“Tiszta” politika

Öt hónapos huzavona után sikerült elnököt választania a hevesi közgyűlésnek. Ez az a megye, ahol a jobb- és a baloldal abszolút egyforma pozíciókat szerzett tavaly októberben: 20-20 képviselő ül mindkét térfélen. Pontosabban így volt ez egészen mostanáig: az egyik fideszes jelölt ugyanis hirtelen bejelentette, függetlenként kívánja tovább folytani a munkát. Ezzel egy füst alatt megszavazta a szocialisták elnökjelöltjét is, aki így a közgyűlés élére került, egyetlen kormánypártiként az egész országban.

Az ember persze van annyira rosszindulatú, hogy rögtön azon kezdjen gondolkodni, vajon mi volt az, ami mára ily csodásan megvilágosította a tisztelt képviselő úr elméjét, különös tekintettel arra, hogy a függetlenség deklarálása egyszersmind az MSZP számára felmérhetetlen presztízsű elnöki pozíció megszavazásával is együtt járt. A hasonló pálfordulásokban sokszor játszott már szerepet pénz, protekció vagy éppen zsarolás…

Elvi síkon azonban a fejlemények arra is rávilágítanak, nem volt semmilyen foganatjuk a politika morális megtisztulását ígérő fogadkozásoknak, amelyek tavaly ősszel annyira általánosak voltak. A lényeg:

1. volt egy jobboldali képviselő, aki eladta a meggyőződését, és

2. volt egy baloldal, amelyik vevő volt erre, sőt valószínűleg maga kezdeményezte az egészet.

Valószínűleg ezek közül lehet majd választani 2010-ben is.

63 válasz: ““Tiszta” politika”

  1. kesztió

    Érdekes, hogy most – a román belpolitikai viszályok ellenére – a román kormányzás és törvényhozás működését mindenki sokkal egészségesebbnek tartja, mint a magyarországit, s ez már onnan is látszik, hogy a kormány gyakorlatilag kisebbségi pozícióból működik, eredeményesen, immár 2 hónapja.

    A politikai migráció megléte viszont pont egyike azon kevés dolognak, ami a román belpolitikai rendszer hátrányára írható fel. Míg nálunk a (parlamenti!) politikai elit figyelemreméltó része színt cserél a mandátuma alatt, ez a jelenség Magyarországon csak elvétve figyelhető meg.

    Így számomra az általad kiragadott eset egyedinek, nem jellemzőnek tűnik, míg Romániában a hasonló incidensek sajnos mindennaposak…

  2. M.Zoli

    Ezt várjuk a politikusoktól: patthelyzet helyett megegyezést, kiegyezést és előrelépést. A patthelyzet a lehető legrosszabb ami érhet egy megyét, közösséget (lásd az udvarhelyi tanárok elmaradt fizetését, amelyet a tanács határozatképtelensége okozott). Még a demokráciának sem nézhetjük el, hogy a hatalmi harcba belefeledkezett tanácsosok emberek sorsa felett döntenek olyannyira, hogy a éhbérért dolgozó pedagógus 2 hónapig nem kap fizetést).
    Ha zsarolás állt a konkrét ügy mögött az nem szép. Ha valamiféle kompromisszum, kölcsönös igéretekkel akkor elmegy.

  3. Adminisztrátor

    Zoli,

    a megoldás egy új választás lett volna, amit rövid időn belül ki is írtak volna. ezt előzték meg a mostani történések. ettől még nem lesz valódi együttműködés a megyében, inkább arról van szó, hogy többségi pozíciót “vásárolt” magának az egyik oldal.

  4. idoor

    Az a rengeteg volt MDF-es és Kisgazda képviselő hogyan került a FIDESZ-be az elmúlt években ? Tudom a válaszát, ne is kínozza magát, egy reggel arra ébredtek, hah ott a helyem, bármi áron.
    ( Ez nem jelenti, hogy ingyen)

  5. Farkas

    Attila,
    “Adminisztrátor 2007. február 23., 20:34″
    ez a kristálytiszta lényeg!!!

    Azért egészítsétek ki valamivel, nem erre az esetre vonatkozóan: a képviselőt a választók a saját (érdekeik) képviseletére választják.
    Akkor miért a pártführerek mondják meg, mit kell gondolniuk, hogyan kell dönteniük, és melyik gombot kell megnyomniuk? Mert ha nem, jön a büntetés!
    Mert azt borítékolom, hogy a választópolgár és a pártnagyvezír akarata azért elég sokszor nem fedi egymást!

    Idoor, ne csúsztass! Lehet hogy van ilyen is, de a kisgizdapárt teljesen lejáratta magát, Dávidéknak meg teljesen elment a józan eszük. (De most legalább tudom milyen a szőkenőpárt!) Bolond ember, aki ilyen pártokban marad képviselő. (Vagy pénzéhes!!!) Akkor hova menjen? A maszop még csak haggyján, de a szadeszbe???
    Sztem nem volt más lehetőségük…

  6. kesztió

    Te Farkas!
    Azért elég furcsán nézitek a dolgot. Szerintem az a két párt, amelyik leginkább lejáratta magát az pont az MSZP és a FIDESZ, és még a sorrendről se vagyok teljesen meggyőződve.

    Gyurcsány már „bizonyított”, ez tény. De hogy kicsit is elfogulatlan, józan ember mit tud enni Orbán Viktoron, számomra rejtély.

    Populista, demagóg.

    Betegesen hataloméhes.

    Semmitől nem riad vissza, hogy elérje a céljait, alkotmányosságot finoman szólva feszegető megoldásoktól sem.

    Kétszínű és opportunista.

    Hajlamos a csúsztatásokra (hogy ne nevezzem hazudozónak).

    Köpönyegforgató.
    Nem vagyok annyira mai gyerek, az első Bálványosi szabadegyetemek idején már felsőéves egyetemista voltam, tehát azon kevesek egyike, akik személyesen ismerték, és biza akkor még hosszú és zsíros hajú, heavymetal-polóban feszítő vagány volt, éppen hogy szét nem pattant a sok liberalizmustól. Rá tizenvalahány évvel pedig ilyen demagóg szöveggel jön, hogy aki hisz istenben, annak a fidesz-szimpatizánsok között van a helye?! Na hagyjuk, jó?! Hozzá képest Dávid Ibolya és Kuncze Gábor a gerincesség és elvhűség megtestesítője!

    Legyünk már komolyak, egy ember nem változhat ennyit néhány év alatt, mert ugyebár nem tegnap vedlettek át polgári-konzervatív párttá. Szerintem pont annyira veszi komolyan magát, mint amennyire én őt, csak tudja, hogy most a jobboldaliság a menő, a jó biznisz, hát miért ne azt csinálná, hogyha hatalomhoz juthat általa.

    Szabaduljatok meg már attól az embertől, majd egy kis belső reform a Fideszben, és mindjárt jobban fognak menni a dolgok!

