Ez nem ’56

A tévében minden más – mondja a régi tapasztalat. Így volt ez tegnap éjjel is, amikor órákon keresztül nézhettük az MTV székházának ostromát. Mint a filmekben: Molotov-koktélok, felszakított utcakövek, összezúzott üvegtáblák. Az egyetlen kamera azonban, amelynek a képét a magyar elektronikus média múlhatatlan dicsőségére a másik öt csatorna is kénytelen volt átvenni saját „forrás” híján, csupán az akció leglátványosabb oldalát mutatta. Eközben ugyanis a volt Tőzsdepalotát körbevevő másik három utcán szinte idilli hangulat uralkodott: a zsúfolásig megtelt kocsmákban az ostrom tv-közvetítését figyelték a tömegek, miközben 50-100 méterre a „történelem” zajlott tőlük. Hiába, Kádár népe ez még mindig: lételeme a meglapulás, a bizalmas szitkozódás, a piszkos munkát pedig másra bízza. Az is jellemző, hogy a Szabadság téren lévő több ezer ember 99 százaléka is csupán bámészkodott. Ami történt, 50-100 ember keze munkáját dicséri.

Kis ország – kis forradalom és még kisebb (hogy ne mondjuk) pitiáner rendőrség. Amit a magyar rendvédelem produkált tegnap éjjel, az minősíthetetlen. Nem véletlen, hogy a sebesültek kétharmada a rendőrök közül került ki. Kiderült: sem a felkészültségük, sem a parancsnokok vezetési képességei, sem az eszközeik nem elegendőek. Illusztrációképpen: egyenesen szánalmas volt, ahogyan az egyetlen nyomorult, ránézésre legalább 20-30 éves vízágyút beküldték a terepre. A kezelőszemélyzet összevissza szórta a vizet, nem utolsó sorban éppen saját útvonalát áztatva el – nem csoda, hogy néhány méter után egyszerűen elakadt az autó, és ott is maradt reggelig. Ez volt a legforróbb pillanata a „dzsemborinak”: nem lehetett tudni, mi lesz a bent ülő rendőrök sorsa, agyonverik vagy elengedik őket. Istennek hála, a második verzió vált valóra, annak ellenére, hogy a parancsnokok minden biztosítás nélkül küldték be szerencsétleneket az események sűrűjébe. Ami pedig a jármű műszaki állapotát illeti, arról legyen elég annyi, hogy egyetlen tüntető 1-2 perc alatt lerángatta a sofőrt védő fémhálót az ablakról.

A lényeg azonban az: ami tegnap éjjel történt, az a csőcselék randalírozása volt. Rosszul hangzik, mert erősen kádári íze van a megfogalmazásnak, de mégis.

Ambivalens érzésem van. Egyrészt érthető, hogy 16 év folyamatos, minden oldalról érkező hazugságáradata egyszer túl lép az elviselhető mértéken. Ennyiben helyes az 56-os párhuzam: hazudtak éjjel, hazudtak nappal, hazudtak minden hullámhosszon. De: ez nem az egyik vagy a másik oldal sajátja, hanem kivétel nélkül mindegyiké. Pont ez a magyar demokrácia nagy tragédiája: sikerült többpárti körülmények és a parlamenti demokrácia keretei közé visszahozni a diktatúra hangulatát, amikor a szavak kiüresednek vagy jelentésüknek semmi köze sincs már ahhoz, amit eredetileg ki akarnának fejezni. „Újbeszél” ez, a javából.

A másik oldala a történteknek viszont az, hogy akik itt – úgymond – a kezükbe vették a tegnapi események irányítását, azok alapvetően, valójában és többségükben futballhuligánok: ott lengtek a Fradi és Újpest zászlók a székház felé törő emberek fölött. Ezek azok az emberek, akik hétvégenként kart lendítenek a lelátókon, részegen összetörik a metró kocsikat és így tovább. (Zárójeles megjegyzés: sarkítok, és biztos voltak kivételek, elnézést kérek az általánosításért.) Szóval, ezeknek a kétes egzisztenciáknak semmi keresnivalójuk a közéletben, a rendőrségnek pedig keményen föl kell lépniük velük szemben. Ami tegnap éjjel történt, arra nincs mentség, ez köztörvényes ügy.

Folyt. köv.

