Felirat-teszt

Ha demokráciát akarsz, csinálj úgy, mintha már az lenne körülötted.

Észak-Koreában persze nem biztos, hogy működne ez a recept, de egy olyan országban szinte biztosan beválik, amelynek valamilyen oknál fogva ügyelnie kell a látszatra. Románia márpedig ilyen, és hála az uniós csatlakozásnak, egyre inkább ilyen lesz, még ha ezt a politikai elit nem is tudja (pontosabban: úgy tesz, mintha nem tudná).

A Bolyai Kezdeményező Bizottság tegnapi, magyar feliratokat kihelyező akciója ennek a stratégiának a mintapéldája. Az, hogy a táblákat leszedték, egyáltalán sem jelenti azt, hogy kudarcot vallottak volna a szervezők. Sőt: győzelmet arattak, mert a nyilvánosság a legfontosabb eszköze a jogokért folytatott küzdelemnek, ezt a nyilvánosságot pedig sikerült megteremteniük és uralniuk. A BBTE-n vezetésében uralkodó antidemokratikus gyakorlatot semmi nem tudta volna jobban leleplezni, mint a tegnapi reakciójuk, viselkedésük.

Az történtek megítélése azonban komolyabb tanulságokkal is szolgál. A helyzet hasonló, mint Magyarországon a szeptemberi-októberi események során alkalmazott rendőri fellépés kapcsán. Az értelmiség itthon és Erdélyben is előszeretettel érzi-minősíti magát liberálisnak. Ahogyan az SZDSZ vezetése a szabadelvűséggel való szakítását deklarálta azzal, hogy a törvénytelenségek ellenére feltétel nélkül kiállt az azokat elkövető rendőri vezetés mellett, ugyanúgy a tegnapi, polgári engedetlenségbe hajló akció, illetve általában a Bolyai Kezdeményező Bizottság tevékenységének megítélése is vízválasztó kérdés az erdélyi “rommagyar” értelmiség számára.

Ha el tudják fogadni a kollektív kisebbségi, és általában az emberi jogokért folytatott küzdelem eszközének a tegnapihoz hasonló akciókat, akkor valóban őszinte ez a liberalizmus, de ha csak fanyalgást, pláne elítélő véleményt vált ki, akkor az esetükben inkább beszélhetünk gyengeségről vagy még inkább önmagába záródó elitizmusról.

26 válasz: “Felirat-teszt”

  1. M.Zoli

    Mit is értünk ,,rommagyar” alatt? Valami bevett szó ez? Miért nem ,,erdmagyar”?

  2. Zsolt

    Miert lenne erdmagyar? En egyszeruen magyar vagyok. Se nem rommagyar, se nem erdmagyar. MAGYAR

  3. Adminisztrátor

    még szerencse, hogy idézőjelbe tettem :)

  4. kesztió

    Markánsan eltérő vélemény Ádám Gabitól a fütyiben:

    http://futyi.transindex.ro/?cikk=70

    Az az érdekes, hogy mindkettőtöknek igazatok van, pontosabban mindkettőtöknek van valami igazatok. :)

    Én azért inkább Gabi véleményével értenék egyet. Az ügy nyilvánosságot kapott ugyan, de semmi garancia nics arra, hogy az üzenet célba is ért, ráadásul súlyos hiba úgy élnünk a jogainkkal, hogy mások úgy érezzék, az ő kárukra tesszük.
    Szerintem egy jó kis – pozitív üzenetet hordozó, professzionálisan megszerkesztett(!!!) – kampány, illetve egy azt követő kevésbé agresszív fellépés jobb eredményt hozott volna.

  5. M.Zoli

    Na de komolyan. Mióta használjuk ezt, és mit értünk alatta?
    Mit szóltok a székmagyar, magyarszék stb.-hez?

  6. kesztió

    A rommagyar remek szójáték, az érezhetően cinikus, pejoratív töltetével együtt. Görbe tükör, amibe érdemes időnként belenézni…

  7. M.Zoli

    Akkor vegyük a cikket: legfeljebb ünneplem a sokszínüséget, de egyetérteni nehéz.
    Egy állam ha több hivatalos nyelvet elismer (mondjuk az alkotmányban), akkor kutyakötelessége pl. a hivatalos közlönyt több nyelven kiadni. Itt még nem tartunk. Egy hivatalos nyelv van.
    De.
    Egy egyetem ha multikulturálisnak tartja magát és ennek szellemét még a táblákban sem tartja be akkor ez közönséges hazugság.
    Ezt a hazugságot leplezte le a csapat.

