. A körülöttünk lévő országok viszont pont fordítva működnek, és meg is van az eredménye…

  3. Lolka

    Nana, hogy mukodnek.
    Nemreg azt a szobeszedet hallottam, hogy Orban Viktor es masok isazzal riogatja a nepet, hogy Romaniaban hamarabb lesz a lej eurora cserelve, mint Magyarorszagon a forint.
    Ebbol ket dologra legalabb lehet kovetkeztetni (Orban es masok szellemi allapotat, mos hanyagoljuk:)):
    (1) a magyar gazdasag rohadt nagy szarban van es egy olyan orszag is leelozi lassan, amley eddig messze mogotte kullogott. Miert? Mit csinalt a magyar toke, a token ult, mikor bagoert megvehette volna Erdelyt, evekkel ezelott…

    (2) a versengesben mar oda jutank, hogy nem csak sajat magunkat, hanem meg azt is le akarjuk elozni, aki elott haladunk.
    Az persze nem szamit a nagyokosoknak, hogy ha jol megy a romaniai gazdasag, akkor valoszinuleg jol megy az erdelyi magyaroknak is.

    es
    (3) mikor erunk vegre oda, hogy merunk Karpat-medenceben gondolkodni. Mert az nem egyuttmukodes, hogy azert tamogattnak Pannoniabol, hogy aztan az utolso szurke allomanyt is elszivjak inne, meg az utolso szulokepes not, mert azzal: a demografiai problemat nem lehet Panoniaban megoldani, ahhoz mas kell; es olyan gazdasagi erdek teruletekrol (pl. piacok, munkaero, turizmus stb.) es megtermelheto majd kesobb Pannoniaba importalhato bevetelekrol monduk le amelyek nelkul a pannoniai nepseg is csak a szarban fog pislogni.

  4. Adminisztrátor

    Elég kellemetlen lehet a jobboldalnak, amely titokban még mindig a kulturális fölény klebelsbergi elve alapján gondolkodik, hogy ezek a lenézett országok képesek elénk kerülni a versenyben….

    Az úgynevezett jobboldal addig szereti az erdély, kárpátaljai stb. magyart, amíg az felnéz rá. Egyenrangú viszonyról pedig szó sem lehet. Sajnos, erre a másik oldalon is van sok-sok partner. De a legnagyobb baj, hogy ez nemcsak politikai szinten jellemző, hanem a hétköznapi emberek mentalitásában is tetten érhető.

  5. amok

    “Elég kellemetlen lehet a jobboldalnak, amely titokban még mindig a kulturális fölény klebelsbergi elve alapján gondolkodik, hogy ezek a lenézett országok képesek elénk kerülni a versenyben….” – a baloldalnak talán kellemes? Tényleg élvezitek ezt, mert ha igen sok mindent megmagyaráz.

    “Az úgynevezett jobboldal addig szereti az erdély, kárpátaljai stb. magyart, amíg az felnéz rá” – Ezt meg honnan tudod? Mi az hogy az “úgynevezett” jobboldal? Te “úgynevezett” mi vagy? Egyenrangúként szereted az “úgynevezett”erdélyieket? Vagy csak írtál néhány értelmetlen mondatot?

  6. Adminisztrátor

    vegyük sorra.

    biztos nem kellemes a baloldalnak sem, de ők valószínűleg kevésbé ismerik Klebelsberget és az ő politikáját, mint a “múltba révedők”. a nem tudás, bizony, sok ember életét teszi könnyebbé :)

    nem igazán értem, mire vonatkozik az “élvezés” kérdése: ha az eddigi bejegyzéseimből az jön le, hogy jól érzem magam a jelenlegi magyar közéletben, akkor nem tudom, egy nyelvet beszélünk-e. zárójelben: ahogy itthon, úgy máshol sem szeretem, ha egy komplett országot/nemzetet/társadalmat intéz el valaki egy lesajnáló megjegyzéssel.

    úgynevezett jobboldal: a Fidesz és a KDNP értetik alatta, mert a politikájuknak nem sok köze van a klasszikus konzervatív elvekhez.

    onnan tudom, hogy nézek híradót és olvasok újságokat, és disszonánsnak érzem, hogy egyszer a nagy testvériségről zengenek ódákat, aztán pedig rosszindulatú irigységgel beszélnek a határon túli területek sikereiről.

    hogy én mi vagyok, annak eldöntését általában rá szoktam bízni másokra. ki-ki ízlése, vérmérséklete és stilusérzéke szerint válogathat a jelzők legszélesebb köréből :)

    talán furcsa, de egyetlen pártnak sem vagyok elkötelezettje. és nem is szeretnék az lenni.

    szeretem az erdélyieket, mint minden magyart és mint minden tisztességes embert a világ bármely pontjáról. megfelel?