  7. M.Zoli

    A politikában nem ritka (pl. Mitterrand), hogy miután belekóstol az ember s egy kicsit belerázódik rájön, hogy nem ott a helye. Mitterandnak vajon meg kellett-e magyarázni miért indult a jobboldalról?

  8. M.Zoli

    Pontosítás az előzőhöz, helyesebben: ,,rájön, hogy nem azon az oldalon a helye”.
    +1 könyvajánló: Kopátsy Sándor: Az Orbán-jelenség.
    http://mek.oszk.hu/02900/02955/02955.htm

  9. idoor

    Kedves Farkas, ha nem ismeri a jelenlegi FIDESZ parlamenti képviselőinek előéletét , akkor legyen szíves olvasgasson.
    dr,Balsai, Demeter, Font, dr.Hende, dr Hörcsik, dr Kelemen , Lezsák, dr Simon (FKGP), dr Turi-Kovács (FKGP) , http://www.mkogy.hu/

  10. L.C

    M. Zoli részére

    Még ha a véletlen is adta, valóban nem lehet egy helyen említeni Mitterandt és Orbánt… Orbán liberálisként kezdte, jobboldaliként folytatta, illetve elméletileg most is ott van. Csak közben némelykor szélső jobbos, máskor tőke és gazdagok elleni kijelentései vannak.
    Ezek után gondolhatja valaki, hogy valóban valamilyen elvei motiválják? Vagy csak pillanatnyi (személyes) érdekei? Részemre az is sokat mond, hogy nem a rációra, hanem az emócióra hajt. Nem a konkrét alternatívák, mert azok nincsenek (a nem, nem és nem az nem program!). Hanem a hangulat a lényeg.

  11. M.Zoli

    L.C,
    Szerintem soha, semmiképp nem beszélt a tőke ellen, legfeljebb a nagytőke ellen. Ugyanilyen alapon mondhatom, hogy a másik oldal viszont a hazai-, kistőke ellen beszél, nem is ritkán, amikor olyanokat mondanak, hogy ,,ennek az országnak nincs szüksége 1 millió kisvállalkozásra”.

    Semmiképp sem a gazdagok, hanem az állam hátán előnyös szerződésekkel meggazdagodott volt párt funkcionáriusok vagyonszerzését bírálta, illetve félmonopolisztikus helyzetű cégek luxusprofitját tartotta helytelennek. Akinek erről az elvről a bolsevizmus, és az állami beavatkozásos tervgazdaság jut eszébe annak javaslom, hogy nézzen utána az amerikai médiában tapasztalható olajtársaság-ellenes megnyilvánulásoknak, azaz a szabad verseny őshazájában is felmerül az a kérdés, hogy a megugrott olajár nyomán szerzett extraprofitot az energetikai cégek mennyire forgatják vissza új finomítók építésébe (azaz megfelelően készülnek-e az előbb-utóbb bekövetkező kapacitáshiányra), illetve, hogy az állam nem kéne-e megadóztassa ezt a különleges nagyságú profitot, annak érdekében, hogy ezzel az adóbevétellel segítse az alternatív energiaforrásokat kutató cégeket, ágazatokat.

  12. M.Zoli

    L.C,
    Elismerem, hogy a Fidesznek tényleg nem sikerült az utóbbi 4-5 (!) évben, ellenzéki pozicióból egy összefüggő, következetes programmal előállni. Tehát a NemNemNem-logikájú ellenzékiségen túl lehet, hogy egy kicsi kontruktivitást azért szivesen fogadott volna a közvélemény. Ellenzékként pocsék teljesítményt nyújtottak, sőt, a 2006-os kampányban minta eszük ágában sem volt nyerni!

  13. Karoly

    Azt nem ertem hogy az MSZP miert nem GYOZIKET nevezi ki part elnoknek hiszen az egesz MSZP annak az erkolcsi szintjen van. Majd az csinal egypar pornot Kovacs Pistirol is es nem is kell a parlamentbe vitatkozni rola.Mivel az penzert meg az anyjat is eladja! Soha nem mertem volna g ondolni hogy valaha is ilyen melyre jutunk le a mocsarba!!

  14. M.Zoli

    kesztió,
    Lássuk el tudom-e magyarázni, hogy mit lehet szeretni Orbán Viktoron? Egyfajta szellemi vezetője a nemzeti-keresztény tábornak. A nemzeti gondolatba új, korszerű tartalmat vitt (Hajrá Mo., Hajrá Magyarok!), amit aztán később Gyurcsány is lenyúlt (Húzzunk bele!). Gondolj arra, hogy az antiklerikális és vallásmegvető szövegelés a-la-Horn Gyula, aki valahogy így nyilatkozott ’96 táján, hogy ,,az imádkozástól nem megy előre a ország és a gazdaság” milyen szöges ellentétben áll a protestáns ,,Segíts magadon s az Isten is megsegít” felfogással. Nos ilyen szellemi sötétségben lépett fel Orbán, és az őt értő közönségnek nagyon megtetszett. A megnemértők ezalatt köpönyegforgatásról beszéltek.

    Hogy az alkotmányosságot feszegette egyes megnyilvánulása? Nem vagyok alkotmányjogász, és újságíróknak nem feltétlenül hiszem ezt el.
    Hogy populista? Gyurcsány és Medgyessy talán nem azok? Jaj igen, Dávid Ibolyka és Kuncze, ők aztán nem populisták, s meg is van a nekik kijáró 3% támogatottság, hogy aztán az szdsz ennél kétszer többet kap a választásokon az annak köszönhető, hogy a baloldalon megtanultak ügyesen átszavazni a szdsz listára.
    Én nem tudom elfelejteni Orbánnak aktív külpolitikáját, az Egyetem alapítást Erdélyben, amelyet ha nem lép meg, akkor még mindig a BBTE zsákutcában illetve a Petőfi-Schiller nevezetű elterelő hadműveletnél tartanánk. (Ugyebár román-magyar közös kormányüléseken fel sem vetődnek az ilyen ügyek, mert ott csak a probléma mentes együttműködésről illik beszélni és a német-francia modellről.) Ha nem lenne az az egyetem, akkor gyermekeink csak arra az BBTE-re járhatnának, amelynek magyar szolgalelkű tanárai sejtésem szerint úgy imádkoznak minden reggel s este: ,,Mindennapi megalkuvásunkat add meg nékünk ma”.
    Összegezve, én úgy érzem, hogy sok jó lépést követett el nemzetpolitikai szinten. Ezért megsemmisítendő az ellenoldal szemében, amelyik magából indul ki, s ezért mindenre képesnek tartja.