    Nem értem, hogy hol érezheti magát sértve egy multikulturális egyetem hallgatója, tanára, személyzete attól, hogy feltűnt a multikulturalitás apró jele, 10 percre.

  8. kesztió

    Zoli, nem sértve érzik magukat. Egyszerűen csak félnek. És ez a félelem valós, akármennyire irracionális vagy indokolatlan is. Könyvtárnyi anyagot közöltek már a nacionalizmus pszichológiájáról, nem akarok okosabb lenni náluk, de ezzel számolnunk kell, ha igazi, együttműködésen alapuló multikulturalitást akarunk.

  9. M.Zoli

    Kezdjük fentről: a rektor úr vagy rájátszik erre a félelemre vagy ő is fél.
    Ha rájátszik akkor nem méltó. Ha fél akkor pedig nem alkalmas.

  10. kesztió

    Elképzelhetőnek, sőt, valószínűnek tartom, hogy amennyiben csak rajta múlna a dolog, úgy gond nélkül belemenne, de rá is hatalmas nyomás nehezedik – alulról. (Képzavar? :D )
    Ezt természetesen csak megállapításként, és távolról sem a mentségére hozom fel…

  11. M.Zoli

    Egy vezető nyugodtam belevághatna egy felvilágosítási kampányba: ,,A BBTE dolgozóihoz! Egyetemünk a nemzeti sokszínűség példás úttörője kíván lenni amint az alapító okirata stb. elrendeli.
    Akiben kérdések merülnek fel, az jöjjön el és tegye fel kérdéseit egy nyilvános fórumon amit a közeljövőben rendezünk.”

  12. M.Zoli

    Amerikában az egyik legérzékenyebb kérdést (a bevándorlást=a spanyol nyelv térhódítása) a kampány előtt-alatt pl. úgy próbálták elmagyarázni a népnek, hogy egy egyetem rendezett egy fórumot, ahol kiállt egy migráció kutató (pontos számokat idézett, ,,hányan vannak, hány kilósak”), egy vállalkozó (gazdasági előnyeit ecsetelte, munkaerőhiány, életerős bevándorló vs. öregedő népesség), egy emberjogi aktivista (a jogi 22-es csapdákra hívta fel a figyelmet) és 2 bevándorló (személyes, angol nyelvű vallomásával bizonyította, hogy megtanult angolul -erre érzékenyek egyesek-, szereti itt, jól érzi magát).
    Az előadás után kérdezz-felelek volt: csupa pozitív kérdések merültek fel a hallgatóságban. Persze ez Amerika.
    Mernek beszélni arról ami a bajuk.
    Lenne-e gatyája ilyen felvilágosító kampányba belevágni a rektornak?

  13. kesztió

    Nem tudom, hogy lenne-e, de a román társadalom hamarosan meg fog érni arra a szintre, hogy befogadhasson egy ilyen kampányt. Sőt, tekintve, hogy az egyetem kapuját azért nem lépi át éppen akármelyik paraszt, lehet, hogy Hancz Petiék egy fokkal empatikusabb hozzáállásával és a rektor esetleges pozitív kampányával már rég megoldódtak volna a dolgok.
    Nekem is furcsa az egész eset, kíváncsi vagyok, mi az ördög lehet a háttérben.

  14. kesztió

    Hantz, elnézést. :)

  15. Berta István

    Kedves Attila!
    Nagyon örülök, hogy legalább te foglalkozol érthetően és jó megközelítéssel a tettekkel.

    Arról senki sem beszél, nem mer vagy nem akar, mit is tettek-tesznek vagy inkább nem tesznek, az ezzel a száraz tehénlepény szintjére sülyedő magyar egyetemi vezetők.
    Rosszabb velük, mint nélkülük, ez nem új.
    Hol vannak a mostani egyetemi diákok, miért az érdektelenség, mi ennek az oka?

    Lassan az illő és értelmes hozzászólások értelmük vesztik, a szétszakadás rákfenéje a magyarázatok tengerébe fullaszt. A neked válaszolók is nagyrészt kivül állnak a helyzetből, nem az a zavaró mi nem történik, hanem hogyan nevezzük meg nemzetiség-lelkileg ittmaradttainkat.

