Nem értem

Az RMDSZ európai parlamenti képviselőnek javasol egy legalábbis gyanúba keveredett minisztert és egy másikat, akiről a potenciális szavazók több mint kétharmada még csak nem is hallott (ha jól emlékszem egy közvélemény-kutatásra), és aki egyébként is az egyik leginkább láthatatlan politikusa a szervezetnek.

Miért nem jelölték befutó helyre Tőkés Lászlót? Annyi legyet üthettek volna egy csapásra, hogy megszámolni is nehéz. A legfontosabbak: valamelyest megbékél a jobboldal, azaz egy ellenséggel kevesebb, legalább egy időre. Jelentősen megnő a szavazókedv a magyarság körében, ami szintén jó az RMDSZ-nek. És mindennek a tetejébe még meg is szabadultak volna a püspöktől: Brüsszel ugyanis nagyon messze van, nemcsak az ottani hangok nem hallatszanak el igazán mihozzánk, de visszajönni is nehéz onnan. A magyarországi pártok egyenesen kádertemetőnek használják…

27 válasz: “Nem értem”

  1. csuklanirossz

    Brüsszel kádertemető muhahahahahahaha :) )), ez nagyon jó.

  2. TLorand

    A “legalábbis gyanúba keveredett”-ről, ha lennél szíves kissé részletesebben. A megfogalmazásból ugyanis az derül ki, hogy a gyanún kívűl valmami több is van ott, de erről inkább ne beszéljünk. Ha valamit tudsz, amit mi nem, akkor elő vele. De ha nem tudsz semmi konkrétat, akkor mellőzd ezt a sejtelmességet.
    Bár nem hiszem, hogy részedről tudatos lenne, ez a romániai közéletben gyakori elszólás. Erre felé mindenki gyanús. Ha a hajóskapitány érdekei azt kívánják, holnap előkerül egy olyan telefonbeszélgetés, melyen A azt mondja majd B-nek, hogy Tőkés izlandi, Markó pedig indonéziai kém. Ettől aztán baromi gyanúsak (legalábbis! ) lesznek mindketten.
    Ami meg a javaslatot illeti….. Mi az, hogy megbékel a jobboldal?! Léccilécci ne exportáld a hülye magyarországi képleteket. De ha már bal-jobb politikai tengelyben gondolkodunk én magam jobboldalinak tartom (konzervatív, nemzeti értékek, eszmék, stb.), de baromira nem nyugodnék meg attól, ha Tőkést küldené az RMDSZ Brusszelbe!!

  3. kesztió

    A hülye magyarországi képletek sajnos már régesrég exportáltattak, ill. importáltattak. Ott még nem tartunk, hogy a balosok bal kézzel kanalazzák a fuszulykalevest és a jobbosok jobb oldalon keressék a kormányt, de kis odafigyeléssel hamarosan oda is el fogunk jutni.

  4. Lajos

    Mi az hogy jobboldal? Olvastal valaha Tokes programot? Olyan hulyesegeket irsz!

  5. Adminisztrátor

    igazán érdemiek ma a kritikai hozzászólások… valami front van esetleg?

  6. TLorand

    A válaszod is igazán érdmi:)

  7. Adminisztrátor

    volna mire válaszolni?

    na, lássuk:

    a “legalábbis gyanúba keveredett”-tel, azt hiszem, egészen korrekt voltam. ha azt írom, “gyanúba keveredett”, akkor azt mondom, rajta is maradt az árnyék. amúgy pedig a mai napig sem pró, sem kontra nem sikerült ebben az ügyben tiszta viszonyokat teremteni.

    a politikai export-import kérdésére Kesztió már válaszolt helyettem: ott van a megoszlás már mindenhol, lásd pl. Magyari Lajos mai cikkét a Háromszékben, és az erdely.ma-n.

    pedig igazán megnyugodhatnál, ha Tőkést küldenék az EP-be: igencsak szoros irányítás alatt tartaná ő mind az Európai Néppárt, mind a Fidesz :)

    a jobb-bal kettősségre. ha jobban tetszik, mondhatom azt is: kékes és zöldek. teljesen mindegy, hogy nevezzük, de azért ne tagadjuk már, hogy van egy politikai kettészakítottság.