  15. M.Zoli

    Politológus mondja: ,,A szakértő szerint Szili Katalin és Orbán Viktor egyszerre ismerte fel, hogy a világgazdaságban változás indult meg, amely más irányvonalat mutat, mint a Gyurcsány Ferenc képviselte neoliberális gazdaságpolitika. Ez lehet a magyarázata annak, hogy különböző közelítésből adnak hasonló válaszokat – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán.” – http://www.gondola.hu/cikkek/53021

  16. idoor

    Azért jó lenne gy kis világosság a fejekben, mi az, hogy “Szerintem soha, semmiképp nem beszélt a tőke ellen, legfeljebb a nagytőke ellen” ?
    Maga szerint mi a különbség ? Hol a határ ?

    A másik hülyeség a profit- luxus profit ellentét pár, ennek egyszerűen nincs közgazdaságilag értelmezhető definiciója.

    A kisvállakozások nem jelentenek semmiféle tőke nagyságot. Legalább a FIDESZ lózungokat kihagyhatná a beszélgetésből.

    Az extraprofit kérdés kört kicsit taglalhatná magában ’99-2000 év MOL eredmény kapcsán amikor évi 100 milliárdos nagyságrendű veszteségbe taszította Orbán az olajtársaságot, mert a gázárat nem volt hajlandó piaci ár mozgások szerint emelni.

  17. Farkas

    Kesztió, egy időre elhagytad a kétségbeejtően demagóg formádat. Kár volt újra elővenni… :(

    “Populista, demagóg. (Nem lesz gázáremelés!)

    Betegesen hataloméhes. (Ha háromnegyed rész nem szavaz rám, lemondok a miniszterelnöki tisztségről is!)

    Semmitől nem riad vissza, hogy elérje a céljait, alkotmányosságot finoman szólva feszegető megoldásoktól sem. (Medgyessy puccs!)

    Kétszínű és opportunista. (Medgyessy puccs!)

    Hajlamos a csúsztatásokra (hogy ne nevezzem hazudozónak). (Öszödi beszéd!)

    Köpönyegforgató. (Medgyessy puccs – hátbaszúrta, aki hatalomra segtette!)

    De azért köszönöm segítségedet, hogy ilyen találó jelzőkkel illetted azt a valakit, akinek nem a bársonyszékben, hanem a börtönben lenne a helye!

    Egyébként senki sem mondta, hogy a jobboldal grál-lovagok gyülekezete. De 6 éve ez a horda van hatalmon, és nézd meg hova jutott az ország!

    Végül, de nem utolsósorban: alkotmányos, törvényes lehetőség híján mit tehet a “nép”, hogy változtasson???

    Kedves Idoor!
    Kérem szépen mégegyszer olvassa el amit írtam Önnek, mert láthatólag egyetlen gondolatot sem értett meg belőle. Bizonyára bennem van a hiba, nem fogalmaztam elég közérthetően, de ha esetleg többször is…
    Köszönettel és tisztelettel…

    Konklúzió: a romániai magyarság egyre jobban hasonló cipőben jár. Az RMDSZ nem titeket képvisel, hanem az ízletes cubákokkal teli húsosfazekát őrzi, mindenáron, és minden helyett.
    Vezetői, tisztelet a kivételnek, veszett kutyák módjára rontanak rá arra, aki a kialakult helyzeten változtatni akar.
    Képviselőiteknek csak az ára kérdéses, minden eladó, jellem, erkölcs, hit, meggyőződés, …stb.

    Épp úgy, mint Magyarországon…

  18. Farkas

    Nem szeretek idézgetni, de Idoor úr (-hölgy?) nyilván min. Ausztráliában, vagy a Húsvét szigeteken él (nyilván ezért is magázódik a neten), nincs információja. Ime egy autentikusnak tekinthető:

    “Piszok nagy bajban vagyunk” – jellemezte az MSZP helyzetét a szocialisták kongresszusán a volt miniszterelnök, aki cselekvésre szólította fel a teljes párttagságot.

    Horn véleménye szerint a szocialisták nehéz helyzetét nem a kormányzat tevékenysége okozta, hanem a párt elbizonytalanodása. Hiányolta a nagy lakossági rendezvényeket és akciókat. Szerinte ezeket mielőbb be kell indítania a pártnak, például országjárás formájában, ezzel jobban bevonva az embereket a döntések előkészítésébe.

    “Nem lehet elfogadni, hogy az emberek nagy része (…) csak azt tapasztalja, hogy minden rosszul megy” – szögezte le a volt kormányfő.
    Bírálta azt is, hogy folyamatosan csökken az MSZP népszerűsége. Kell lennie egy határnak, amit nem szabad túllépnünk – közölte.

    Értetlenségét fejezte ki a miniszterelnök azon kijelentése miatt, hogy csak akkor lesz pártelnök, ha a küldöttek legalább 75 százaléka rá szavaz. Horn Gyula erre azt mondta: a miniszterelnök eddig is minden támogatást megkapott, olyan pedig sehol nincs, hogy a reformok ekkora támogatást kapjanak.

    Horn Gyula azt kérte Gyurcsány Ferenctől, hogy fejezzék be a Kádár-rendszerrel kapcsolatos megnyilvánulásokat, mert nem kellenek “újabb frontok”. “Lassan már nincs olyan réteg, amelyikkel ne kerültünk volna szembe” – fűzte hozzá indoklásul az egykori párt- és miniszterelnök.

    (MTI – Hirado.hu)”

  19. Farkas

    Adminisztrátortól elnézést kérek, de kivételesen két rövid verset szeretnék beilleszteni, amelyek a politikusokat illetően (is) fényt deríthetnek a homályban rejtőző álságos árnyékokra. Köszönöm megértésedet!

    A KUTYÁK DALA

    Süvölt a zivatar
    A felhős ég alatt;
    A tél iker fia,
    Eső és hó szakad.

    Mi gondunk rá? mienk
    A konyha szöglete.
    Kegyelmes jó urunk
    Helyheztetett ide.

    S gondunk ételre sincs.
    Ha gazdánk jóllakék,
    Marad még asztalán,
    S mienk a maradék.

    Az ostor, az igaz,
    Hogy pattog némelykor,
    És pattogása fáj,
    No de: ebcsont beforr.

    S harag multán urunk
    Ismét magához int,
    S mi nyaljuk boldogan
    Kegyelmes lábait!

    Pest, 1847. január

    ——————————————————————————–

    A FARKASOK DALA

    Süvölt a zivatar
    A felhős ég alatt,
    A tél iker fia,
    Eső és hó szakad.

    Kietlen pusztaság
    Ez, amelyben lakunk;
    Nincs egy bokor se’, hol
    Meghúzhatnók magunk.

    Itt kívül a hideg,
    Az éhség ott belül,
    E kettős üldözőnk
    Kinoz kegyetlenül;

    S amott a harmadik:
    A töltött fegyverek.
    A fehér hóra le
    Piros vérünk csepeg.

    Fázunk és éhezünk
    S átlőve oldalunk,
    Részünk minden nyomor…
    De szabadok vagyunk!

