Határ-blamázs

A közös román-magyar kormányüléseken általában egyetlen kézzelfogható kérdésben szokott sikerülni megegyezni. És az is úgy szokott történni, hogy a hangzatos bejelentést követően néhány napon belül kiderül, hogy ezért vagy azért pont ezt az egyetlen megállapodást nem lehet betartani. Tavaly így történt a közös vasúti útlevél-ellenőrzés ügyében, most pedig a személyi igazolvánnyal való határátlépés kapcsán.

Mivel ilyen kormányülések csupán évente vannak, nem értem, miért nem sikerül ennyi idő alatt tisztázni a részletkérdéseket. Úgy látszik, nem véletlen a barátság Gyurcsány és Tariceanu között: csak az nem világos, melyik tanulta a másiktól a PR-kormányzást?!

13 válasz: “Határ-blamázs”

  1. Kelemen Attila

    Különösen kiábrándító számomra az informatikai témában nyújtott csőd. Ha nem dolgoznék a netes tartalomfejlesztésben talán nem háborított volna fel. de minthogy szakmabeli vagyis éríntett vagyok, egyelőre nem kommentelem a román és a magyar fél impotenciáját.

  2. M.Zoli

    A nagytőkével, befektetőkkel is el kell hitetni, hogy itt ebben a medencében minden rendben, ezért ezeknek a PR rendezvényeknek ha más nem, legalább ennyi haszna van.

  3. tónhal

    lehet, hogy a két kormánynak többet kellett volna nyélbe ütni budapesten. az eu-csatlakozás küszöbén a túlzott elvárásokat is természetesnek tartom. viszont az igazán tartalmas megállapodásokat hiányoló, helyenként kárörvendő reagálóknak ajánlom, hogy lapozzák át a román-magyar kapcsolatok ’90-es történéseit. szerintem legkevesebb naivnak bélyegeztünk volna azt a politikai elemzőt, aki – mondjuk 1996-ban, tíz évvel ezelőtt – együttes kormányülésről beszél a bukarest-budapest “tengely” mentén. egy szimbolikus, konferencia-szerű közös kormányülés is merő ábrándnak tűnt volna akkoriban, hát még jogi érvénnyel bíró kormányhatározatokat szülő gyűlés! a gyógyíthatatlan optimisták számára van egy igazán jó, nemrég hihetetlennek tűnő hírem: a múlt héten hozták nyilvánosságra az első közös, francia-német történelem tankönyvet. igaz, immár húsz éve dolgoznak a terven, s egyelőre csak az 1945 utáni időszakot sikerült lefedni. sőt, a transzatlanti kapcsolatokat illetően nem sikerült közöz állaspontra jutni a történészeknek, így ez a fejezet két, különböző változatot mutat be…
    niculescu tóni

  4. M.Zoli

    Habár nem ismerem részletesen, pontosan a 40 év alatti m-r kapcsolatok történetét, de újságcikkekben többször tettek említést a kommunista időkbeli m-r csúcstalálkozókról, amelyeken ugyanilyen derüs hangulat uralkodott mint mostanában. Ezzel párhuzamosan, vagy épp ennek eredményeként zajlottak a jól ismert folyamatok (iparositás címén betelepítés stb., magyarok számára zárt városok).

    Van-e a román társadalomra valamilyen pozitív hatással a mosolypolitika? Beindul-e tőle valamilyen nagylelkűségi roham, valami igazi gesztuspolitika? Vagy esetleg szembenézés a múlt hibáival?

    Mit tévesztek szem elől?

  5. Zsombor

    Szóval nem lehet január elsejétől csak személyivel a csonka országba utazni.Hazudni azt tudnak.Tisztán lemérhető az RMDSZ és Markó Béla miniszterelnökhelyettes hintapolitikája is ebből az eredménytelen és költséges kirakat találkozóból!

  6. tónhal

    kedves zsombor és zoli, az az érzésem, h. nektek nem felel meg semmilyen közeledés, semmilyen eredmény, semmilyen határozat, amiben román és a magyar kormány megállapodna, mert ezek mind a kommunista- és kirakatpolitika része. kérdem tőletek, ki az a romániai és magyarországi politikus, aki – az adott körülmények között – a ti elvárásotoknak megfelelő, ha úgy tetszik “mosolyszünetes” és eredményes politikát folytatna?! ami a határátkelést illeti, a román bel- és közigazgatási minisztériumnak ismertetnie kell az európai fővárosokkal azt a – megfelelő adatbiztonsági elemekkel ellátott – személyi igazolványt, amellyet felmutatunk majd a határnál. ez akár 2007. január 1-jén is megtörténhet – a 38/2004-es eu-direktíva értelmében, amit románia átültetett a saját jogrendjébe. ergo: még mielőtt a schengeni övezet részévé válunk, székelyudvarhelytől madridig utazhatunk személyi igazolvánnyal. niculescu tóni

  7. M.Zoli

    Én nem személyekről beszéltem, hanem csak arról, hogy amiért mosolyogni együtt már tudnak politikusaink, attól még nem biztos, hogy közös ügyeink is kezdenének megoldódni. Tehát, konkrét ügyek megoldását szeretném már hallani.
    Örvendek annak, hogy -amint egyesek már a ’90-ben javasolták- lesz közös történelemkönyv. Szerintem is a közös kapcsolatok rendezését a történelmi ,,félreértések” tisztázásával kell kezdeni. Jó alapok nélkül nem építhető biztonságos ház. De:
    Amíg 1 (egy) román történelemkönyv is létezik az oktatási minisztérium fejlécével ellátva amely politikailag nem korrekt, addig nekem csak becsapás marad még a közös történelemkönyv is. Mert amíg a magyar történelemírás szakma már jó ideje, addig a román keményen állami célokat szolgáló legendagyűjtemény, tendenciózus hazugságokkal, mellőzésekkel.
    Hiába hiszünk mi a európai szellemben, a modernizációban, ha a hamis történelem szemléletükkel csak megtűrtként tolerálnak minket.
    S ez most csak egy téma. Többről is beszélhetünk, ha van rá türelmetek-időtök.

  8. M.Zoli

    ,,22 EU-országba lehet januártól személyivel utazni”.
    http://belpol.transindex.ro/?hir=12840

    Segítsetek kérlek kiértékelni, hogy akkor a kormányülés egyenlegét hogyan is vonjuk meg?

  9. Adminisztrátor

    a személyivel való utazás kérdése számomra igazából mellékes volt a magyar-román kormányülés megítélésében. inkább arra akartam fölhívni a figyelmet, nálunk a legobb kommunikációs eszközök is következetesen visszafelé sülnek el.

    egy ilyen kormányülés célja természetéből következően csak a szimbolikus, látványpolitizálás lehet. a baj az, hogyha ezt mégis úgy próbálják meg a közvéleménynek eladni, mint aminek közvetlen haszna és hatása van a választópolgárok mindennapjaira.

    na, ez az, ami nem megy.

    egy fenékkel – mint tudjuk – két lovat, ugye, nem lehet megülni.

    ha pedig az indokolatlanul fölgerjesztett várakozásokat nem sikerül kelégíteni, ne csodálkozzon senki a szimbolikus érték elsikkadásán….

  10. youramateurporn.com

    TIL something new. winning.

  11. Elwood Vandenburg

    I love all kinds of tattoos! These are some of my favorites. Thanx

  12. Erminia Bucco

    It is really a great and useful piece of info. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  13. Burl Serfass

    My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!