Médiákok

A Tusványos egyik szakmámba vágó beszélgetése a tavaly október 23-i események médiavisszhangjának megítéléséről szólt. Azaz: mennyire voltak tárgyilagosak, illetve részrehajlók a televíziók és újságok által közölt beszámolók. A kerekasztalról szóló beszámoló a Transindexen is olvasható, és mivel magam is végigálltam azt a másfél órát, meg tudom erősíteni, hogy ennél több valóban nem hangzott el, mint amit a tudósító lejegyezni érdemesnek vélt.

Nehéz ugyanis úgy vitázni, ha mindenki mindenben egyetért, vagy legföljebb egymásra licitál, amikor az egy irányba húzó vélemények már túlságosan is egyhangúak. Már a résztvevők listája sem volt akármilyen: Borókai Gábor (a Fidesz kormányzása idején kormányszóvivő), Szalai Annamária (az ORTT Fidesz által delegált tagja), Farkas Attila (nemrég még a Fidesz parlamenti frakciójának alkalmazottja, jelenleg a Magyar Nemzet újságírója), Gajdics Ottó (a Hír Tv vezérigazgató-helyettese), csak hogy az ismertebbeket említsem. Az igazsághoz tartozik ugyanakkor, hogy a szervezők az MTV-ből és a Népszabadságtól is hívtak munkatársakat, akik azonban nem jöttek el. Utólag valamennyire ezt meg tudom érteni, ha elfogadni nem is: nyilván nem akartak részt venni a Hír TV öntömjénezésében, illetve a történtekről másképpen gondolkodók nagy közönségsikert hozó lesajnálásában és megalázásában.

Azt ugyanis vissza kell utasítanom, hogy mindannyian, akik ebben a szakmában dolgozunk, rosszul végeztük volna a dolgunkat, kivéve persze a Hír Tv-t és a Magyar Nemzetet. Az már csak a hab a tortán, hogy ennek megvitatására pont olyan embereket sikerült szinte kivétel nélkül összeszedni, akik legföljebb otthonról, a szoba sarkából, illetve elmesélésből ismerik a televíziót.

És végül az én véleményem a kérdésről. Ha a politikusok úgy gondolják, hogy a magyar média ebbe vagy abba az irányba elfogult, akkor egy dolgot ne felejtsenek el: erről csak ők tehetnek, és a kialakult helyzet az elmúlt majd’ két évtized médiapolitikájának “gyümölcse”. Nem kellett volna ugyanis a közmédiumokat a pártok kezére játszani, és nem kellett volna folyamatosan politikai alapon osztogatni a vezetői kinevezéseket, nem is beszélve arról, hogy fejőstehénnek és kádertemetőnek sem kellett volna használni őket. Higgyjék el: ha végre békén hagynák a közmédiumokat, idővel visszatalálnának eredeti hivatásukhoz.

8 válasz: “Médiákok”

  1. Ignotus Pál

    T. Attila!

    A Duna Tv erőfeszítéseit, érdemeit, nem vitatja senki.
    Arról, meg nem ti tehettek, hogy lehetőségeitek behatároltak. Nincs mozgásszabadságotok, mert ahogy “vissza akartok találni eredeti hivatásotokhoz”, érdekes módon kormányoldalról mindig felvetődik a Duna Tv megszüntetésének, jobb esetben más adókkal való összeolvasztásának terve.

    “Aki fizeti a zenészt, az mondja meg a nótát!” Ezért kell eltűrnötök többnyire kontraszelektált, kisebb – nagyobb vezetőiteket is.

    A királyi tévé, a népszabi, meg a hasonló párkatonák pedig félnek. Tudod, akiknek nem tiszta a lelkiismerete…

    A többiben pedig igazad van….

  2. Ignotus Pál

    …pártkatonák…

  3. L.C.

    Apropos pártkatonák…
    A fent említet urakat nyugodtan és egyértelműen, a fenti kategóriában sorolhatjuk, ugyebár. Ők nem független szakemberek.
    Könnyű persze, a hiányzásra vonatkozóan a lelkiismeretet emlegetni. Az igazság inkább az, hogy a két oldal közötti párbeszéd, racionális érvelés totális hiányáról van szó. Csak a vak, indulatos, küzdelem.
    Már hosszú ideje…

    Amióta a szakmaiság nem számít. Amióta a politikában a másik oldal nem ellenfélnek számít, akit legyőzni kell. Hanem ellenségnek, akit totálisan ki kell készíteni, megsemmisíteni, elűzni, ha lehet az országból is, jó messze (mert hát időnként hallani, „azok nem is magyarok”), stb.
    Akinek a legyőzésére MINDEN eszköz megengedett. Csak az eredmény számít és semmi más. Ilyen állapotban miről is lehetne beszélni?
    Ilyenkor a harc persze a haza nevében és annak, fennhangon, gyakori ismétlésével folyik. A valós okok, azonban sokkal prózaiabbak: a hatalom megszerzése és megtartása.

  4. pathissus

    Már csak bencsik andris és bayer zsolt hianyzott a teljességhez.
    Nem értem,mi a baj a Dun a Tv-vel,nagy szegénységükben most inditották a DunaII.csatornát,barátom el is nevezte letargia csatornának,olyanokat látsz,hogy”lehellet megszegik”5 ezer éves szakrális királyság a duna medencében,a szt.korona varázserejü kisugárzása és “ahol magyar csillag ragyog…”mindez másfél-két orában!!Nem csoda,ha már alakul is a Honi Gárda!!!
    Inkább adnátok oda erdélyi csatornának és marosvásárhelyrQl sugározzon!!pathissus

  5. Shayne Behanan

    Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossips and net and this is actually irritating. A good website with interesting content, that’s what I need. Thank you for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

  6. elektrische zigarette

    Not only will these ground mats protect your carpet from mud and outdoors debris, but you will not have to be anxious about food stains, drink spills or dirt from resources. Your automobile will appear a whole lot much better with the flooring mats, even though safeguarding it at the identical time. The sort of protection that would perform best for a truck that is becoming utilized for large duty function would be the thick rubber floor mats. These rubber mats resist stains really nicely, and are not tough to clear; they can be rinsed with water hose as lengthy as you clean them while spills are clean. Soon after hosing them down and letting them air dry or drying them with a towel you are all set to put them again within your truck.

  7. local search engine optimization

    hey imbored and sufing the web and wanted to drop your site a commen t ti kill some time – keep it up

  8. Laveta Ytuarte

    Thing you are talking about seems sensible. But, think about this, suppose you integrated a little more? I am talking about, I dont want to tell you ways to run your site, however if you actually added something that can certainly get people’s attention? Just simply like a online video or simply a photo or perhaps few to obtain viewers psyched about what youve got to say.