Történelmi lecke

Tegnap este a Falk Miksa utcában jártam, ahol a Nemzetbiztonsági Hivatal székhelye is van. Találós kérdés azoknak, akik még nem látták: mi a titkosszolgálat logója? Egy turulmadár és egy árpádsávos pajzs.

Ennyit a magyar közélet aktuálisan “legnagyobb” problémájáról…

31 válasz: “Történelmi lecke”

  1. ShalomAlechem

    Valamivel el kell fedni a vasútfelszámolást, az eü K.O.-ját, és egyúttal riogatni az egyszerű embereket, akik még mindig azt hiszik, hogy a politikusok igazat is mondanak.

    De a legszebb aktualitása a Kimázolt Öregasszony pártjáról szóló hírnak van, miszerint ő és csapata 2010-ben önálló kormányzati szerepre készül.

    Azt viszont tőletek kérdezném:

    1. Mi értelme van az EU választás elhalasztásának?

    2. Mire megy ki VALÓJÁBAN ez a mostani háboró az elnökötök és miniszterelnökötök között?

    Bocs az offért Attila, és köszönöm, ha felhomályosítotok!

  2. kesztió

    Attila:
    A bejegyzésedet nem ilyen frappánsan, de színesen és szellemesen tárgyalja blogtársad, Szadi Márki:

    http://szadimarki.egologo.transindex.ro/?p=25

    Shalom:

    1. Az EU-választás elhalasztása hivatalosan arról szól, hogy ebben a politikai válságban, amikor még azt se lehet tudni, hogy többségből vagy kisebbségből kormányoznak-e, épp csak egy EU-választás megszervezése hiányzik. Hogy nemhivatalosan milyen érdekszférák ütköznek a háttérben, ne tőlem kérdezd.

    2. Nálunk nincs értelme nemzetárulózni, zsidózni, rablóbandázni, fasisztázni, komcsizni. A nép rezignáltan veszi tudomásul: nem kellenek ideológiai törésvolnalak ahhoz, hogy neszeressükegymást, gyerekek, elfogadjuk, egyszerűen gazdasági érdekek, hatalomharc, bizonyos erőforrások feletti ellenőrzés megkaparintására megy ki a játék. Egy kicsit unja már mindenki az egész sztorit, de még mindig tisztsségesebb, mintha valamiféle ideológiai köntösbe bújtatnánk az egészet, à la anyaország.
    Ja, és amíg a gazdaság galoppléptekben rohan, a dolgok működnek maguktól is, hadd marják egymást… :D

  3. kesztió

    Ja, Shalom,

    Az, hogy inkább Fidesz vagy MDF, még lehet magvas vitatéma, de hogy Orbán vagy AKÁRKI a magyar politikai palettáról, az nem kérdés.
    Orbánt ki kellene már húzni a falidugaszból valahogy, mert ha nem állítják le azt az embert, többet fog ártani Mo-nak, mint egy atombomba. :) (Függetlenül attól, hogy a másik főkolomposnak mennyi van már a számláján. A kettő két külön dolog.)

  4. ShalomAlechem

    Nem kellene ennyire gyűlölködnöd, Kesztió!!!

  5. kesztió

    Biztos vagy benne, hogy gyűlölködés? Ha jól tudom, nemcsak nekem, de a Fideszen belül is sokaknak tele a hócipőjük vele.
    Mondjam el akkor, hogy mi a fő 2 bajom Orbánnal, jó?

    1. Meggyőződésem, hogy egyetlen dolgot akar: a hatalmat. Ennek érdekében szerintem nemhogy még liberálisnak is hajlandó lenne visszavedleni, ha megfordulna a széljárás, de akár meztelenül is végigsétálna a Kossuth-téren, ha ez segítene. Mondd azt, hogy nincs igazam!

    2. Idéznék Bayer Zsolt nyílt leveléből:
    „Aztán vajon hányféle igazság létezhet ugyanazon nap alatt – ezt kellene megtudni egyszer végre. Mert ez a beteg kor, amelynek mindannyian részesei vagyunk, azt állítja, hogy ezerféle az igazság; csak az a baj, hogy így egyáltalán nincsen igazság (…)”
    Ez a fenti idézet hihetetlenül érvényes elvbarátjára, Orbán Viktorra is. Azaz, hogy is lenne több igazság, mindig csak egy igazság van – és annak természetesen csakis ő a kizárólagos birtokosa, igaz?
    Hát mit mondjak? Sokan hataloméhesek Magyarországon. De ez a gondolkozásmód a hatalomvágynál is visszataszítóbb…

  6. ShalomAlechem

    Igen, biztos vagyok benne! Neked klasszikus Orbán-fóbiád van, legalábbis az ideírt hörgéseidből ez tűnik ki.