    és utoljára: értelmetlen mondatokkal minek szállsz vitába?

    legutoljára pedig: ma és ezen a vidéken szerencsére mindenkinek joga van elmondani a véleményét. akit ez zavar, az a saját lelki nyugalma érdekében ne nagyon nézegessen blogokat…

  7. amok

    Akkor én is sorban:

    Az “élvezés” arra vonatkozik, hogy kellemesen bizserget ha valami kellemetlen azoknak akikkel nem szimpatizálsz.

    Ugyanazt a nyelvet beszéljük. Ugyanúgy elintézel politikai közösségeket néhány lesajnáló megjegyzéssel. Én rád csak azt a jelzőt használtam (úgynevezett) , amit te arra a közösségre, amihez tartozom. Hagyjuk meg azt a jogot, hogy definiáljuk önmagunkat.

    FIDESZ, KDNP, klasszikus konzervatív elvek: a jobboldal és a konzervatívizmus nem ugyanaz, mert a jobboldalhoz több irányzat tartozik. Amúgy a konzervatív szemlélet egyik fő ismérve, hogy nem is akarja az “elveit” kőbe vésni, mert szkeptikus az elvekkel, eszmerendszerekkel és a világ megismerhetőségével szemben. Tudtommal mindkét párt gyűjtőpárt, ne kérj számon rajtuk olyasmit, amit nem is tartnak magukról.

    Akik az Internacionáléval kezdik a gyűléseiket, mennyire hívek a jól lefektetett balos elvekhez? Pl. mennyire védik a közösségi tulajdont? Őket “úgynevezettnek” nevezed?

    Lehetsz bármelyik párt tagja vagy nem tagja, nem bűn, nem is furcsa.

    “nagy testvériségről zengenek ódákat, aztán pedig rosszindulatú irigységgel beszélnek a határon túli területek sikereiről.” – Nem tudom, mit olvastál és láttál a TV-ben (nincs TV-m). Csak magamról beszélek: Mi a határon túli terület? Székelyföld vagy Románia? Felvidék,vagy Szlovákia? Jól esik, hogy lemaradunk ezekhez az országokhoz képest? Mi miért nem tudjuk ugyanazt a fejlődést produkálni? Én nagyon örvendek Székelyföld és Felvidék fejlődésének, de aggaszt, hogy relatív előnyünket elveszítjük Romániához és Szlovákiához képest. Az élet márcsak ilyen disszonáns. Nem hiszem, hogy ez rosszindulatú irigység lenne. Ismerőseim körében sem érzékeltem ezt az irigységet.

    Szerethesz bárkit, utálhatsz bárkit, nekem megfelel. Örvendek a vallomásnak, de hogy jön ez ide?

    “értelmetlen mondatokkal minek szállsz vitába?” – csak arra szerettem volna rávilágítani – engedelmeddel -, hogy elpuffogtattál néhány sztereotípiát, melyet mint írtad a médiából veszel, és a válaszodban megint csak megismételtél. Ezért értelmetlenek a mondataid. Az jött le a szövegedből, hogy nem ismered azt a közeget, melyről írsz.

    Van jogod blogot írni, nem tudom honnan veszed, hogy ezt vitattam. Nekem meg van jogom kommentelni. Akit az zavar, hogy kritizálják, ne írjon blogot.

    Üdv amok

  8. Adminisztrátor

    “beszélgetésünk” kísértetiesen emlékeztet arra a kommunikációs stratégiára, amit itthon a politika 16 éve folytat, és éppen most bukik meg…

    biztos vagyok benne, hogy érted, mire gondolok.

  9. e-liquid

    I am not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this information for my mission.

  10. Larry Voogd

    Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Opera. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the problem fixed soon. Many thanks

  11. Gilberto Leisenring

    Things you brought up a lot of sense. Nonetheless, picture this, let’s suppose you offered a little bit more? What i’m saying is, I don’t want to teach how you can write your blog, however if you added something which can grab people’s attention? Simply as a video clip or possibly a graphic or perhaps few to have people interested concerning what you are talking about.