    Pest, 1847. január

  20. kesztió

    Farkas, az ég szerelmére! Mi volt ez a hozzászólásod?! (10:43)

    Arra, hogy Orbán jellemtelen, kétes alak, az az ellenérved, hogy Gyurcsány is az?! Hova jutottunk? Ilyen alapon elmegyek bankot rabolni, mer’ egy héttel ezelőtt Jancsibácsi is azt csinálta, s mostmá’ nehogy evolúciós előnyben legyen velem szemben, hogy nekem meg kell dolgoznom a pénzemért, de neki nem. :D
    Egyetlen, általam felhozott vádpontot nem cáfoltál! És jelzem, most az egyszer nem a jobboldaliságot bíráltam, hanem Orbánt személyesen…

    Sajnálom, hogy a most következő színvonalra kell süllyesztenem a vitát, de jöjjön egy kis tanmese.
    A kerületi polgármester kiadja az ukászt, hogy holnaptól mindenki sepregessen a portája előtt a köztisztaság érdekében.

    János bácsi: „Pista bácsi bal oldali szomszédom link alak, nem hiszem, hogy nekiállna, s ha csak én csinálom, annyit is ér az egész. Holnap reggel addig rá nem teszem a seprűre a kezem, amíg nem látom az ablakból, hogy ő már sepreget!”

    Pista bácsi: „Jánod bácsi jobb oldali szomszédom link alak, nem hiszem, hogy nekiállna, s ha csak én csinálom, annyit is ér az egész. Holnap reggel addig rá nem teszem a seprűre a kezem, amíg nem látom az ablakból, hogy ő már sepreget!”

    Na, kitalálja a t. társaság, lett-e másnapra köztisztaság vagy sem? :D :D

  21. Farkas

    Egyébként senki sem mondta, hogy a jobboldal grál-lovagok gyülekezete. De 6 éve ez a horda van hatalmon, és nézd meg hova jutott az ország!

  22. Farkas

    Ha én lennék Orbán, én sem piszkolnám be a kezem egy alkoholista apától fogant, láthatóan terhelt, összeharácsolt kincsei tetején kuporgó, a vagyon után most már a hatalomra éhes senkiházinak.

    Fordítsuk meg a dolgot! Monnyon le a Gyurcsányi (ok van rá elég!), legyen pl. Szili a miniszterelnök, és nyissanak új lapokat! Bizonyára járható út!
    De Fletó kiszführer soha nem fog önként visszalépni…

    Orbán pedig többször is felajánlotta háttérbe vonulását. Feltétel nélkül, hogy előrevigye a dolgokat.

    Az, hogy te gyűlölöd Orbánt, a te dolgod. De ne keress ehhez ideológiát! Mondd, hogy neked nem jön be, Gyurcsányi sokkal jobban teccik a cicanadrágban. :-) Vagy bármit. De ne emelj fel senkit magasra úgy, hogy ellenfelének allattomban gödröt ásol! Mert ez nem egy liberális elveket valló úriemberhez való!!!

    Ráadásul ilyenkor rákényszeríted a másikat, hogy Orbánt védje, pedig egyébként eszébe se jutna…

    Érted???

  23. kesztió

    Kedves Zoli,

    Minden tiszteletem ellenére azért megkockáztatnám a kijelentést, hogy a nemzeti-keresztény oldal igazán megnézhetné, kit választ egyfajta szellemi vezetőjének.

    ,,Az imádkozástól nem megy előre a ország és a gazdaság” lehet nem politically correct, sőt, kissé kíméletlen kinyilvánítása egy világnézeti opciónak, de én a szellemi sötétséget azért nem látom benne. Sőt, kövezz meg, de arról sem vagyok teljesen meggyőződve, hogy nincs igaza. (Persze, attól, hogy nem viszi előre az országot és a gazdaságot, még van létjogosultsága, és elítélendő, ha valaki ezt kétségbevonja, de ezt már megbeszéltük máshol.)

    Orbánnak nem a politikájáról beszéltem, hanem a jelleméről – és ezzel kapcsolatosan még a tiszta szándékairól sem vagyok meggyőződve, miként ezt a Kopátsy Sándor-könyből biza helyenként ki lehetett olvasni.

    A nemzetpolitika pedig szép dolog, de emlékeztesselek már a világtörténelem talán legsötétebb figurájára, aki sajátosan értelmezett nemzetpolitika nevében sodorta kis híján katasztrófába az emberiséget….

  24. kesztió

    „Ha én lennék Orbán, én sem piszkolnám be a kezem egy alkoholista apától fogant, láthatóan terhelt, összeharácsolt kincsei tetején kuporgó, a vagyon után most már a hatalomra éhes senkiházinak.”

    Ne is piszkoljátok. Üljön csak mindkét tábor a saját szardombján (sic, nem szemétdombot írtam), és onnan acsarkodjon a másik táborra. Jó étvágyat hozzá, én jól megvagyok itthon, Erdélyben enélkül is…

  25. M.Zoli

    idoor,
    Egy gazdasági patriotizmusról szóló történettel válaszolok a maga ,,fidesz-lózung” minősítésére: A Danone élelmiszeripari cégre ellenséges felvásárlási ajánlat érkezett, amire Chirac elnök külföldi látogatását megszakította és gyorsan hazautazott, hogy a felvásárlást megakadályozzák. Hiszen egy olyan francia többségű multicégről volt szó, amely ha kikerülne francia kézből akkor a többségében francia parasztoktól való terményfelvásárlást is veszélybe sodorta volna.
    Tehát ne tegyünk úgy mintha nem lenne különbség hazai tőke és külföldi tőke között, kisvállalkozások és nagyvállalkozások között.
    Orbán nevezetes 2002-es beszédében mondta, hogy ha Medgyessy alakít kormányt akkor a nemzetközi nagytőke alakít kormányt. Ezt nevezik Mo.-n tőkeellenességnek. Franciaországban ez kötelező államférfiúi feladat, és a nemzeti érdek megvédésének hívják.

  26. M.Zoli

    Az extraprofitra pedig már mondtam példát.

  27. kesztió

    „A Danone élelmiszeripari cégre ELLENSÉGES felvásárlási ajánlat érkezett” (kiemelés tőlem)

    Zoli, ilyenkor mondhatom azt, milyen elszomorító, amikor éppen hogy korrekt, sőt szimpatikus vitapartnerek hozzászólásai útján derül fény a másik tábor lesújtóan primitív gondolkodásmódjára.

    Ti tényleg csak ELLENSÉGKÉPBEN tudtok gondolkozni? Összmagyarság über alles, és akinek eltérőek az érdekei, az már eleve ellenség, függetlenül az esetleges békés szándékaitól? Ilyenkor nagyon büszke vagyok a liberalizmusomra…

    Mondd, kérlek, hogy csak nyelvbotlás volt!

