Zsebtévé

Évekig tartó csend után azt olvasom valahol, hogy elkészült az erdélyi magyar televízió székháza. Az örömömbe azonban nem kevés üröm is vegyül, mert néhány sorral később viszont azt látom: a médium koncepcióját (sic!) csak jövőre fogják kidolgozni a feladattal megbízottak.

Kérdéseim:

– hol és mikor zajlott le a projekt társadalmi vitája?

– milyen felmérések és tanulmányok alapozták meg az eddig meghozott döntéseket?

– volt-e nyilvános pályázat a beruházásra?

– mikor és hol teszik közzé a magyar költségvetésből származó pénz elszámolását?

– hogyan döntötték el, hogy milyen ingatlan kell, ha azt sem tudni még, miféle igényeknek kell majd megfelelnie?

– …

– vajon kapunk-e választ valaha ezekre a kérdésekre?

Ui. ha nem, kéretik politikusilag nem elcsodálkozni a mindenféle mendemondákon, amelyek általában a pénz elköltését körüllengik!

13 válasz: “Zsebtévé”

  1. M.Zoli

    Jogos.

  2. gasparik

    köszönöm a jókívánságot és ha kérdeztél akkor legyen itt válasz is.
    A projekt általános társadalmi vitája 17 éve zajlik. Kellene egy, vagy több olyan csatorna, ahol az erdélyiek, magukról, maguknak cserélnek információt, reggeltól-estig. (((a Duna tv létjogosultságának, társadalmi vitája hol volt?????))))
    Természetesen a valóság más.
    Volt egyszer egy magyar miniszterelnök, aki gondolta tesz egy nagyot és alapított egy egyetemet, szinte 2 milliárt forintból Erdélyben. Erre jött egy másik miniszterelnök és gondolta ő is tesz egy nagyot és alapít egy Tv-t, szintén Erélyben.( ahelyett mondjyuk, hogy nézhetővé tette volna a a meglévő magyarországiakat) Ő szerényebb miniszterelnök volt, gondolta elég 1 milliárd. Na de ő csak beszélt, mert az 1 milliárdból lett 300 millió ami mind a mai napig nem jött át egészében. Ezért az az épület ami eddig elkészült, az nagyrészt más pénzekből épült. A kuratórium az épületbe való befektetés mellett döntött mert ez volt a leghasznosabb. A telek árak és az építkezés költégei itt naponta emelkednek. A kuratórium azt mondja minden minden számla megvan és minden beszerzés a törvények betartásával működik. A pénzosztó felé meg naprakészen elszámolt.
    Saját konklúzió:
    Saját tv-re nagyon nagy szükség lenne. Annak idején a projektbe való beleugrás nem vádolható racionálitással. Az 1 milliárd talán-talán elég lett volna de 300 millió????? Az elutasítás gondolom nagy politikai blama lett volna, akkor maradt az ami itt már-már nemzeti sport: gúzsba kötve táncolni. Vesse rá a politikusokra az első követ az, aki nem fogadta volna el a romániai magyarságnak szánt támogatást.

  3. Adminisztrátor

    köszönöm a gyors választ, de azt is rögtön hozzá kell tennem, hazudnék, hogyha azt mondanám, meggyőző és kielégítő volt számomra. nézzük sorban!

    az, hogy 17 éve zajlik a társadalmi vita a tévéről, pont olyan elkerülése az érdemi válasznak, mint amikor az ember azt válaszolja egy kérdésre: reggelig tudná sorolni a példákat. ilyenkor általában egyet sem tud konkrétan mondani, mint ahogy én sem emlékszem olyan mindenki számára nyilvános(!) beszélgetéssorozatra, amely ezt a témát boncolgatta volna.

    ha 2006-ban volna szó a megalapításáról, a Duna Tv akár jó érv is lehetne a kezedben, de nem hiszem, hogy ma a tizenvalahány évvel ezelőtti demokratikus(?) gyakorlatot kellene példának tekintenünk.

    a két miniszterelnökről írott szavaidat most átugrom, mert egyetértek velük :)

    ami a konkrétumokat illeti: elsősorban szeretném leszögezni, nem állt szándékomban kétségbe vonni a kurátorok tisztességét, az épületvásárlás és -felújítás hasznosságát. én alapvetően jóindulatú ember vagyok, még ha nem is látszik :)

    de. ahogy mondani szokták, a barátság alapja a szoros elszámolás. úgyhogy mielőtt véglegesen kialakítom a véleményemet ebben a kérdésben, jó lenne, ha esetleg bele lehetne kukkantani a számlákba. elvégre közpénzről van szó. mert én elhiszem, hogy “minden számla megvan és minden beszerzés a törvények betartásával működik”, de azért ma már a becsszónál többet kíván meg a transzparencia demokratikus követelménye, másrészt a technika is megvolna ehhez.