25 válasz: “Ez nem ’56”

  1. Figyelő

    “Ami tegnap éjjel történt, arra nincs mentség, az köztörvényes ügy ”

    Az elmúlt 59 évből ( 1947-2006) 51 évet kommunisták és posztkommunisták voltak és vannak hatalmon Magyarországon. Korábban véres kezű tömeggyilkosok, utóbb sima modorú privatizátorok, korábban KGB ügynökök , utóbb technokrata Kisz-titkárok és szakszerű tudatmérgezők. Az ország eladósítva, anyagilag, lelkileg és mentálisan tönkretéve.Az unokáink is cselédek lesznek egy Istentelen, hazátlan rablóbanda rabigájában. Ez nem köztörvényes ügy ?

  2. kesztió

    Kedves Figyelő,

    hagyjuk már a politikai giccset az Istentelenséggel és a rablóbanda rabigájával. Tényleg elment a szép eszetek? Ez a megoldás, a forradalmasdizás, kocsigyújtogatás, erőszak? 2006-ban?

    Akinek ennyit ér a jogállam, hogy feláll, s akkor nekirontunk a közszolgálati tévének, felgyújtunk néhány MAGÁNTULAJDONBAN levő kocsit és kötelességüket teljesítő rendőröket verünk félholtra, az még ezt a Magyarországot sem érdelmi meg, inkább Chilébe, Haitiba, Kubába, Irakba, Libanonba vagy Észak-Koreába való, ott hamar szót értene az erőszak nevű vallás fanatikusaival.

    Szégyellhetitek magatokat, bizisten, még én, kolozsváriként hittem azt, hogy vademberekkel vagyok körülvéve…

  3. Gyula

    Ahhoz kepest, hogy 2002-ben az 2006-os euro elerheto kozelsegben ( egyik politikai oldal sem vonta ezt ketsegbe) volt, most, a gazdasagi helyzet legkorabban 2013-ra teszi ugyanezt lehetove.

    Akkor milyen 16 ev hazugsagairol beszelunk?

    A vandalokat nem mentegeti senki az egvilagon.

  4. Levente

    Ez igy van,ez nem 56. De azert az figyelemre melto,hogy most olyanok hazugsaga kerult napvilagra, akik mondjuk pufajkaskent tomegbe lottek 1956-ban (lasd Horn Gyula) es az is vilagos, hogy,amint Orban Viktor is mondta Kadar-rendszer politikat folytat az MSZP.
    A megszoritasok nem a magyar nep erdekeben, hanem sajat hibaik kijavitasa erdekeben szuksegesek…
    Ez nem 56 es nem kovetelhetik Gyurcsanyt a Dunaba…De egy biztos. MENNIE KELL !!!
    Uj valasztasok kiirasa lenne a legigazsagosabb, lassuk kinek szavazna ezek utan bizalmat a nep, vagy egy szakemberekbol alo kormany letrejotte ,aki kihoznam Magyarorszagot ebbol a helyzetbol.
    Az eroszakra nincsen szukseg…DE A VALTOZASRA IGEN !!!

  5. tihi

    klikk: http://rikykritika.blogspot.com/2006/09/ferik-elkrtk-de-most-mi-legyen-mikor.html

  6. Kovács

    Ennyire félni kell az erőszaktól? A nem politikailag korrekt megoldásoktól? Az MTV székház elfoglalása után végre félni kezdett Gyurcsány. Az akció persze lehet, hogy nem tett jót a kormány lemondását demokratikus úton elérni akaróknak, a békés tüntetőknek. De az utóbbi években az ellenzék és a polgárok minden egyes kezdeményezése kudarcba fulladt. Egyetlen aláírásgyűjtésnek, petíciónak, nagygyűlésnek nem lett folytatása, eredménye. A köztársasági elnök és Orbán Viktor is megmondta, hogy ők parlamenti többség híján nem tudják lemondatni a kormányt. Akkor mire várjunk?

    Ki kell végre mondani, hogy ami itt van, az nem demokrácia és ezekkel a vezetőkkel nem lehet demokrata módon tárgyalni. A Gyurcsány kormánynak mennie kell, minél előbb és minden áron.