  28. M.Zoli

    kesztió,

    Ellenséges felvásárlási ajánlat egy tőzsdén jegyzett részvénytársaságot érhet. Elfogadott-bevett a szakirodalomban. Angolul: hostile take-over.

  29. kesztió

    Elhiszem, meg van értve, elnézést.

  30. idoor

    Kedves M.Zoli, engem hiába szórakoztat ilyen Danone párhuzammal, két okból, egy – kétlem, hogy megtörtént volna, ennél nagyobb ostobaságot el sem tudok képzelni, hogy ilyen esetben mint, hogy a Chirac hazautazik.
    Miért, mit tud tenni ? Azonkivül, hogy csóválja a szép okos buksiját ?

    Vannak fogalmaim a tőzsdei folyamatokról, legutóbb a londoni tőzsde és a NASDAQ ügyet figyeltem végig.

    A másik ok, még mindig nem értem mi különbség a tőke és a nagytőke között és végkép nem értem , amit a MOL-al művelt Orbán a gázüzlet kapcsán annak mi köze a gazdasági patriotizmushoz ? Inkább Putyinhoz hasonlít a Jukosz és legutóbb a Szahalin projekt kapcsán a Shell kiszorítás technikájához.

    Az már csak hab a tortán, ha kormányt alakít egy párt és megnevezi miniszterelnökét akkor miért a bármilyen nagytőke alakít kormányt ? Tudja egyáltalán mit beszél ?

    Oszt mi a különbség a hazai és a multinacionális tőke között ? Mondana példákat ? Csak ne felejtse ki a szlogent, majd ha nem tetszik, akkor áttelepülünk Szlovákiába kezdetüt sem.

  31. idoor

    Kedves Farkas, ne gondolja, hogy nincsenek információim a net működéséről, nem várom el, hogy tudja, de saját informatikai cégem van és nagy vállalatoknak végzek szolgáltatásokat.
    Azért magázódom mert ez egy bevett udvariassági forma , a magyar nyelv igy gyönyörűen tudja kezelni a különbséget a barátok és a más természetű kapcsolatok között.

  32. M.Zoli

    idoor,
    Nézze én műkdevelő vagyok csak, sem a Nasdaq-ot sem a londoni tőzsdét nem követem közvetlenül, viszont a marketplace.org rádióadásait igen. Ez az amerikai közszolgálati rádióban is sugárzott adás. Ott néha európai (brit) tudósítások is elhangzanak, így értesültem pl. a Danone ügyről is.

  33. M.Zoli

    Hogy mit tud tenni Chirac ilyen esetben? Fogalmam sincs. Lehet, hogy csak úgy tesz mintha tenne valamit. Lehet, hogy kisebbségi részesedése van a francia államnak a Danone-ban, esetleg vétójoggal járó aranyrészvénye, azaz megakadályozni. Esetleg a versenytanácsi jóváhagyást befolyásolhatja. Ha tőzsdei ügyletekben jártas elmondhatná ön.

    Hogy Orbán mit akart a MOL gázüzletágára rákényszerített árszabályozással? Ezt a témát ön vetette fel, én nem is hoztam kapcsolatba a gazdasági patriotizmussal. De ha már felvetődött, álljon itt a véleményem: Lehet, hogy csak választást nyerni, de a lényeg, hogy a privatizációs szerződés a kormánynak ezt az árszabályozási jogot meghagyta. Ha önből a MOL részvényes beszél, akkor bátran mondja ezt el és vessen magára, hogy olyan cégbe fektet be amelynek áremelési szándékát a kormány is el kell fogadja! Egyébként nehezen érthető, hogy egy közembernek mi érdeke fűződik vagy köze van ahhoz, hogy egy magyar multicég egyik üzletága éppen hogy teljesít illetve hogyan bírkózik meg a kormánnyal, amellyel el kell fogadtassa az áremelési szándékát. Itt is megkérem tisztelettel, hogy magyarázza el nekem, hogy miért kellett volna én azért aggódjak, hogy a MOL nem emelhetett gázárat.

    Mitől a nagytőke kormánya a baloldal? Hát attól, hogy -kesztió szavaival élve- feszíti szét őket a liberalizmus. Pl. ,,az állam rossz tulajdonos” zengik, de azt elfelejtik megnézni, vagy elhallgatják, hogy a vásárlók nemegyszer részben külföldi állami tulajdonú cégek. Elfogadom, hogy a Magyar Állam rossz, de méginkább szegény tulajdonos, hiszen nincs egy fityingje sem tőkeemelésre. Ugyan nem önnel, de ilyesmikről már vitatkoztunk, a koncz.egologo.transindex.ro/?p=85 oldalon.

    Előzőleg azt vitatta, hogy a luxusprofit közgazdasági kategória-e? És a nemrégen bevezetett ,,elvárt adó” az-e?

    ,,…majd ha nem tetszik, akkor áttelepülünk Szlovákiába…”- ezt nem tudom pontosan belőni, hogy ki és mikor mondta.

  34. M.Zoli

    kesztió,
    Horn mondata nem is annyira politikailag helytelen (inkorrekt), mint amennyire társadalmilag egyoldalú. Egy olyan társadalom amelyik sorozatban öngyilkosokat, alkoholistákat gyárt ott a gazdagodás csak az egyik szükséges, de nem elégséges eszköz.

  35. RODOLFÓ

    Az egri FIDESZ-es képviselő “Pálfordulását” Ők maguk okozták! A feloszlatás előtt nyilvánosságra hozták, hogy ezt a képviselőt az új kampányban a jelöltek között csak hátul, nyeretlen helyen akarták megjeleníteni!!
    Úgy gondolhatta ez az ember, hogy most bent van a megyei Közgyűlésben, a következőben esélye sem lenne, inkább kiült, és megszavazta! Mint már annyiszor a történelemben, megint kiderült, az anyagiak nem hagyhatók figyelmen kívül!

    De érdekes kérdés az is, Ti, Romániában élő magyarok, miért mindig összeesküvést nyomoztok a mi ügyeinkben, ahelyett, hogy végiggondolnátok, vagy kérdeznétek?

    Milyen alapon gyanúsítjátok a másik oldalt? Főleg tények nélkül? Nem volt még elég baj itt az elmúlt 80-90 évben?

    A “bátor” jobboldal ma délután 16 körül vonul tüntetni, megfélemlíteni az egri MSZP országgyűlési képviselők LAKÁSA!! elé!

    Miközben tudható, hogy hétfőn Parlamanti nap van, nem lehetnek ott családjuk mellett, megvédeni őket!
    Ez a Ti igazságotok?

    Miért oszlatná fel magát a Heves Megyei Közgyűlés? Ha Nektek szerencsétek van a lottón, visszautasítjátok a nyereményt?