    De ez engem egyáltalán nem hat meg, mivel pl. én se szeretem Markót, de nem hibáztatom kizárólagosan őt minden rosszért, ami Romániában és a romániai magyarokkal történik.

    Elég baj lehet ez neked… :)

    Sokkal jobban örülnék, ha a 2. kérdésemre válaszolnál. Nem mellébeszélve, hanem konkrétan, persze csak ha átlátsz a politika pókhálóján.
    Reménykedem, hiszen 450 km-ről jobban tudod a Mo-i dolgokat, mint mi itteniek, akkor ami ott történik, az nyitott könyv számodra. :)

  7. ShalomAlechem

    És visszatérve a topic eredeti témájához, hogy valójában mi az aktuálisan legnagyobb, valódi probléma. Az egyik:

    “Kamatrabszolgaság felé halad a lakosság
    2007-03-14. 09:24:51

    Megszorítások ide vagy oda – tart az országban a hitelfelvételi láz. Ütemesen nő a lakosság eladósodása – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. A Magyar Bankszövetség szerint az idén tovább emelkedik a háztartások hitelállománya.

    Miközben a megszorító intézkedések miatt az idén legalább háromszázalékos reálbércsökkenés várható, a lakosság változatlan kedvvel veszi fel az újabb és újabb bankhiteleket. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a szabad felhasználású hitelek állománya két év alatt megnégyszereződött, az autóvásárlásra felvett kölcsönök állománya pedig csaknem megháromszorozódott.

    A többi hitelfajta szintén népszerű, mindegyik típusnál erőteljes növekedést mért a jegybank. A lakosság összesen több mint hatezermilliárd forinttal tartozik pénzintézeteknek .”

  8. Farkas

    Kesztió, ne égesd már magad! Nem igaz, hogy nem jut el a tudatodig, hogy 6 éve nem Orbán van hatalmon!!!

    A személyes gyűlöletnek meg nyilván oka van. Habár egy félművelt neoliberálisnál sose lehet tudni, mi váltja ki az őrjöngést.

  9. kesztió

    Kedves Farkas.

    Orbán Viktort jellemtelen embernek és demagóg politikusnak tartom. Bizonyára nem vagyok egyedül a véleményemmel, sőt, a fidesz berkeiben sem lennék egyedül vele, de ez nem azt jelenti, hogy esetleg azt kívánnám, hagyja el a felesége, autó üsse el a kutyáját vagy ugorjon a Dunába.

    Magyarul: NEM GYŰLÖLÖM.

    Sőt, mivelhogy az agyam nincs még túlságosan megfertőzve az anyaországi hangulat által, nem is igazán tudom, hogy tudtátok levezetni a hozzászólásomból a gyűlöletet.

    Ezek szerint ti tényleg gyűlöltök mindenkit, akivel véleményét tekintve vagy akár emberileg nem értetek egyet?! Szegyény fejetek…

    Attól pedig, hogy valaki nincs hatalmon, még sokmindent kavarhat. Amire ugyebár tavaly ősszel sor is került…

    A félművelthez hasonló fellengzős, légből kapott jelzőket pedig hagyjuk, jó, mert fennáll a komoly veszély, hogy esetleg nem foglak tudni komolyan venni, mint vitapartner.

  10. Farkas

    Ó, most roppant megijedtem, hogy nem veszel komolyan… :(

    Kesztió, páran tanácsolták már, hogy időnként nézz tükörbe!

    Én csak annyit mondok, hogy olvasd vissza saját írásaidat! A jobboldalra, különösen Orbánra nézve vegytiszta gyűlölködés, s a kettő sunyi egybemosása.

    Nem vagy már hozzám hasonlóan fiatal. Lehetne annyi eszed öregkorodra, hogy az ilyen beszédekkel te és a hozzád hasonlók (kis túlzással) vagytok a fasizmus szálláscsinálói!

    Mint ahogy a Bokros – Kuncze – Horn triumvirátus annak idjén elérte a FIDESZ győzelmét!

    Mert rákényszerítitek az embereket, hogy sáncolják el magukat egyik vagy másik szekértáborba.