  7. kesztió

    „Ki kell végre mondani, hogy ami itt van, az nem demokrácia és ezekkel a vezetőkkel nem lehet demokrata módon tárgyalni. A Gyurcsány kormánynak mennie kell, minél előbb és minden áron. ”

    Ej-ej, Kovács úr.
    Azokkal, akik törnek-zúznak-rombolnak, vagy felelős politikusi köntösben tetszelegve vandál cselekedetekre felbujtanak, bezzeg lehet demokrata módon tárgyalni, ugye?
    És mi az, hogy minden áron? számotokra tényleg már ennyre összefolynak a dolgok? Valahogy nem kívánok olyan kormány által irányított országban élni, ahol egy-két rendőr vagy békés tüntető testi épsége, netalán élete bagatell ár a szent célkitűzések megvalósításához szükséges áldozathoz képest…
    No comment.

  8. Ophelia

    Hogy kinek mennyit er a jogallam…ezen olyan jot nevettem, foleg annak fenyeben, hogy egy idult hazudozo eppen a tekozlo fiu szerepet jatsza el, eleg sikertelenul. Ha egyesek ugy kepzelik el a jogallamot, hogy a la Machiavelli a cel szentesiti az eszkozt, nos, arra azt kell mondanom, hogy az sajnos messze van a jogallamtol.

    Azoknak meg, akik meg egyfolytaban arrol dumalnak itt, hogy az utcara kikerult politika milyen szornyuseg, azoknak hadd idezzek egy gondolatot a politikai filozofia egyik manapsag ujra felkapott nagyagyujatol, az angolszasz politikai kultura egyik letetemenyesetol.

    John Locke szerint, amennyiben a rendszer a tarsadalommal kotott szerzodesnek megfeleloen nem szavatolja a termeszetes jogot, a szabadsaghoz es magantulajdonhoz valo jogot, a tarsadalomnak nemhogy joga, de kotelessege a lazadas az ellen a rendszer ellen, mely ellene fordult.

    Demokraciaban onok meg nagyon kezdok, uraim. A demokraciaban a polgari engedetlenseg olyan jelenseg, mellyel szamolni kell. Nyilvan abban az orszagban, ahol hemzsegnek az apparatnikok, a demokraciat sajatosan ertelelmezik, es joggal, a demokracianak a kelet europai verzioja max vadhajtas.

  9. Ophelia

    Ja, csak azt felejtettem el meg, hogy mellesleg ironikus, hogy Gyurcsany amolyan kelet europai Blair-nek kepzeli magat (ezen ma az Independent cikke is jot derult).

    Ha mar annyira bejon neki az angolok majmolasa, nem art ha felidezi, hogy Thatcher asszonyt, a Vasladyt is egy ujonnan bevezetett ado, a poll tax vagta ki orokre a politikabol. A poll tax korul kirobbant es eroszakba torkollott utcai megmozdulasok kovetkezmenyekent volt kenytelen lemondani…csak ugye Thatchernek legalabb volt bor a kepen, es lemondott.

  10. Figyelő

    Kedves Kesztio !

    Az ” Istentelen” ” hazátlan ” és ” rablóbanda” jelző nem politikai giccs, hanem a körülményekhez képest legszalonképesebb, politikailag lehető legkorrektebb kifejezés, amellyel még leírható a valóságot.

    Az általa használd “forradalmasdizás” kifejezés viszont egy olyan tudatipar terméke, amely miatt idáig süllyedtünk. Hasonló a “magyarkodáshoz”
    Jóformán észre sem veszzük, és megfertőzik szavainkat, szavaink által gondolatainkat, és azok által cselekedeteinket. Teszik ezt évtizedek óta.

    Ami történik ma Magyarországon, az nem ok, hanem okozat. A demokrácia, a jogállam, a magyar nemzeti érzések – lásd december 5-ét, Kesztio – folyamatos és tudatos megsértésének okozata. Az emberek tehetetlenek, mert a demokratikus akaratképzési és képviseleti mechanizmusokat szétzilálták, hiteltelenítették. Van egy pont, amikor a mindenható tudatipar – melynek része a tümegmédia is – már nem segít, nem kábít, nem érzéstelenít. Ház ezen a ponton vagyunk most, Kesztio ! A tüntető emberek elsöprő többségét nem a bűnőzői hajlamok, hanem a tehetetlenség, elkeseredettség és a remény fura elegye hajtja.