  36. nelli

    szia, rodolfó, tudod, ebben a blogban különösen nagy öröm érzelmektől fűtött hozzászólásokat olvasni, mert eddig olyan nagy hiányt szenvedtünk belőle. és tudod, attól, mert ez egy erdélyi hírportálon gazdára talált blog, még nem biztos, hogy a hozzászólók nem tartoznak az általad említett “mi” kategóriába.

  37. ShalomAlechem

    Idoor!
    “Azért magázódom mert ez egy bevett udvariassági forma , a magyar nyelv igy gyönyörűen tudja kezelni a különbséget a barátok és a más természetű kapcsolatok között.”

    Kiváló! Ilyen intelligens parasztozást még életemben nem hallottam! Csak így tovább, cégtulajdonos, hátha egyszer hasonlóért nyakadra lépnek üzlettársaid, vagy alkalmazottaid! Megérdemelnéd…

    Farkas!
    Ne haragudj, de miért akarod te akár egyetlen evolucionistával megértetni a revolúció szükségességét?!
    Ők elvannak a maguk csinovnyik génjeivel, fertelmesen rettegnek minden radikális változástól. Jó ez így ahogy van, pártoljuk a hatalmat, álljunk ki mellette, látványosan gyűlöljük a mindenkori ellenzéket, hátha a gazda egyszer észreveszi, és odavet egy kis koncot. Mint a nagyon helyénvalóan idézett Kutyák dala c. versben.
    (És ha már itt tartunk, kíváncsi lennék, hogy ennek a rátarti, de lekiekben igen nagyon szedett-vedett népségnek mit jelent ma Petőfi!)

    Kesztió!
    “Zoli, ilyenkor mondhatom azt, milyen elszomorító, amikor éppen hogy korrekt, sőt szimpatikus vitapartnerek hozzászólásai útján derül fény a másik tábor lesújtóan primitív gondolkodásmódjára.
    Ti tényleg csak ELLENSÉGKÉPBEN tudtok gondolkozni? Összmagyarság über alles, és akinek eltérőek az érdekei, az már eleve ellenség, függetlenül az esetleges békés szándékaitól? Ilyenkor nagyon büszke vagyok a liberalizmusomra…”

    Ez a sokadik eset, hogy, mondjuk így:tájékozatlanságod, kínos helyzetbe sodor. Fiaskód ráadásul elárulja, hogy te gondolkozol igazából és permanensen ellenségképben!
    A primitív gondolkodásmód sem beszélgetőpartnereidet jellemzi, liberalizmusodra akár büszke is lehetnél, ha Mo-i képviselője pl. nem Kóka, Romániai pedig Markó lenne! Ettől kezdve nagyon nincs mire büszkének lenned!!!

    Befejezésül: nincs mire felvágnotok ott, a határon túl! Ugyanolyan megosztott a magyarság, mint az óhazában, vezetőitek sem jobbak az ittenieknél. Szinte mindegyik megvehető, a pénz és a hatalom a szempont, nem a ti valódi érdekeitek képviselete!
    A csinovnyikokról pedig már ejtettem szót…

  38. L.C

    M. Zoli, Kesztió részére

    A február 25, 06h16’ írásra.
    Tisztelettel, szerintem sem Orbánt, sem más politikust NEM (lenne) SZABAD szeretni. Azt tegyük a feleségünkkel/ barátnőnkkel/ családunkkal, stb
    Egy politikust nem lenne szabad szeretni, mert az egy egyértelmű érzelmi és nem racionális viszonyulás. Az illető hatékonysága, rátermettsége, a VALÓS eredményei legyenek a mérvadóak. Beülne valaki egy autóba úgy, hogy nem lenne meggyőződve a vezető rátermettségére? Kockáztatna e valaki egyszer, de pláne folyamatosan egy nagy balesetet, csak azért, mert szereti az autó vezetőjét? Ha egy autóval nem tenné meg, miért tenné meg egy egész országgal? Bizalmunkat adjuk-vonjuk vissza lehetőleg racionálisan. Nem véletlen, hogy a politikusok a szavazók érzelmeit szeretnék megszerezni!
    És még valamit.
    Volt itt szó Orbánról, mint a Fidesz szellemi, spirituális vezetője. Az elmúlt hetekben, a magyar sajtóban megjelent, és szeretném felhívni a figyelmet, hogy a rendes, normális pártoknak nem szokott lenni spirituális vezetője, csak a szektáknak, a vallásoknak. A pártoknak ideológusuk van.
    Úgy érzem, aki meg akarja érteni mi a különbség, az így már tudja. Aki pedig nem akarja, valószínűleg hiába is tovább bizonygatni.

  39. idoor

    Kedves ShalomAlechem ! Miért lenne szükség revolucióra, az esetben ha a politikai szereplők is elfogadják az alkotmányos berendezkedést.
    Elég gyenge logikai teljesítmény, hogy részveszünk egy parlamenti választáson, azután ha nem tetszik a végredemény akkor kijelentjük, vagy újra kell számolni mint 4 éve vagy permanens utcai zavargásokat csinálunk mondva csinált okok miatt.
    Az elveszett hatalom miatti fájdalmunkban.

    Amennyiben a FIDESZ elutasítja a Parlament legitimációját tessen lemondani a képviselői mandátumokról és nem részt venni egy egyébként alkotrmányosan működő törvényhozásban. Vagy lehet hangoskodni és bűvészkedni a szavakkal ” új többség ” meg bankár kormány, luxus profit , vakond, mongyjon le, több mint kormány váltás, kevessebb mint rendszerváltás, meg miegyéb hülyeséggel.

  40. idoor

    Kedves M.Zoli !

    “Előzőleg azt vitatta, hogy a luxusprofit közgazdasági kategória-e? És a nemrégen bevezetett ,,elvárt adó” az-e?

    Az elvárt adó nem közgazdasági kategória hanem adótechnikai kérdés, ha alkotmányos és kivitelezhető akkor tessék, ha nem akkor nem.

    Orbán valami orbitális 2-3 számjegyű társasági adóalapról vagy konszolidált nyereségről vagy tőkemegtérülési mutatóról vagy a nemzetközi rövidítésekkel jellemezhető EBIDTA, EPS -ről beszélt volna tudnám mit akar, de így ?

    ,,…majd ha nem tetszik, akkor áttelepülünk Szlovákiába…”- ezt nem tudom pontosan belőni, hogy ki és mikor mondta.”

    “Széles Gábor a munkaadók oldaláról úgy vélte: ha a kormány tervei megvalósulnak, akkor sok cég áttelepül Szlovákiába, mivel ott sokkal alacsonyabbak a terhek.”

    http://www.ma.hu/page/cikk/aa/0/149699/1

    http://www.hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=13846
    http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20021115elso.html

  41. kesztió

    Kedves Shalom,

    azért jólesett volna, hogy értékeld: azon kevesek egyike vagyok a blogon, akik

    1. hajlandóak azonnal beismerni és elnézést kérni, ha hülyeséget írtak a hozzászólásukban,

    2. hajlandóak idpnként felülvizsgálni álláspontjukat, még ha ez azzal is jár, hogy a másik oldalnak néha igazat kell adni.