    Mondjátok a magatokét, de a lényeg: aki nem fújja a ti neolib nótátokat, az beskatulyázandó ellenség.

    Pedig a liberalizmus valamikor ennek az ellenkezőjéről szólt!!!

  11. Farkas

    Ui.: engem is érdekelne Shalom 2. kérdésére adandó válaszod.

  12. L.C

    Teljesen reménytelennek vélem Kesztió vitáját a többiekkel. Nemcsak ebben a témában, hanem, úgy általában. Mert soha nem tudnak találkozni a racionális, ésszerű érvek az előítéletek, érzelmek, végső soron a gyűlölet által vezérelt válaszokkal.
    - Egyfelől a valós tények becsülete, a tolerancia, az estleges hibák elismerése, a nyitottság, pozitív kétkedés akármilyen megváltó „Vezér” vagy elv mindenhatóságában.
    - Másfelől, az érzelmek, indulatok, végső soron a gyűlölet. A szakszerűség nem számít, sőt gyakran tagadják létezését is. Nincs bonyolult világ, komplex megoldásokkal. A helyzet pedig mindig, úgymond egyszerű. Vagyunk mi és ők. Ők mind rosszak, mi mind jók vagyunk. Minden probléma megoldódna, ha „mi”, vagyis a „Vezér” hatalmon lenne. Mi szeretjük a hazánkat és imádjuk Vezérünket. Ők nem szeretik a hazájukat („idegen erőket szolgálnak, idegen szívűek, stb, stb) és mindig csak gyűlöletből beszélnek.
    Érdekes még megállapítani, hogy ez a helyi, blog vita milyen jól leképezi tulajdonképpen a magyar társadalom állapotát is.

  13. Farkas

    Bocsánatot kérek, de úgy gondolom, hogy éppen te vagy az egyik, úrimodorú, mármár bolgárgyörgyös L.C, akit nem érdekel a valóság, aki akár saját kútfőből (jobb esetben jó pénzért) képes arra, hogy a mondanivaló ellenkezőjét olvassa ki a leírt véleményekből, és erre reagál.

    Ilyen mélyre még Kesztió sem süllyedt, igaz elfogult, de neki azért véleménye van.

    Nem játssza itt a megmondóembert, a csalhatatlan igazságtudót, mint te!

    Ha tudnád milyen tragikusan nevetséges vagy….

  14. Farkas

    Vagy pedig Kesztió Mr. Hyde verziója… :)

  15. M.Zoli

    Megpróbálok válaszolni a bizonyos 2. kérdésre:
    A Demokrata Párt előző koalíciós mandátuma alatt is, ma is a kormány belső ellenzéke szerepét öltötte magára. Ennek két előnye van: népszerűségük növekszik a koalíciós partner(ek) rovására, másik előnye pedig a szélsőségek (jobb és bal) kiszorítása, azáltal, hogy ,,elnök jó ember, meg akarja változtatni a dolgokat, de nem hagyják”. Szóval, Basescu taktikája részben hasonlít a Fidesz 98-02 közötti hadműveletére, azzal, hogy a nagyon kemény, szókimondó politizálási stílussal elveszi a radikálisok kenyerét. Szerintem ez a lényege a ,,játékos elnök” taktikának, amelyet Basescu beiktatásakor ígért.

  16. M.Zoli

    kesztió,
    Orbán hatalomvágyát nem tudom felmérni, nem vagyok olyan jó emberismerő. De mondd meg nekem, hogy egy adósságcsapdában levő gyakorlatilag kétpártrendszerű országban, amikor pl. a külső államadósságot 4 év alatt simán 20-30%-kal megnövelik a hatalmasok -jóléti kiadásokkal-, akkor AZ ellenzéki pártvezető nem kéne a kamerák előtt a körmét rágja ,,hatalomvágyában”, nem kéne legkeményebben azt sugallja, hogy rá akarja tenni a kezét a kormányrúdra, hiszen szakadék fele halad az ország? Szerintem ez kötelező viselkedésmód az ő esetében. Alapvető dolog amit elfelejtesz, hogy a jobboldali kormány nem 11 Orbán Viktor klónból állt, hanem volt egy csapata, amit ő kapitányként jól vezetett. Nem értem, hogy miért csak az ő személyiségén keresztül látod a jobboldalt? Amit figyelmedbe ajánlok, hogy több Magyar Nemzetet olvass, vagy inkább Heti Választ, mert ott nem Orbánra hegyeznek ki minden kérdést, nem Orbán Viktor lelkivilágának tanulmányozásával fejtik meg a közéleti kérdéseket. A kormányhű erők médiumai ezt nagyon ügyesen teszik, és ezért veszít folyton Orbán tétmeccseket. Elfogadtad azt a baloldali paradigmát, hogy Orbán veszélyes, ezért személyén keresztül vezet minden támadásuk.