    ott van például az internet. miért nem lehet időről-időre beszámolni a beruházás fejleményeiről, illetve ott közzétenni a legfontosabb dokumentumokat? egyáltalán: miért nincs honlapja a Janovics Jenő Alapítványnak? én legalábbis nem találtam…

    persze, ez macerás, meg egyáltalán, mint kiderült szavaidból, nincs is szó annyi pénzről, mint gondoltuk, és az egyébként is máshonnan van… a nyilvánosság és az elszámoltathatóság azonban elvi kérdés, és nem hiszem, hogy ezt magyaráznom kellene pont neked.

    szóval: nem vetek én követ senkire, arra se, aki elfogadta pénzt. csak azt mondom, a gúzsba kötve táncolás közepette is lehetne alaposabban tájékoztatni a többi embert. merthogy ez a tévé mégis csak nekik szólna, nem?

  4. gasparik

    Szerintem ha a kuratóriumhoz fordulsz kapsz választ. Az ÜGY-ben én olyan tiszteletbeli semmi vagyok. Kuratórium alapító, semmilyen joggal, semmilyen kötelességgel, semmilyen döntéssel… Amit nekem elmondtak, az az, hogy nagyon kemény az elszámolás.

    A társadalmi vitát, hol lehetett volna lefolytatni? Rengeteg elégedetlenség hangzott el azokról a csatornákról amelyek jelenleg, néha, a határon túliak rendelkezésre állnak egy-egy vélemény elmondására.
    Véleményem szerint az nem is kérdés, hogy egy közösségnek legyen-e saját “hangja és képe”… Most a XXI. századba!
    Ne köntörfalazzunk, az világos, hogy ennek a projektnek a legnagyobb vesztese a Duna tv lenne és azok akik most atyáskodnak a határon túliak felett. Ez van.

  5. Adminisztrátor

    Mindkét hozzászólásodban említetted a Duna Tv-t, és ez érzésem szerint nem véletlen, mivel a munkahelyemről van szó. Ezért szeretném leszögezni: ahogyan a politikában, úgy a televíziós szakmai kérdésekben is igyekszem függetlenül gondolkodni és véleményt mondani. Nálam nem a lét határozza meg a tudatot, így az erdélyi tévével kapcsolatos álláspontom sem valamiféle féltékenységből táplálkozik.

    Még egyszer szeretném hangsúlyozni: eszemben sincs elvitatni az erdélyi magyar tévé létrehozásának jogát és kétségbe vonni annak szükségességét. Ez azonban nem zárja ki, hogy valódi társadalmi párbeszéd nyomán valósuljon meg ez a nagyratörő elképzelés. Az, hogy ennek ne lehetne megteremteni a fórumát, elég viccesen hangzik, már csak azért is, mert mi ketten most épp ezt a vitát folytatjuk, nemde? Itt van tehát erre a célra az internet. Még az e-kormányzati ügyekben meglehetősen dilettáns magyar államigazgatási is meg tudta valósítani, hogy az egészségügy reformjáról kiadott vitaanyaghoz egy honlap keretei között szólhasson hozzá bárki, aki veszi ehhez a fáradságot. Aztán: volnának itt napi- és hetilapok is szép számban, a Szabadságtól a Krónikán át az Új Magyar Szóig. Hasonlóképpen vannak magyar televíziós adások és rádióműsorok. Meg aztán néhány gyűlést is meg lehetett volna már szervezni az elmúlt években, afféle közmeghallgatás jelleggel.

    Ami az én fő bajom, hogy ezt az egész projektet ugyanaz a homály borítja be, mint oly sok mindent itthon és Erdélyben, ha politikáról, médiabefolyásról, pénzről és mindezek összefonódásáról van szó. Hogy egy picit világosabb legyek: számomra elég furcsa, hogy a projektet irányító alapítvány szakmai tanácsadó testületében csomó olyan személyt lehet fölfedezni, aki mind a mai napig a Duna Tv fizetett alkalmazottja vagy beszállítója. Hogy is van ez? Összeférhető dolgozni az egyik cégnél és közben a konkurenciát szervezni? Vagy az mennyire etikus, ha az RMDSZ elnökének felesége lesz az új tévé (egyik) vezetője, ahogyan arról korábban a hírek szóltak? Persze, tudom, kisebbség, kicsi elit és sok funkció — de azért mégis! Nem akarok személyeskedni, de hogyan lehet valaki választott médiahatósági tisztségviselő és közben egy alakulóban lévő tévé tulajdonosi kuratóriumának tagja? Nekem ez nem passzol össze.