    Amúgy Shalom, nem tudom, mennyire illendő magánlevélből idézni, de engedtessék meg nekem, hogy kimásoljak ide egy részt pont annak a lánynak a leveléből, akivel szilveszter után szakítottam (emlékszel a dologra még Répa blogjából ugye?). Szerintem nem haragudna meg, ha megtudná. :)

    „Hmmm…, most meg arra gondolok, hogyha az emberek
    valóban, teljes meggyőződéssel hinnének bizonyos
    dolgokban, akkor nem lenne szükség ilyen
    ellenérzésekre egymás iránt, és ezeket az érzéseket
    inkább az a kétségük, kételyük szüli, ami ahhoz a
    dologhoz kapcsolódik, amiben, állítólag hisznek, ami
    mellett felzárkóznak. Ha valaki teljes belső
    nyugalommal hisz valamiben, annak nem “kell” haragot
    vagy bármilyen ellenérzést ébresztenie és táplálnia a
    másikkal szemben (azzal, aki a éppen a másik “tábor”
    tagja). Azt kell gondoljam, hogy minket, embereket a
    látszatként fenntartott hitünk és ezzel párhuzamosan
    mélyen gyökerező kétkedésünk és bizonytalanságunk
    kínoz, attól szenvedünk. Ezek szerint, olyan, mintha
    az az ember lenne a legnyugodtabb, aki bármit(mindent)
    lehetségesnek tart és könnyű szívvel és rugalmassággal
    tud viszonyulni mindenhez.”

    Hát, mint mondjak? Megszívlelendő…

  42. RODOLFÓ

    Kedves Nelli!

    Pedig igyekeztem tárgyilagos lenni! Hát? Ennyi sikeredett. Utánad a többiek nem is olvasták, amit írtam? Vagy nem tartják fontosnak?

    De nehéz is érzelmek nélkül gondolni ezekre az újsütetű, intoleráns, akarnok, “minden játékkal én akarok játszani, és ha nem adod, sírok!” elv szerint politizálni próbáló, most éppen magukat jobboldalinak nevező emberekre!
    2006 tavaszán, a kampánycsend éjszakáján, mikor az utcán törvénysértésen kaptuk néhányukat, egyik társunk gyomrától 10-15 centire rázta a tőrét az igazság egyik bajnoka! A rendőrségen pedig már úgy emlékezett, csak a kinyitható mobilját nyitotogatta!

    Az ilyen gyáva, de mindenáron hatalmat akarókat láttuk már 1919-ben, és 1944-ben is működni! Igaz, 1953-tól is! Rossz emlékeink vannak!

    Kedves Határontúliak!

    It, az Óhazában most épp olyan helyzet kezd kialakulni, hogy Ti csak örülhettek, hogy nyugodt országban éltek!

    Kezdem azt hinni, nem nyugszanak ezek a felbiztatott szalonforradalmárok, amíg polgárháborút nem tudnak kiprovokálni!
    Miközben nem vagyunk megszállás alatt, Európa által elismert, tiszta választással választottunk nem csak 2006.október.01.-én, amit annyit hangoztat Orbán, hanem Áprilisában is!!

    Aki nem ismeri el, hogy az igazságnak 1000 arca van, és a saját igazságát kizárólagosnak állítja be, az rettenetes dolgokat tud művelni egy országban!

    Csak remélni tudom, hogy nem fog idáig fajulni a dolog! Most a másik oldal nyugodt béketűrésén múlik, hogy nem szervez hasonló válaszreakciókat, ahol aztán az első pofon után már a vér folyna!

    Megdöbbentő látni, hogy két Magyarország él egymás mellett, a FIDESZ tárbor nem áll szóba senkivel, csak maguk között beszélnek, csak saját társaiktól vásárolnak, az államigazgatás minden szintjén kialakították a sajátjaik hálózatát, akik szent hevületükben, Macchiavelli elvei szerint működve (a cél szentesíti az eszközt!), gátlás nélkül manipulálják (vagy próbálják) a végrehajtó hatalmat.

  43. idoor

    Kedves Rodolfó, olvastam , én is hasonlóképen látom a dolgokat. Nem tölt el örömmel.

  44. Farkas

    Kedves Rodolfó, én is örülök, hogy itt vagy!
    Végre mindenki láthatja, amit régóta próbálok megértetni veletek, mit művel az emberekkel a cselédmédia, az atv, a klubrádió.
    Úgyhogy szeretettel üdvözöllek, mint a tévékettőcsőcselék láthatóan prominens képviselőjét is!

    Demagógiád elsöprő! Románia magyarsága legalább olyan megosztott, és forrongó, mint az “Óhazáé” (!).
    De ez ne zavarjon, nyaljál nekik nyugodtan, hátha összejön valahol neked is pár piros pont!

    Shalom! Több szempontból igazad van, de párban nincs. Például miért zavar téged, ha Kesztio egyre sürűbben csinál hülyét magából?! :)
    Abban igazad van, hogy az erdélyi magyarság sem különb az itthoninál. Kesztió biztosan ismeri a Pászkány Árpád Zoltán nevet. A hetedik leggazdagabb romániai magyar “úr” újságírókat vásárolt, különösen a Gazeta de Cluj munkatársait, hogy ellenfeleiről lejárató cikkeket irasson.

    Kesztió! Tudod, hogy nálunk ennél is rosszabb a helyzet? Itt a zsurnaliszták önként nyalják fényesre a kenyéradó gazdáik hátsó felét, még megvesztegetni se kell őket. Megtanulták, tudják mi a dolguk.
    Bánó, Orosz, Bolgár, Friderikusz, …stb.
    Hányinger…

    A Petőfi-verseket meg mindenki tegye a méltó helyre! Mindenki azt, amelyik neki szól!

  45. L.C

    Újból írom: „le style c’est l’homme”
    Vagyis, kb.: a stílus maga az ember.

  46. nelli

    kedves rodolfó: én sem szeretem a szélsőségeket, az utánlihegőket, a járdaarculatáttervezőket.

    pontosan ez az érzelmi töltet az, amire mind a két nagypárt játszik – hibásan, és ez a nagy baj MO-gal: hogy még létezik ember, aki a politikusok nemlétező érzelmeit képes komolyan venni, és saját érzelmeket faragni belőle. ebben előbbre tart románia, az egyszer biztos. itt senkinek sem tűnik fel a politikusok cinizmusa, ez balkán, ez a “normális”, csak arra kell ügyelni, hogy ne lógjanak meg az államkasszával. itt a hétköznapokban nem annyira véres valóságshow a politika, mert még vannak megélhetési problémák, és “éhes hassal nehéz a himuszt énekelni”

  47. ShalomAlechem

    Excellent, L.C!