    De van egy szomorú vigaszom ! Kolozsváron, Erdélyben, Romániában ugyanolyan hazug, semmirekellő és tolvaj ” magyar politikai elit ” alatt éltek, mint mi Magyarországon. Úgyhogy óvatosan a ” szégyelljétek magatokat” felhívásoddal ! Többes szám első személyben Kesztio: SZÉGYELLJÜK MAGUNKAT, AMIÉRT HAGYTUK HOGY IDÁIG SÜLLYEDJÜNK, HATÁRON INNEN ÉS TÚL, JOBB SORSA ÉRDEMES MAGYAROK !

  11. kesztió

    Kedves Figyelő…
    Ne haragudj meg a túlságosan nyílt és talán nyers szavakért, de legutóbbi hozzászólásod nem több, mint fellengzős semmitmondás, magyarul duma.

    Ha te úgy véled, mi úgy véljük, hogy tüntetésnek csúfolt utcai garázdálkodásért nem kell felelősséget vállalni, mert az csak úgy, ártatlanul “okozata” valaminek, szégyelljük magunkat, hogy idáig süllyedtünk. Akkor ezután, ha valami nem tetszik, törjük össze az autókat és az MTV-t? Ha elveszítünk egy pert, támadjuk le molotov-koktélokkal az ügyészséget, ha igazságtalan döntést hoznak honatyáink, gyújtsuk fel a parlament épületét, ha elvesztünk egy választást, indítsunk forradalmat? Mert ez után a precedens után mostmár még ilyenebb dologok is következhetnek.

    Igen, súlyos dolog, amit Gyurcsány elművelt, de ezzel az ürüggyel felrúgni a demokrácia alapvető szabályait kissé erős. (Igen, tudom a replikát, és qrvára nem érdekel, hogy ki rúgta fel elsőnek. Abból, hogy Józsibácsi ma bankot rabol, nem fogok erkölcsi alapot meríteni ahhoz, hogy holnap én is ugyanezt csináljam.)

  12. kesztió

    Ophéliának pedig ennyit:
    Személyes sértésnek veszem, hogy demokráciában kezdőnek nevezett – olyasvalaki, aki hallgatólagosan bár, de a polgári engedetlenség megengedett eszközei között tartja számon a vandalizmust.
    Pont.

  13. Figyelő

    Kesztio !

    Nincs kedvem személyeskedni Veled, ha “duma ” amit írtam, hát legyen “duma”

    A tüntetések során minden köztörvényes bűncselekményt elkövetett embernek felelni kell a tetteiért. Nem ez a kérdés !!!!!!

    A kérdés az, a Te példáid szerint:

    1.Ha elveszítünk egy pert, nem Molotov koktéllal támadunk az ügyészségre, hanem normális esetben fellebbezést terjesztünk elő a másodfokú bíróságnak. De mi van, ha az ügyész a szemünkbe röhög mert kiderül, hogy másodfokon másodállásban ő bírálja el az ellene benyújtott fellebbezést ?

    2. Ha igazságtalan döntést hoznak a honatyák, akkor nem gyújtjuk fe a parlamentet, hanem meggyőzünk kellő számú honatyát, hogy változtassák meg döntésüket ? De mi van, ha a honatyák a szemünkbe röhögnek, és – Gyurcsány szavaival élve – azt üzenik nekünk a büféből, hogy ” ezt elkurtátok ! lehet tüntetni, majd megunjátok ”

    3. Ha elveszítünk egy választást, nem forradalmat kell csinálni, hanem meg kell nyerni a következőt. És ha az elvesztett választás politikai hazugság miatt veszett el – ráadaásul a hazudozó győztes ezt maga is elismeri – akkor előrehozott választások kellenek. Ahol az emberek már ismerik a színét és fonákját jobbnak, balnak. És amit ott döntenek, azt mindenkinek el kell fogadnia. Akkor is ha a hazudozót bízzák meg újra a kormányzással, akkor is ha nem. De mi van akkor, ha a szemünkbe röhögnek és azt mondják ” hazudtunk éjjel, nappal és este ” és egyébként pont szarunk a fejetekre ? Nektek csak annyi a feladatotok hogy adjatok több adópénzt, hogy hősiesen megjavítsuk azt, amit tönkretettünk az elmúlt években.