    Tőkésék EP-programját nem olvastam, de az RMDSZ-ét se…

  8. TLorand

    A Magyari cikkről:
    Egyáltalán nem tekintem relevánsnak azt, ami Székelyudvarhelyen történik. Ha csak a Duna tv híradóit nézném, azt hihetném, hogy Udvarhely egy metropolisz, vagy legalábbis az erdélyi magyarság fővárosa. Tucatjávan lehet Udvarhely mértetű erdélyi városkát találni, vagy udvarhelynyi magyar közösséget, ahol messze nincsenek ilyen gondok. Attól, hogy a Duna tv (és szerintem ennek következtében a magyarországi média) túllihegi a dolgot, még nem az udvarhelyi konfliktus határozza meg az erdélyi magyar politikát. Persze a sajtónak jó, mert esemény van, de az udvarhelyieken kívűl (ha jól tudom max. 40 ezer lakos) kit érdekel Szász Jenő, meg a helyi tanács?! Attól, hogy néhány ember ott bohóckodik, még messze nincs politikai szétszakítottság. A sajóban persze -a sajtó természeténél fogva- ez másként tükröződik.
    Nagyon jól tudod, hogy működik ez.
    Ha egy tanácsülésen valaki feláll és azt mondja, hogy a polgármester lop, csal, akkor másnap a sajtóban a fickó címlapon szerepel, a polgármesterről pedig, bárhogyan magyarázkodjon is, majd azt mondják, hogy “legalábbis” gyanúba keveredik. Ha viszont annyit mond, hogy szerinte a polgármester jól végzi a dolgát, akkor erről senki más nem szerez tudomást, csak aki jelen volt.

  9. Adminisztrátor

    udvarhely csak egy illusztráció volt, mert mai a cikk. ha igaz, hogy nincs politikai szétszakítottság a romániai magyarok köreiben, akkor miért kell egyáltalán tárgyalni a néhány “bohóckodóval”?

  10. Karesz

    Tisztelt Házigazda.
    A gyanúbakevert miniszter nem magát jelöli hanem az Ön által emlegetett kádertemető kényszerű jelöltje.A gonoszság az benne hogy még jópofát is kell mutasson hozzá.Hogy mennyire sikerül majd eldől.A bünősségét illetően az a baj hogy egyre az a gyanú ami már majdnem bizonyosságá válik hogy nem a Nagy Kormányos áll a balhé mögött hanem spéci forgatókönyv szerint megy a menet.Azt is mondják a rossz szájak hogy ebbe be lett avatva más is a kolozsvári háztájról is mi több megrendelésre dolgoznak a fiuk.Nagy marhaság tudom de nem irnám le ha nem tudnám hogy van benne más is mint egyszerű spekuláció.A cél összetett manőver és nagy a diverzios füst is.Nehéz tisztán látni de már most leszőgezhető: szó sincs semmiféle valós bűnről.Ha tetszik hasznos feláldozás úgy hogy még nyerünk is.
    A másik kérdés hogy miért nem Tőkés a jelölt nos az az rmdsz csődjének az elismerése volna.Markó inkább rágja le a kezét mint a csapdába esett görény ,semhogy aláirjon egy ilyen egyezményt.Egyszer már aláirt egyet amikor felszámoltatta a tiszteletbeli elnökséget az rmdszben.
    Ami másnak temető az lehet hogy az Isten szolgálójának munkahely lenne habár nem hiszem hogy temetni menne oda.Tőkéssel nem lehet tudni mert vele sok pártaktivista megjárta már és ráment a karrierje sok senkiházinak is.Neki nem mondhatta meg és soha nem fogja megmondani senki sem hogy mikor mit beszéljen ,pártutasitásra pláne nem.Kinek kell ilyen fazon?Pl.Bukarestben elsinkófálnánk valami magyar iskolát cserébe két kilométer autópályafestésért aztán ez a hülye pap Brüsszelben felállna hogy romániában nincs elég magyarnyelvü iskola.Mit mondanának a haverok hogy milyen magyarok vagyunk?Na?Lehet ilyent csinálni?
    A megbékélés az azután lesz hogy egyszer októberi forradalmat fogunk mi is csinálni nyugdijasveréssel budapesti mintára.Addig azt hiszem megmaradunk erdélyi magyaroknak.Nem a nagy összetartás a mi erős oldalunk az igaz hanem az egyéni kitartás.Akarva akaratlanul is ezt megbecsüljük egymásban.Ez tartott el majd 80 esztendeje és ez fog megtartani ezután is.Ebben -ne vegye senki rossz néven-de nekünk nem adhat leckét senki se határonbelülrekedt , megosztott ,balos ,jobbos, zsidóbarát ,zsidógyűlölő,skinhead, mostohaanyaországi stb. beállitotságú importőr.
    Apafi erdélyi fejedelem levélben szólította fel a “bevándorló ” magyar urakat hogy a torzslkodásaikat és a perlekedéseiket hagyják ott ahonnan elszármaztak és ne keserítsek meg az erdélyi rendek lelkét haszontalanságaikkal.Ha itt vertek tanyát szíveskedjenek a nemzet érdekében nagyokat mondani mert errefelénk a nagyszájúság a fehércseléd éke. NO COMMENT.