  17. ShalomAlechem

    Ezt mondom én is. Áll a zorbánfa előtt, nagyokat rugdos bele, ennek következtében nem lát tőle semmi mást. Fogalma sincs a mindkettőjüket körülvevő erdőről, az abban lévő más fákról,…stb.

    Mint egy agresszív kismalac: a zorbán, a zorbán, a zorbán…

    Valami nagy sérelem érhette, hogy ez a fóbia idáig fajult…

  18. ShalomAlechem

    M.Zoli: rendben, értem. De ezt a konstans állapotot nem lehet sokáig fentartani, tovább kell majd lépni. Szavakban is, tettekben is. Hova, és merre?

  19. kesztió

    Zoli,

    Orbán nemcsak idézőjelbe tett, hanem valóságos hatalomvágyban is szenved. Azaz, a hatalom számára nem eszköz, hanem cél. Legyünk szívesek nem keverni a kettőt, és ne lenni olyan naiv, hogy elhiggyük, Orbánnak tényleg a nép bánata fáj. Neki hatalom kell, mindegy, milyen áron, lásd tavaly őszi zavargások.

    Orbánt nem tegnaptól ismerjük, ugyebár. Volt már ateista és liberális, most pedig a nemzet mindenek felett, na meg meg „hívő embernek csakis jobboldalon a helye” (az idézet nem pontos, mert még a választások előtt hangzott el, de valami ilyesmi lehetett). Következőkor, amikor fordulni fog a szélirány, tüntetően házasságot fog kötni egy férfivel, hogy megszerezhesse/megtarthassa a hatalmat?

    Shalom,

    Fejtsd ki néhány szóban kérlek, mi a véleményed arról, aki Dávid Ibolyát kimázolt öregasszonynak nevezi egy nyilvános blogfórumon. Valamiféle fóbiáról lenne szó esetleg ez esetben is? Mellesleg, az MDF egészen korrekt jobboldali párt, annyi a „bűnük”, hogy a Fidesz keményvonalas, vezérükkel együtt fejjel-a-falnak-rohanó szárnyával nem szimpatizálnak, és ez történetesen hozzájárult a Fidesz választási kudarcához. Hogy is van akkor a gyűlölettel?

  20. ShalomAlechem

    1. Orbán semmivel sem hataloméhesebb, mint Gyurcsányi. Egyik Torgyán vállán mászott föl a tyúklétrára, a másik Medgyessyt taposta a sárba, hogy odaföntről kukorékolhasson.

    2. Talán azért, mert mivel magam is dunántúli származású vagyok, mint ő, és pár évig egy városban laktunk. Ennélfogva ismerem azokat a “háttérinformációkat” is, amiket a köznép elől elfed a magasságod PR istenség.
    Ha gyűlölködni akarnék, elejtegetnék pár családi infót róla, vagy munkahelyi – munkatársi dolgokat a múltból. Elmondhatnám kiket használt ki és fel, kiken gázolt át, s kiket csinált ki, amikor úgy ítélte meg, hogy az útjában állnak.
    Nem, nem az amire gondolsz!
    Nem vagyok én olyan jó ember, hogy ezért tartsam a számat!

    Mindössze arról van szó, hogy ugyanezeket szinte minden uborkafára felkapaszkodott, majompofa magyar politikusról el lehetne mondani.

    De minek?!

    Így csak a véleményemet fejeztem ki róla, illetve a mostani megjelenéséről. Igazságomat elfogadod akkor, ha a legközelebbi látogatásánál 2 m-nél közelebb kerülsz hozzá! Akkor látni fogod, hogy az smink, azaz inkább vakolat mögött ki és mi van.

    Persze jobban belegondolva, lehet hogy nekem meg politikus-fóbiám van… :)

    De a gyűlölködés, úgy gondolom, távol áll tőlem. A hülyeség, a korlátoltság időnként jól felbosszant, akkor tüzet okádok, dehát ez “csak” harag, korántsem gyűlölet…

  21. M.Zoli

    ShalomAlechem,
    Mire vonatkozott ez a kérdésed? A román perparvarra? ,,De ezt a konstans állapotot nem lehet sokáig fentartani, tovább kell majd lépni. Szavakban is, tettekben is. Hova, és merre?”

