Demagógia

Jutalmat kapnak a miniszterek. Karácsonyi prémiumot, legalábbis néhányan közülük. Akik megérdemlik — mondja az MSZP szóvivője, úgyhogy igaz lehet a hír. Ha Gyurcsány komolyan erre készül, egy újabb csinos kis “böszmeséggel” lesz gazdagabb politikatörténetünk.

Először is: egyetlen álmoskönyv szerint sem szerencsés az elmúlt 16 év legnagyobb megszorító csomagja közepette plusz pénzt osztogatni — magunknak. Valahogy az emberek nem vevők rá, miközben egyébként a nap 24 órájában azt hallják, hogy bizony összébb kell húzni a nadrágszíjat, méghozzá jó alaposan. De nemcsak kommunikációs problémáról van szó.

Ha jól emlékszem, a második Gyurcsány-kormány megalakulásakor a program egyik legfontosabb ígérete az volt, hogy egyrészt olcsóbb lesz az állam, másrészt felszámolnak mindenféle előjogot, kivételezést és hasonló társadalmi igazságtalanságot. Azt hiszem, jelen esetben nem kimondottan erről van szó…

És a harmadik rétege az ügynek, ami már a kormányon lévők lelkivilágába enged betekintést: a hatalomgyakorlás mentalitása. Azért ne gondoljuk már, hogy a miniszteri munka a díjazás mikéntjét tekintve épp olyan, mint a biztosítási ügynöké vagy az orvosé, esetleg az újságíróé! Ők tudnak több vagy kevesebb szerződést kötni, beteget gyógyítani, cikket megírni. Itt viszont a közhatalom gyakorlásáról és (legalább) 10 millió ember életéről van szó. Fizessék meg rendesen azokat, akiknek a köz bizalmából ez a dolguk, de felejtsük el végre a miniszteri prémiumot és mindazt, ami pusztán munkaviszonyként kezeli a politikusok hivatali tevékenységét. A felelősség érvényesítését ugyanis a gyakorlatban — a többi között — épp ez a felfogás nehezíti.

Vagy legközelebb talán már arról hallunk, hogy egy hetes szakszervezeti beutalót kapott a miniszteri munkaverseny győztese?

12 válasz: “Demagógia”

  1. Péter

    Talán arról is szó lehet, hogy a miniszterelnök politikai stabilitását az elmúlt pár hónap eseményei meggyengítették, s így próbálhat – legalább nem “nepotista” módon – híveket tartani maga mellett. Egy Medgyessy Péter nevű miniszterelnök végnapjaiban majdnem hasonló dologgal próbálkozott… Még az is lehet, hogy a helyes irányba való haladásról szóló (ön)meggyőzésnek ez is a része. A miniszterelnököt végső soron a társadalom választja, ha ő meg van elégedve, ugyan kinek jut eszébe fintorogni… :-)

  2. amok

    A gazdasági társaságok vezetésében bevett (és jó) gyakorlat az ilyen típusú jutalmazás, habár felsővezetőknél inkább a részvényopció van túlsúlyban. Javasolom hogy tisztelt minisztereink kapjanak opciókat Magyarország Rt-vagyonára. Pl Kóka úr kaphatna MÁV, MAVIR, MALÉV stb részvényopciókat, Molnár úr pedig alakítsa át az OEP-et RT-vé, így az ő helyzetét is meg lehet oldani. A köztársaságot pedig holdinggá alakítva végre tiszta helyzetet lehetne teremteni. Ja, a rosszul teljesítő költséghelyeket megszüntetjük. Ez az én reformvízióm.

    Hajrá

  3. Adminisztrátor

    amok: vajon a “széles néptömegek” mit szólnának egy ilyen vízióhoz? lehetne ezzel választást nyerni?

  4. amok

    Még nem. De mi lenne, ha nem kérdeznék meg őket? Úgysem értenek a dolgokhoz. Attól, hogy 1 000 000 000 000 000 000 légy a szarra szavaz, attól a szar még nem jó. Másképpen: a reformtudás (akár az igazság) csak egy szűk elit birtokában van. Az egyetlen kérdés, amit még meg kell válaszolni: ki tartozik a szűk elitbe és ki nem? Ezek a politika igazi dilemmái..

  5. Adminisztrátor

    hát ez az :)

    és már meg is születtek a válaszok a királyságtól a köztársaságig, illetve a kommunizmustól a nácizmusig.

    Lenin elvtársat idézve: mi a teendő?

  6. amok

    A válasz eccerű:
    (1). Ha a szűk elit mi vagyunk, a történelem rendben folyik (mondhatni a főuccán). Ebben az esetben semmitsem kell tenni.
    (2). Ha nem mi vagyunk, borzasztó igazságtalanság van. Teendő: mihamarabb megkell szüntetni. Ekkor visszaáll a normál (1) állapot.

  7. Adminisztrátor

    ez a főutcás célzás “úgy” értendő??? :)

  8. amok

    Akár úgy is. De a fordított helyzet is ugyanígy áll, csak legfeljebb a szoci elit nem tudja ilyen frappánsan megfogalmazni.

  9. Kevin

    Wow, What a great post! This is amazing information!

    thank you so much!!

  10. Caitlyn

    You are my inhalation, I have few blogs and rarely run out from brand :) . “Actions lie louder than words.” by Carolyn Wells.

  11. Larry Voogd

    My coder is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

  12. local search engine optimization

    google is so cool, when i am bored i just surf the web and see what i can find to entertain me. good job