    Kesztio ! A magyarországi helyzet tarthatatlan ! A kialakult helyzetnek politikai okai vannak és – többek között -köztörvényes okozatai. A köztörvényes következmények szükségszerű és helyes alkalmazása mellett a politikai következmények levonásának mellőzésével csak súlyosbodni fog minden.

    Itt tartunk most.

  14. kesztió

    Azt ne próbáld elhitetni velem, hogy Magyarország olyan mélyre süllyedt volna, hogy nem létezik már törvényes, alkotmányos megoldás az 1., 2., 3. pontokban felsorolt szélsőséges esetekre. Azt aztán meg semmiképpen sem, hogy csak az erőszak maradt…

    Azonkívül magyarázd már meg, hogy milyen legitimitása van egy erőszakos „rendszerváltásnak”? Ne hozd fel a román 89-et légyszi, mert ott kommunista diktatúrát döntöttek meg, a 2006-os Magyarország pedig egy EU-tag jogállam (ha ezt kétségbevonod, akkor komolytalannak minősítelek és befejeztem a vitát).

    Amúgy nem értelek. Tegyük fel, hogy lemond Gyurcsány. Lemondatjátok a kormányt, majd a parlamentet is, hogy ne tudjon még egy MSZP-s kormányt kinevezni? Vagy lemondatjátok a parlamentet és kiírtok előrehozott választást az utca nyomására?!
    És ha neaddjisten megint a szocialisták nyernek, akkor ugrás megint az első programsorra? Megint tüntetés, lemondatás, előrehozott választás, amíg egyszercsak győzni fog a jobboldal?
    Éljen a demokrácia!

  15. Ophelia

    Kesztio, nem akartam megbantani, szivesen megkovetem, hogy hellrealljon a virtualis beke:)

    Erdekes ez a polgari engedetlenseg, marmint hogy hol kezdodik es hogy hol er veget.

    A reprezentativ demokracia nem azert szeles korben elfogadott forma, hogy nagy ivben leszarjak a megvalasztottak a valasztok akaratat, hanem hogy szpecifikus kerdesekben a valasztok altal, a valasztasi program alapjan donteseket hozzanak.

    Nyilvan, abban a rendszerben ahol a valaszto-megvalasztott akarata kozotti egyensuly felbomlott, ott tarsadalmi frusztracio eredmenyekent elszabadulnak az indulatok. Bejaratott demokraciakban pontosan azert retteg a sajtoban megszelloztetett ugyek miatt a politikum, mert tudataban van a sulyos kovetkezmenyeknek.

    A polgari engedetlenseg, mint vegso eszkoz, sohasem szalonkepes tarsadalmi cselekves, sajnos. S miert nem az, kerdezem, – csak hogy utanozzam Gyurcsany tanito bacsis gyermeteg stilusat -, mert civilizalt viselkedesforma tarsadalmainkban nincs akkora hatassal a politikumra, mint a rendkivuli helyzetet eloidezo cselekves a valasztok reszerol. (“Majd elunjak…” szellemeskedett a kormanyfo, es ezzel ki is vette a civilizalt tuntetok kezebol a produktiv tiltakozasi lehetoseget)

    Konnyen magyarazhato a dolog Homans 5-dik hipotezisevel, espedig, ha valakinek a tevekenyseget nem a megfelelo modon jutamazzak, az illeto felduhodik, s a haragban az aggressziv viselkedes eredmenyei jelentik szamara a jutalmat.

    Egyenileg sem konnyu racafolni Homans hipotezisere, hat akkor a megreszegult tomeg indulatat feken tartani. Ezeket a helyzteket ELKERULNI es MEGELOZNI lehet csak, ezert szokott a hasonlo jellegu megmozdulasok eredmenye lemondas lenni.

    Mert a cel nem egy bizonyos szemely hivatalban valo megtartasa. Egy jol mukodo orszagban mindig kell hogy legyen megfelelo utanpotlast jelento emberanyag, mert a hangsuly nem a vezetokon, hanem a jol mukodo intezmenyeken van. Abban az esetben, ha egy ember hatan elfer egy program vagy csomag megvalositasa, akkor abban az orszagban nagy gaz van. En irtozom az onjelolt magvaltoktol es egyeduli igaz ut meghirdetoitol.

    Ilyen korulmenyek kozott a hatalomhoz ragaszkodni esztelenseg, es meglehetosen felelotlen cselekedett.