    Tartozhatunk akárhová, csak a nemzetárulókhoz ne, erre nem sokat gondol egyetlen egyetemi magyar rektorhelyettes, nem-Bolyai követelő meghúzódó tanerő, és sajnos ez a tényeken nem változtat: nem ők s nem mi vezetjük dolgaink! Nincs beleszólás, nincs visszaadás, nincs semmi részünkre.

    Kérdezhetnénk: hol van az országos érdekképviselet? Mit érdek-képvisel és kinek?
    Ami jellemez, az jellemez s ezt nem lehet nem néven nevezni, takargatni, nem nem-sértegetni vele, mert a közillemet sértjük! És akkor mi van?

    Bomlás és felemelkedés közt ingadozik a közérzet, érzelmek születnek és halnak meg. A fiatalság nem a kétségbeesést választja, számára mindegy hol érvényesül, az élet néha erősebb, mint hovatartozása. Azt állítja bárhol lehet, ott is tud ugyanoda tartozni. Elfelejti, hogy egykor más is ezt gondolta, de utódai felszívódtak s velük az ő érzelmi hovatatrtozása is.

    Többszörösen megvívni, nap mint nap, nem könnyű, nem is nagyon vállalja ezt senki.
    Szétszórtan, területileg s szellemileg-lelkileg nem lehet nemzetet építeni, össszetartozni, miközben a melletted levő téged szapul vagy kényszer-irányít.

    Az idő most sem érdekünk szolgálja, sok a kerékbetört tett, félünk.
    FÉLÜNK, ez jellemez az elvándorlásban, a széthúzásban, a hit erejének csökkenésében, az egymás iránti bizalomról ne s beszéljünk. Volt egy gépezet, szellemi gépezet, melybe ki belékerült megszünt hovatartozása, jelleme átalakult és a mostanra kitermelt beérésen csodálkozhatunk.
    Az a pár, kit nem nagyon érintett, kevés a kijavításhoz, főleg a mostani nagy európainak nevezett érdekigazításokhoz.

    Köszönöm, higy meghallgattál, sok sikert, méha más kontinensben is gondolkozol, akkor is.

  16. Herédi Zsolt

    Kedves Kesztió!
    Amiket leírsz azok alapján nem hiszem, hogy próbáltál valaha magyaroknak kijáró jogokat gyakorlatba ültetni ellenséges román közegben. Ha azt vennénk állandóan figyelembe, hogy “súlyos hiba úgy élnünk a jogainkkal, hogy mások úgy érezzék, az ő kárukra tesszük.”, akkor soha nem lettek volna magyar szakok sem vagy magyar iskoláink sem, sőt illene már testületileg odébb állnunk a békés mioritikus tájakról. A legtöbb kisebbségi jog konfrontáció árán született más demokratikus államokban is, erre vonatkozóan is egész könyvtárnyi anyag van. Ha a román vezetők és az értelmiség túlnyomó többsége minden magyarokat illető kérdésben nulla összegű játszmában gondolkodik immár 85 éve, akkor vállalni kell olykor a konfrontációt. Kényelmesebb és “européerebb” ennek ellenkezéjét állítani, de az sajna csak önámítás és a konfrontáció elöli kibuvás, meghasonlás. Ezt az európai példák is bizonyítják.
    A “jó kis – pozitív üzenetet” hónapok óta szerkesztik, terjesztik a BKB-sok. Hogy ebből mi jön le egy szűklátókörű, pánikkeltő, szenzációhajhász román újságírók szűrőjén keresztül az más kérdés. Ami az “agresszív fellépést” illeti, ezt a másik fél használta – használja az összes beszámoló szerint.
    Ami a M. Zoli rektoros javaslatát illeti, szintén jól hangzik, csakhogy rettentően naiv, mintha szintén egy más világban élne és csak hírből ismerné a romániai valóságot. A BBTE-n a rektor és az összes vezető megveszekedett ellenzője a magyar nyelv további térhódításának, a magyar karok függetlenedésének, legfőbb ellenlábasai a BKB-nak, esetleg ellenfórumot rendeznének, pontosabban már rendeztek is nem egy ilyen fórumot, kampányt, eseményt. A magyar vezetők is a legmegalkuvóbbak, karrieristábbak közül kerültek ki.

