Abszurdisztán

Ma megtudtuk, hogy a bürokráciának már megint annyi. Pártunk és kormányunk bejelentette, hogy a reform nem fogja kímélni az uniós pénzek elosztását végző szervezetet sem. De hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

Az egyszerűbb, átláthatóbb, olcsóbb rendszert az illetékes kormánybiztos (jelzem: ez is új pozíció) körülbelül fél órán keresztül magyarázta az újságíróknak. Bajnai Gordonnak szép, színes ábrája is volt az előadáshoz, én azonban nem vagyok ilyen alaposan felkészülve, tessék csak a száraz szövegből megérteni, miről is van szó!

Lesz tehát egy Nemzeti Fejlesztési Tanácsunk, amit a miniszterelnök irányít, tagjainak nagyobbik része pedig vagy az ő kegyéből, vagy egy másik sóhivatal, a Gazdasági és Szociális Tanácsból kerül ki. Ennek a testületnek semmi más dolga nincs, mint javaslatokat tenni a stratégiára és a célokra vonatkozóan, minden érdemi hatáskör nélkül. Következik a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület, amelyet szintén Gyurcsány Ferenc elnököl, ám nevével ellentétben semmit sem irányít: bukott miniszterek sorának vezetésével viszont állítólag különböző döntéseket készít majd elő. A harmadik pillér a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, amely talán érdemi munkát is fog végezni, mert neki kell lebonyolítania a pályázatokat, és intéznie a szerződéskötést, a kifizetést. Akinek ez sem volna elég, azt Bajnai Gordon igyekezett gyorsan megnyugtatni: a minisztériumokban működő tervező csoportok továbbra sem szűnnek meg, virulnak, mint eddig. Ha valaki idáig eljutott, és még nem veszítette el a fonalat, jogosan lehet hiányérzete, mert döntéshozó szervezetről még egyáltalán nem volt szó: ezt a feladatot ugyanis a kormány megtartja magának. Slusszpoén: van egy egész minisztérium, aminek elvileg éppen az volna a feladata, hogy a fejlesztések jórészét megvalósítsa, a Lamperth-féle területfejlesztési tárcának azonban nyoma se nagyon látszik ebben a nagyszerű képletben.

Ez az új felállás, amely állítólag egyszerűbb, átláthatóbb és olcsóbb. Őszintén szólva én nem vagyok meggyőzve…

Egy haszna mégis van a dolognak: kiderült, hogy az ellenzék feltételezése az árnyékkormányról nem állja meg a helyét. Eleve meglehetősen merész feltételezés volt azt gondolni, hogy Gyurcsány előző kormányának leggyengébb figuráival akar titokban ármánykodni és a nemzet életére törni, most viszont már teljesen egyértelmű, hogy az átalakítással csupán a kádertemetőben nyitottak egy újabb parcellát. Persze, ha a “nagy közigazgatási reform” szempontjából nézzük a dolgot, azt hiszem, egy-két illúzióval le kell számolnunk.

Egy örökzöld Örkény-sztori jut eszembe. Az író egyszer lent járt Sztálinvárosban, amikor még csak épült a vasmű. A gyár csillogott-villogott, nyomták a propagandát, hogy ősszel már be is indul a termelés. Egy óvatlan pillanatban azonban az egyik művezető félrehívta a pesti vendéget, és csak annyit súgott neki: Lófasz fog itt folyni, Örkény elvtárs, nem acél. Valahogy így vagyunk mi is ezzel a nagy reformos nekibuzdulással…

7 válasz: “Abszurdisztán”

  1. P.

    Gratulálok! Friss és élő a stílus, és jók az észrevételek. Ha a stílus lazítása ezt jelenti, azt hiszem, érdemes volt…

  2. elektrische zigarette kaufen

    Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is wonderful blog. A fantastic read. I will definitely be back.

  3. canada coupons

    thanks for the great info and all the hard work you put into your website

  4. Harley Temblador

    Pretty nice post. I simply stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing in your rss feed and I am hoping you write once more very soon!

  5. Cheap High PR Backlinks

    we provide the best backlink packages and s.e.o. servies. Give us an attempt and increase your traffic

  6. Young Scoresby

    Only wanna remark that you have a very nice web site , I love the style it really stands out.

  7. Jacquelynn Erie

    Thing you are talking about sounds right. Nonetheless, think about this, what if you offered a little bit more? What i’m saying is, I don’t tend to teach how to write your blog, however what if you actually added extra content that can certainly get peoples particular attention? Simply as a online video or perhaps a graphic or perhaps 2 to get your readers psyched regarding what youve got to say.