    Joejt mindenkinek.

    udvozlettel, Ophelia

  16. Figyelő

    Kesztio, Kesztio, nem akarod megérteni a lényeget !

    Van megoldás:

    1. A Parlament szabad döntésével kimondja önmaga feloszlatását.

    2. Az Államfő kinevez egy ügyvezető kormányfőt – pld a Magyar Tudományos Akadémia elnökét – aki kinevez egy ügyvezető kabinetet. Egyidejűleg Gyurcsány és kormányának tagjai lemondanak.

    3. Az Államfő kíirja az előrehozott választások időpontját.

    4. A pártok kampányolnak egy jóízűt, elmondják, hogy miért őket kell megválasztani.

    5. A szavazók választanak, megalakul az Új Országgyűlés

    6. Az Országgyűlés többsége megválasztja a kormányfőt és elfogadja a programját, az ügyvezető kormány mandátuma megszűnik.

    ( szdsz-es pesti barátaidnál lecsekkolhatod, alkotmányjogilag járható a fenti út. Csak ehhez felelős politikai elit kellene, nem egy halom szar amely csak kizárólag szociológiai értelemben nevezheto magát “elitnek, és persze, ha volna ilyen elit, akkor nem kerülünk ilyen helyzetbe…. )

    A fenti forgatókönyv közjogilag, erkölcsileg és célszerűségi szempontból egyaránt megvalósítható. Ha Gyurcsányt újraválasztják, senki nem vonhatja kétségbe erkölcsi legitimitását. Én sem fogok többé blogvitázni veled : ) Ha nem Gyurcsányt választják meg, hanem mást – pld Orbánt vagy Kovácst vagy Kisst – akkor ő is meg kormánya is egyértelmű legitimitással foghat neki az istálló kitakarításának. Megjegyzem, ha Gyurcsány nyer, ő is sokkal erősebb pozicíokból hajtja végre a reformját.

    Szóval ennyi, ez volna a tisztességes megoldás amit egy jogállam megérdemel. Ilyen egyszerű az egész. Ne gondolkodj médiapanelekben, hagyatkozz a józan eszedre és az ép erkölcsi érzékedre valamint némi közjogi ismeretekre . Utolsó soraid méltatlanok barátságos beszélgetésünkhöz, úgy hogy magam részéről be is fejezem

    ui. miközben írom neked soraimat, a magyar demokrácia nagyobb dicsőségére a Hír Tv képernyője elsötétült, mert a rendőrség kiürítette a televíziót, állítólag bombariadó miatt. Pont Orbán beszélt élőben, de nem baj , fő hogy ilyen gondos rendőrségünk van. Vigyáznak ránk, Kesztio ! Nagy dolog ez a mai világban…..

  17. Adminisztrátor

    csak egy apró helyreigazítás: az Orbán-interjú felvételről ment a hírTV honlapja szerint

  18. kesztió

    A szerinted baráti beszélgetésükhöz méltatlan soraimért elnézést…

    Apropó, szdsz-es pesti barátaim… ejsze tudod, ki vagyok, vagy csak blöfföltél egyet? :D
    Amúgy vannak fideszes és szocialista barátaim is odaát (milyen szomorú, hogy mindenkiről pontosan tudom, micsoda, itthon a francot érdekli ez az aspektus! :D ), MDF-es pont nincs, pedig mintha ők lettek volna a legnormálisabbak ebben az egész cirkuszban (a jobboldaliságuk ellenére.. :P )

  19. field

    field

    Thank you, I could not have sead it better my self.

  20. teenager gay pic

    I like your design! Wery good! http://sweetdavid.ifastnet.com

  21. Elijah Shin

    I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

  22. organic search engine optimization

    I agree with you on this… the only thing i would change this up a bit and make it a little more readable for us idiots, i got confused a little while reading it

  23. elektrische zigarette kaufen

    Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

  24. Courtney Gerard

    Hey There. I found your blog the usage of msn. This is a very neatly written article. I’ll make sure to bookmark it and return to learn more of your useful information. Thank you for the post. I’ll definitely return.

  25. wholesale green tea

    I love the valuable information you provide inside your articles. I most certainly will bookmark your weblog and check again here regularly. I will be quite sure I’ll learn many new stuff here! All the best for the next!