  22. M.Zoli

    kesztió,
    Orbán olyan betanított, doktríner liberális lehetett, aki hitte és elhitte akkoriban, hogy a liberalizmus a megoldás mindenre. Lehet, hogy akkoriban ő is úgy gondolkozott ahogy te szoktad kérdezni nemegyszer a hozzászólásaidban, hogy ,,Mit is mond erre a liberalizmus?”. Lehet, hogy azóta már látott ő is egyet-mást, fejlődött. Habsburg Ottó említette egyszer azt, hogy a politika olyan mint egy hajó. Tehát vezetni kell, lehetőleg úgy, hogy ne ütközzön jéghegynek. Na most ha a kormányos úgy gondolja, hogy az 50 évig balra húzó politika helyett, ideje lenne jobbra húzni a kormányt egy cseppet, akkor az ilyen kormányost nem szélkakasnak szokás nevezni.

  23. ShalomAlechem

    Igen! Az egymásnak feszülést látom, hála nektek most már kicsit a hátteret, az eredőket is.

    De nem látom a célt! Mi lesz a jó abban, ha az egyik taccsra teszi a másikat, vagy a másik az egyiket?

    Új választás, ami hasonló eredményekkel fog járni, s a hasonló felállással újra kezdődik minden?

    Ez a kérdés!

  24. M.Zoli

    Azért folyik az állandó harc mert eredményes. Szinte háromhavonta készítenek felméréseket, hogy milyen népszerűségük van a DA (Igazság és Igazságosság) koalíciónak, s arról is mindig megkérdezik az embereket, hogy a két alakulat közül kit támogatnának, ha felbomlana a DA szövetség. A liberálisok javára 6:4-es kezdeti belső arány pedig már rég 3:7 vagy 4:6 -ra módosult, úgy hogy eredményes az elnök szószátyársága, s ha lehet még tovább csinálnák ezt a konstans kampányt. A másik mellékterméket tekintve (a szélsőségek kiszorítása), talán a NagyRom.Pártot talán még nem sikerült kimozdítani a 11%-os támogatottságból, de ennek ellenére a Becali nevű juhász mágnás miska pártja a semmiből feljött az is 10%-os szintre. Aztán, hogy ezt a szocdem-eknek nevezett utódpárttól csenték-e el vagy sem azt csak sejteni lehet. Ez a Mágnás Miska pedig Basescu JollyJokere is lehet.

    A konstans kampány a biztos, és a választók politikával való szórakoztatására való törekvés (a választói aktivitás növelése) ami úgy-e megfordítathatja azt a többéves folyamatot, ami nekünk is kedvezett, azaz a magyar szavazói aktivitás nagyobb volt mint a többségi.

  25. M.Zoli

    kesztió,
    Transindexes írásod alapján meg kell kérdezzem tőled, hogy az
    a nemrégi fejlemény miszerint a román nemzeti liberális párt egyik delegált ep képviselője miután együttműködői múltjára fény derült és el kellett hagyja a pártját, beült az ep ún. radikális frakciójába, nem zavaró-e fejlemény az ep választásra általad ,,meghírdetett” etnikai átszavazásra vonatkozóan? Hiszen az erdélyi liberális magyar ha már átszavaz, akkor a prioritási listája valahogy így nézne ki: NLP, SzDP, DP (a többi szekusfészket nem soroltam most fel).

  26. Slyvia Schwarcz

    Some truly prize posts on this website , saved to my bookmarks .

  27. elektrische zigarette kaufen

    Hello there, You have done a great job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. I’m sure they will be benefited from this site.

  28. Callie

    I have been surfing on-line greater than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is lovely worth sufficient for me. Personally, if all webmasters and bloggers made excellent content as you probably did, the internet can be a lot more useful than ever before. “A winner never whines.” by Paul Brown.

  29. Lévis rencontre

    It is actually an excellent as well as very helpful bit of details. My business is happy which you shared this kind of tips around. You should be us all advised similar to this. We appreciate you discussing.

  30. Valencia Wolfred

    What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & aid different customers like its aided me. Great job.

  31. organic search engine optimization

    I agree with your views on this… but if it was me i would change this up a bit and make it a little more readable for us morons, i got lost a little while reading it