  11. dogomvan

    Má’ meg ne haragudjál nadon, Tőkés mitől lenne jó megoldás? És ki tartaná őt féken? Gál Kingáról ki hallott valamit, mielőtt kiment volna Brüsszelbe? Tőkésnek menekvés lenne, ez igaz, de csak ennyi. Ő mitől inkább politikus, mint Nagy Zsolt?
    Melyik a jobb oldal és melyik a bal? Onnan Pannóniából hogyan látszik?
    Szász Jenővel még Orbán sem tudott egyességet kötni, illetve Jenő még a Viktort is átverte.

  12. qrta

    valaki azért mégis kell a képviselethez igaz …de ez az egész dolog elég homályos, egyet értek gáspárik írásával: nem tudom én sem a képviselők programját, miért is vállalják az Eu képviselői jelölést ?

    jó kív ánság gal ,

    :-)

    qrta

  13. Adminisztrátor

    hogy Tőkés mitől jó megoldás:

    az ideális esettől, amikor a program dönt, igencsak távol állunk. az EP-képviselet kérdése politikai játszmává silányult, de ez adotság. ebben a konstellációban Tőkés egyfajta megoldás, aminek persze több a belső, közösségen belüli politikai haszna, mint az európai dimenziós, de azért ez is valami. a Fidesz pedig féken tudná tartani Tőkést, az biztos. elvégre csak onnan számíthat bármilyen támogatásra.

    melyik a jobb és melyik a bal:

    a jobb az, amelyik a Fideszhez kötődik, a bal pedig, amelyik éppen ahhoz, aki Magyarországon hatalmon van. érdekes, hogy Szlovákiában nincs ez a kettősség, az MKP most is inkább lojális a Fideszhez, mint az MSZP-hez. ez egy lényeges különbség, úgyhogy a Felvidéken tényleg nincs az a megosztottság, ami Erdélyben igenis létezik.

  14. qrta

    felvidék:tanítsátok Erdélyt!

  15. qrta

    f bető annyi mint F !

  16. qrta

    ő annyi mint ü

  17. kesztió

    Azaz tanuljunk meg lojálisak lenni a Fideszhez? Hol marad a pluralizmus? :P

    Viccen kívül, nem a lojalitást kellene megtanulni, hanem azt, hogy a különböző politikai nézetek sokszínűséget, esetleg egészséges rivalizálást, de semmiképp ne megosztottságot jelentsenek.

  18. qrta

    én nem a poltikai pártokra, de a felvidéki magyar közösség összefogására gondoltam, fontos kérdésekben.. .

  19. dogomvan

    Ha az a jobboldaliság fokmérője, hogy lojális a Fidesz-hez, akkor baj van, és nem is kevés.
    A jobboldaliságnak még egy ennyire tudományos, mély definicióját rég nem olvastam.
    Az rmdsz most egy jobboldali koalicióban van, programjában baloldali elemeket nem találsz, a rommagyarok percepciója minden közvéleménykutatás szerint azt mutatja, hogy markóék messze állnak a baloldali témáktól, szinte köszönő viszonyban sincsenek azokkal. Ez a baloldaliság egy olyan címke, amit a fidesz korszak óta cepelnek nagukkal markóék. mert nem voltak lojálisak orbánhoz.

  20. Adminisztrátor

    persze, hogy nagy baj van. de mi ebben az újdonság? :)

    ahogy fentebb is írtam, sajnos, a bal-jobb kettőség ma nem ideológiai vagy politikai értelemben tekintendő, hanem egyszerűen a két pólus elkülönítésére szolgál. ugyanígy nevezhetnénk őket kékeknek és zöldeknek is például.