    Szóval: legyen erdélyi magyar tévé, de legyen végre tiszta beszéd is róla!

  6. gasparik

    ok a tisztaság gondolata. Azért szeretem a blogodat mert nem a pletykák elemzése. Maradjon ez így. Nincs feleség projekt. Szó sem volt róla.
    Összegezve: NINCS PROJEKT. Semmi nincs. Volt egy ötlet, valaki gyenge volt nemet mondani és most ezt húzza, nyúzza mindenki.Nincs más. Azt kértem a kuratóriumtól, hogy minden pályázat útján menjen, ami a koncepciót illeti. Ha meghirdetik lehet elindulok rajta…. de más nincs. Semmi. Hogy ki hol, miket tanácsol…
    Nincs bajom a Dunával de azt annak idején arra hozták, létre, hogy a határon túliak fóruma legyen. Nem az.
    Kellmes ünnepeket, remélem tisztult a kép.

  7. bezzeg

    Bocs, hogy közbeszólok.
    Kell, valóban kell

  8. bezzeg

    Bocs, hogy közbeszólok.
    Kell, valóban kell egy hazai magyar média. De az én kérdésem továbbra is a következő: (és erre a mai napig nem kaptam választ) Miért nem a jelenlegi, már meglévő felszereléssel és struktúrával működő közszolgálati média kibővítésén munkálkodik az RMDSZ? Vagy azokat utálja akik jelenleg a közszolgálati médiában dolgoznak? Nem elég párthűségesek? Nem értem….(annál is inkább, mivel hangsúlyozottan közszolgálati jelleggel működne a rádiójuk vagy tévéjük, vagy mind a kettő)
    Vagy lemondanak azokról és átadják a műsoridőt, műsorsávot, lehetőséget a románoknak?
    Úgy csinálnak, mint az egyetemmel? Van Sapientiánk, már nem érdekel annyira a Bolyai Egyetem?
    Szeretnék végre bár egy iciri-piciri kis konkrét választ kapni ezekre a feltett kérdésekre. Ha nem jó a meglátásom, kérem cáfolni… Miért fizetem a TV és Rádió díjat, ha még nincs egy egész napos magyar nyelvű rádióm, vagy tévém? VAgy az új tévé/rádióba is bepótól majd a kormány ebből az illetékből?

  9. gasparik

    A közmédia, mint neve is mutatja a közé. Nem lenne jó ha beleszólna az RMDSZ vagy bármelyik más érdekvédalmi, esetleg politikai szervezet. Párbeszélni lehet. Évekkel ezelött az RMDSZ és a közszolgálati rádiók közötti párbeszédben próbáltam közvetíteni. A közszolgálatiak mereven (határozottan) elzárkóztak, bármiféle egymás közötti összedolgozástól. Azóta is ugyanazok vezetik a kolozsvári, marosvásárhelyi és temesvári stúdiókat és hallani sem akarnak egy közös stratégiáról. Sajnos a szakmai szervezet, a MURE sem kapacitált egy ilyen közös koncepciót…Jedem das seine, vagyis mindenki a magáéval.

  10. Adminisztrátor

    azt hiszem, erdemes volna meg folytatni ezt a beszelgetest az erdelyi magyar teverol… az unnepek utan legalabbis :)

  11. bezzeg

    Külön-külön nem lehetne meghosszabbítani az a dásidőt? ez senkinek nem fordult meg a fejében? Mvhelynek, ha jól számoltam 3 közép és három FM frekvenciája van. Azt szét lehetne osztani román – magyar barátság jelében egy-egy 24 órásra.
    S az rmdsz-ről csak annyit….Nem Nagy Zsolt rmdsz által delegált miniszter vezeti a Janovics alapítványt?
    Boldog ünnepeket.

  12. Burl Serfass

    Your place is valueble for me. Thanks!…

  13. Tana Seabrooks

    Your place is valueble for me. Thanks!…