    Kifinomult stílusod utánozhatatlan. Arisztokratikus, majd’ éteri magasságú. Tanulhatna tőled a plebs!

    Az meg ne zavarjon, hogy a végtelenségig elfogult vagy, célzatosan szelektív látásmóddal, és időnként emeletes marhaságokat állítasz, vagy éppen nem mondasz igazat.

    Ha pedig érvekkel a sarokba szorítanak, akkor latin és francia idézetekkel próbálsz felülkerekedni, úri lócsiszár módjára fényes hintódból lepököd az út szélén járót. A magad kellemkedő, finomkodó modorában…

    Mindezt bizonyára valahol, valakik honorálják neked. Amennyiben magadtól vagy ilyen, fogadd őszinte részvétemet…

  48. ShalomAlechem

    Kiváló nagybátyám, Gács Rezső emlékét beszennyező nicknek: ne zavarjon, hogy imádott gyurcsányid és hordája hazugságáradattal nyert választást tavaly tavasszal!

    Azt viszont nem tűröm, hogy egy tisztességes ember művésznevét használd nicknek, akinek te, förmedvényeid alapján, még a porban hagyott lába nyomát se érintheted.

    Ráadásul ő, hasonlóan vejéhez, Gálvölgyi jánoshoz, igen nagy súlyt helyezett, ill. helyez a szép, tiszta magyar beszédre! Te, láthatóan, a tévében láttad a magyar helyesírást. Olyan is…

  49. L.C

    ShalomAlechem részére

    Ha valakinek nincsenek érvei, csak indulata, átmegy a személyeskedésbe, vagy máskor (máshol) a hosszú-hosszú idézetekbe…

  50. ShalomAlechem

    Magadról beszélsz??? :)

  51. RODOLFÓ

    Mily nagy öröm is látni, mily merész az ember, ha névtelen!

    A RODOLFÓ a becenevem.

    farkas, shalom!
    A másik oldalról meg ugyanúgy látszik! Ti mennyit kaptok a piros pontokért? Egyeztessünk! Nehogy kisemmizzenek bennünket! :) ))

    NELLI:
    Egyetértek: Semmit se túlságosan! Latinul már elfelejtettem! Ilyen egy bunkó vagyok!

  52. Elena

    Rendben, kesztió, elfeledkeztél valamiről, nézd meg az admint!!! Hány nicked van még?

  53. Farkas

    Eddig fél tucatnyira derült fény.

  54. kesztió

    Jó. Akkor hát ideje bevallanom, hogy tényleg sok nickem van.
    Sorolnám is őket; igaz, a lentiek közül azért épp mindeniket még nem használtam…
    Az egyszerűség kedvéért csak az öt karakteresekre, azon belül pedig angol ABC kisbetűit használókra szorítkozom – az a betűsökkel kezdve, hogy ne terheljük le a szervert (a mint Alamér):

    eeeee
    eeeef
    eeeeg
    eeeeh
    eeeei
    eeeej
    eeeek

  55. kesztió

    Na, hát sorry, ennyi fért csak ide. Pedig az elenáig lett volna még egy-két tucat… :D

  56. Adminisztrátor

    kedves kesztió,

    kénytelen voltam módosítani (rövidíteni) a hozzászólásodat, remélem, megérted….

  57. batman

    Kedves idoor!
    Látom itt is nyomod a kormánypropagandát, ahogyan a disputa.ro fórumon is.

  58. Farkas

    BBC-felmérés: Izrael a legkártékonyabb állam
    Irán és az USA gonosz
    2007. március 6. 11:55

    Van mit javítania az országról kialakult képen az izraeli kormánynak. A BBC friss felmérése szerint a világ közvéleménye szerint nincs Izraelnél kártékonyabb ország. A második helyen Irán áll, és az Egyesült Államok megítélése is borzalmas a maga harmadik helyével.

    Izrael van a legrosszabb hatással a világ történéseire, derült ki a BBC Világszolgálatának 27 ország 28 000 polgára körében végzett reprezentatív felméréséből. A vizsgálat eredményei szerint a megkérdezettek 56 százaléka véli úgy, hogy Izrael főként rossz hatással van a világra. Ezzel párhuzamosan a legkevesebb, csupán 17 százaléknyi válaszadó gondolja úgy, hogy Izrael alapvetően jót tesz a világnak úgy összességében.

    A felmérés második helyén Irán végzett, a megkérdezettek 54 százaléka szerint Teherán rossz hatással van a dolgok alakulására. Irán a jótevők rangsorában az utolsó előtti helyen végzett.

    A harmadik legkártékonyabb országnak a világ közvéleménye az Egyesült Államokat tartja: a válaszadók 51 százaléka szerint az USA gonosz. Igaz, a válaszadók 30 százaléka alapvetően jószándékúnak gondolja. Észak-Koreával kapcsolatban ezt csak 19 százalék vélte, ugyanakkor kevesebben, 48 százaléknyian tartják alapvetően rosszabb befolyású országnak a sztálinista diktatúrát az Egyesült Államoknál

    A legjótékonyabb állam a felmérés szerint egyértelműen Kanada. A megkérdezettek 54 százaléka szerint Kanada jót akar, és csupán 14 százalék tartja kártékonynak. Japánt ugyancsak a megkérdezettek 54 százaléka tartja jótevőnek, azonban 20 százalék látja kártékonynak. Az Európai Unió a megkérdezettek 53 százaléka szerint van alapvetően jó hatással a világ dolgaira, és csupán 19 százaléknyian tartják kártékonynak.

    A felmérés szerint a többség Kína szerepét is pozitívnak tartja, Oroszországról azonban meglehetősen rosszul vélekednek. Hugo Chavez Venezueláját ugyanannyian, 27 százaléknyian tartották kártékonynak és jótékonynak.

    (index.hu)

  59. e-liquid

    I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

  60. Rosio Zepp

    I am on castingdna.com and was cast as extra for 4 days on Dark Shadows. It was awesome but I didnt get any SAG vouchers. Does anyone know if the production is required to give them to you after working for a certain amount of days??

  61. Le Hastin

    I have observed that of all different types of insurance, health insurance is the most controversial because of the struggle between the insurance cover company’s necessity to remain afloat and the buyer’s need to have insurance coverage. Insurance companies’ income on overall health plans are certainly low, so some businesses struggle to gain profits. Thanks for the strategies you reveal through this website.

  62. Brynn Carrero

    Can I simply say what a relief to search out someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know find out how to carry an issue to gentle and make it important. Extra folks must learn this and understand this aspect of the story. I cant imagine youre not more fashionable because you positively have the gift.

  63. Jarvis Mroczkowski

    What you said sounds right. Nevertheless, consider this, let’s say you integrated a little more? I am talking about, I dont tend to teach ways to write your blog, however what if you actually added something that can certainly grab people’s awareness? Just simply as a video or perhaps a image or maybe few to have viewers psyched about what youve got to say.