  17. M.Zoli

    Én a jóhiszeműségemmel a mércét akartam felállítani a rektornak. Ez alapján kéne őt megítélni minden olyan embernek aki 1.magyar, de megalkuvóan nem látja, nem akarja látni, hogy mi mindent megtehetne a rektor, ha akarna
    2.román, és empátiával kezeli ezt a kérdést

  18. M.Zoli

    A megalkuvást a helyzetben levő, al- és főgebrákra (pl. Nagy) értem elsősorban.

  19. tónhal

    m. zolinak: igaz, hogy későn és nem minden számát fodítják, de a hivatalos közlönynek van magyar nyelvű kiadása. niculescu tóni

  20. M.Zoli

    Tudom. Az egy példa volt arra, hogy mi minden következhetne abból ha egy állam több hivatalos nyelvet ismerne el.

  21. Kessler Jenő

    A Filozófia-tanszéken kihelyzett tábla kapcsán már megszólaltam, nem akarom ismételni magam. A mai állapotok gyökerei viszont a ’89 előtti rendszerből fakadnak. A mai oktatók nagyrésze (mindkét tagozaton) akkor és abban szocializálódott. A magyar tagozat oktatói esetében a rendszerváltás után mindvégig jól követhető volt egy generációs alapon is eltérő magatartás (persze a kivételeket leszámitva) a másodrangú egyetemi polgár státuszának elfogadása tekintetében. A mai megalkuvásra hajlamos, csendre és kivárásra intők javarészt a ’70-es ’80-as évek, ’90-es évek elejének végzettjeiből kerülnek ki. A vezető funkciókat is ők töltik be ma már. Tudni kell, hogy ez a periódus egybeesik a magyar tagozatok/oktatási vonalak/csoportok felszámolásával. A rendszerváltás utáni nemzedéktől várható lenne egy radikálisabb hozzáállás, viszont ők meg a megalkuvásra hajlamosak tanitványai. Ez a 22-es csapdája a BBTE-n. Sajna…. s ezért képtelen a magyar tagozat oktatónak közössége eredményesen érvényesiteni érdekeit.

  22. Gyula

    Zsolt, nagyon jol latod a kerdest. Egyzeruen erthetetlen, hogy az ertelmiseg hogy nem latja be azt, hogy a “tabla” egy szimbolum akar az erdelyi magyarsag, nem igazan szivderito sorsanak a szimboluma. Valakik valami miatt meg ugy gondoljak, hogy csak akkor lesz jo ha megvarjuk mig “europaibb” lelkuletre ebrednek a honfitarsaink es a megvilagosodast kovetoen suru bocsantkeresek kozepette megadjak mindazokat a jogokat amelyekkel 1918 ota adosok. SZVSZ ezek az “ertelmisgiek” vagy ostobak vagy mar teljesen beletorodtek mindenbe.

  23. Seymour Oncale

    Cheers for writing this. Very informative

  24. Darrin Gordan

    Thanks for your post made here. One thing I would really like to say is that often most professional areas consider the Bachelor’s Degree as the entry level standard for an online degree. While Associate Diplomas are a great way to get started, completing the Bachelors reveals many entrance doors to various jobs, there are numerous internet Bachelor Course Programs available by institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another thing is that many brick and mortar institutions give Online versions of their diplomas but typically for a significantly higher fee than the institutions that specialize in online college diploma programs.

  25. elektrische zigarette kaufen

    Yes you can …Today is Your Chance The National Cancer Institute documents that millions of Americans have illness problems caused by smoking. Cigarette breathing and exposure to tobacco smoke cause an estimated average of 438,000 premature deaths each year in the United States. Of these premature deaths, about 40 percent are from malignant neoplasm, 35 percent are from cardiovascular disease and stroke, and 25 percent are from lung disease. Smoking is the leading cause of premature, preventable dying in this country. no matter of their age, smokers can substantially reduce their endangerment of disease, including cancer, by switching to elektro zigarette . Today is your Day! to begin the trip towards changing. Let e zigarette lead your way down that road.

  26. seo services company

    i dont disagree with you on this… but if it was me i would change this up a little and make it a little more reader friendly for us uneduated folk, i got confused a little while reading it