  21. M.Zoli

    Szerintem ha programokkal állnának elő a jelöltek, akkor csakis olyan veresposztó ügyeket tudnának kihangsúlyozni mint: támogatom/ellenzem a kommunizmus európai emléknapjának bevezetését, támogatom-ellenzem az Eu-Oroszo. viszony rendezését, támogatom-ellenzem Töröko.-gal való csatlakozási tárgyalások elkezdését. (Esetleg még Amerikai mintára: támogatom-ellenzem az eutanázia-abortusz-őssejt kutatás kérdésének eu szinten való rendezését) STB.
    Ennek remélem ti is látjátok, hogy sok értelme nem lenne, illetve nem sok köze lenne a mi erdélyi kérdéseinkhez.

    Egy vagy több ál-egyeztetés lezajlott (Markó-Tőkés találkozó), aminek végeztével Narkó úr elmondhatta, hogy ,,Tárgyaltunk Tőkés Lászlóval. Nyitottság kipipálva”. Tőkés pedig sajnos csak azzal maradt, hogy a sajtótájékoztatón próbált keményen odamondani az rmdsz-nek, hogy nehogy azt gondolja, hogy ezt az átverést a végtelenségig meg lehet csinálni.

    Sógort nem tette befutó helyre az Operatív Tanács (az 1. vagy 2.-ra). Szerintem innen kezdődik a Tőkés indulása című történet. Nem feltétlenül ő kéne induljon, de másnak lehet nem sikerülne elég aláírást összegyűjteni. Ezért ő kényszermegoldás.

    Szerintem nem azt kell kérdezzük, hogy miért nem tették Tőkést befutó helyre az Rmdsz nagyjai, mert az ő jelölése csak utóbb született kényszermegoldás. A jó kérdés az lenne, hogy miért nem mutattak nyitottságot az rmdszesek a Nemzeti kerekasztal (EMNT,Mpsz,MIT,EMI) által összeállított lista sajátjukkal való egyesítésére? (Sejtésem erre vonatkozóan: az élvonalbeli rmdsz politikusok ellen (szekus volt-e vagy sem, kém volt-e vagy sem, korrupt-e vagy sem) folytatott bukaresti kampányok hatására úgy gondolta az rmdsz, hogy elég veszélyeztettnek érzi magát a magyar közösség (közvetve), hogy lenyelje ezt az egyeztetés nélküli jelöltállítást. (Ahogy Orbán Viktor ultimátumára összezárt az Mszp, úgy zár a magyar közösség is -szerintem- ha támadás éri ismertebb vezetőit.))

    Mivel az EU parlament elég súlytalan szervezet (sokak szerint), ráadásul 2 éves mandátumról van szó, ezért KITŰNŐ alkalom adódott arra, hogy megmérkőzzenek az erdélyi erők. Nincs vesztenivaló, ugyanis a tét csak az, hogy Brüsszelben 0, 1 vagy 2 képviselőnk csücsül 2 évig. Országgyűlési választásokkor a tét nagyobb, mert akkor a kérdés az, hogy 1 (hivatalból) vagy 30 (az 5%-os küszöböt elérve) képviselőnk legyen? Most csak az, hogy 0, 1 vagy 2? Ezt pedig nyugodt szívvel megkockáztathatjuk, hátha ennek eredményeként az rmdsz észreveszi magát.

  22. M.Zoli

    Végül egy állítás: ha a listákat egyesítették volna, szerintem arra a listára a Nemzeti Kerekasztal nem is jelölte volna Tőkést.

  23. Rikvájed

    Na, a lényeg, hogy gratula Koncz Attilának: nagyon lényegretörő, tömör és helyénvaló bejegyzés volt. Minden szavával egyetértek.

    Pedig ismerem Tőkést, tehát nem állok az ő pártján sem…

  24. Billiga Resor Till Turkiet

    this is actually the second time i read your site, great post as usually! best regards, Billiga Resor Till Turkiet

  25. Kim Pocasangre

    Thanks for discussing your ideas with this blog. As well, a fantasy regarding the banks intentions when talking about home foreclosure is that the standard bank will not getreceive my repayments. There is a degree of time the bank requires payments here and there. If you are way too deep inside the hole, they are going to commonly call that you pay the actual payment completely. However, that doesn’t mean that they will have any sort of payments at all. In case you and the financial institution can be capable to work something out, the foreclosure approach may halt. However, should you continue to neglect payments in the new approach, the home foreclosure process can just pick up exactly where it was left off.

  26. elektrische zigarette kaufen

    My brother recommended I might like this blog. He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

  27. Sha Corsoro

    What you said sounds right. However, consider this, suppose you added a little bit more? I am talking about, I don’t tend to tell you the way to run ur blog, however if you added something which can easily grab people’s awareness? Just simply like a video or maybe a picture or even few for getting viewers interested regarding what you are talking about.