Magasfeszültség

Az embert nap mint nap érik meglepetések. Most például kiderült, hogy a villamosenergia-iparban dolgozók mindössze egyharmadát fizetik az áram lakossági árának. Bevallom, nem tudtam. Szerintem mások sem. A kiváltságot védelmező szakszervezetek azt mondják : így van ez már vagy száz éve. Hát, tisztelettel közlöm velük: szerintem rosszul van ez így.

Ami az energiaipart illeti, azzal sem árt tisztában lenni, hogy az ott dolgozók átlagbére 70 százalékkal több, mint a nemzetgazdasági átlagnál, és ezen felül évente kb. fél millió forintnyi extra juttatásban is részesülnek. Most mégis sztrájkkal fenyegetőznek, mert nekik is ugyanannyit kellene fizetniük az áramért, mint az egyszerű embereknek.

A Kádár-rendszer arra szoktatta a népet, hogy a munkáját meg nem fizeti, viszont kap mindenféle természetbeni juttatásokat, és persze lopni is szabad. Ideje lenne leszokni mindkettőről. Ha valaki a gyárból tüntet el ezt-azt, az legyen a munkáltató dolga. Ha viszont az adófizetők pénzéből adnak egyeseknek mindenféle juttatásokat, az több mint pofátlanság. Csak ez az egy kedvezmény 10 milliárd forintba kerül évente.

Kíváncsi vagyok, hány ehhez hasonló titkos kiváltság fog még kiderülni a mostani felfordulásban.

8 válasz: “Magasfeszültség”

  1. Lolka

    Kedves Attila!
    Romániában is részesülnek hasonló kedvezményekben egyes állami mamutvállalatok alkalmazotai, példa rá a vasutasok igyenjegyei. De azt sem zárom ki, hogy az áramszolgáltató is kényezteti a magyarországihoz hasonló kevzeménnyel az alkalmazottait…

  2. Adminisztrátor

    a vicc az, hogy az elektromos szolgáltatók nálunk már privatizálva vannak, és ennek ellenére létezik ez a kiváltság, amit a többi kedves ügyféllel fizettetnek meg.

  3. Lolka

    akarhogy is eleg rossz vicc, legyen az magan vagy allami ceg, hiszen mindenkeppen a kedves ugyfel fizet…
    azert kivancsi lennek, arra, hogy a nalunk is mar privatizalt egyes gazszolgaltatok alkalmazottai milyen dijszabast fizetnek

  4. Karesz

    Helló.
    Az igazsághoz tartozik az is hogy itt romániai tájakon elvileg a privatizáció előtt megszüntették az efféle ingyenségeket.Beszélek konkrétan a gáz és villamos energia szolgáltatásról.Cserébe kitaláltak ravasz trükköket.Kompenzációt kapnak prémium , ünnepi segély és megemelt fizetés formájában.A sor végtelen csak a fontosabbakat emeltem ki.Van ellenpélda is és kérdem mondjátok meg ti hogy milyen az mikor egy egészségügyi káder ápoló , asszisztens ,orvos stb. ugyanúgy társadalmi járulékot fizet mint mondjuk a többség kivéve a belügyet az igazságügyiseket , hadsereget és a politikai élet számtalan kalandorát minden szinten.A sor itt is végtelen lehet.Ja és a diplomáciai apparátus sem adakozik pedig nagy ez a világ és tele van sok kicsi de fontos államocskával.

  5. M.Zoli

    Egy magáncégnek joga van pl. bekerülési áron továbbadni alkalmazottainak akár villanyáramot is. Mondok egy hasonlatot: a Pannon GSM alkalmazottai szolgálati mobiltelefonjaikon ingyen telefonálnak (nem tudom pontosan, de felteszem) és mindezt a Pannon előfizetők fizetik meg. Ha pedig 100 éve így van, akkor nem a Kádár rendszer szoktatta erre őket. A gazság ott van az áramszolgáltatók esetében, hogy A) monopólium gyanús, (a mobil szolgáltatók esetében garantált oligopoliumról beszélhetünk, hiszen a mai 3-nál több versenyző licenszt nem bocsát ki az Antenna Hungária) és B) a privatizációs szerződésben az állam garantálta az évi 8%-os profitot (addig emelhetik az árakat állami közbelépés nélkül, míg ez a nyereség el nem éri ezt a szintet).

  6. Adminisztrátor

    a csavar ott van az áramszolgáltatók esetében, hogy jogszabály és nem belső rendelkezés garantálja ezt a juttatást. ráadásul ez a bizonyos tarifa mélyen a bekerülési ár alatt van…

  7. Valencia Wolfred

    Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Very useful info specially the last part :) I care for such information a lot. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and best of luck.

  8. Ahmed Hasha

    Thing you are talking about seems sensible. Nevertheless, think about this, let’s suppose you added a little bit more? What i’m saying is, I don’t tend to teach the way to run ur blog, however if you actually added extra content that could grab peoples attention? Just simply as a video or possibly a snapshot or 2 to obtain viewers excited about what you are talking about.