Velünk élő

Bejött ma egy jó ötvenes férfi hozzám. Azt mondja, fel van háborodva, mert a gázszolgáltató visszaélve az erőfölényével egyrészt többet számláz annál, mint amennyi jogosan járna, másrészt az ügyfélszolgálata sem működik igazán: személyesen fél napokat kell sorba állni, a telefonos ügyintézés pedig nem elérhető, mert vagy nem működik, vagy foglaltat jelez. Az úriember ezért hát eljött a tévébe, hogy oldjuk meg a problémáját, mert ez a helyzet tűrhetetlen. Valóban az.

Kérdés azonban, hogy ez tényleg a média feladata volna? Az áldatlan állapotokról minden tévé, rádió és újság már ezerszer beszámolt. Vajon ezzel letudta kötelességét, vagy többet is tehetne? Az emberek még mindig a nem létező civil bátorság és összefogás pótlását várják a médiától. Joggal teszik ezt vagy csak korszerűtlen, régi reflexként?

Elég groteszk élmény, amikor valaki a gázszolgáltatót kommunistázza le, miközben az öngondoskodás igényének szikrája sincs benne, és afféle kijáróembereknek tekinti az újságírókat. Észre sem veszi, hogy ő maga a megtestesült kádárizmus. Ha a csontjaiból kevesebb is van immár, a szelleme mindent áthat Kádár apánknak…

16 válasz: “Velünk élő”

  1. Ignotus Pál

    Adminisztrátor:

    “Azok a jó emberek, akik elfordulnak a közügyektől, megérdemlik, hogy rossz emberek uralkodjanak felettük!”

    /Platón/

  2. Ignotus Pál

    Személyes kérdés, ha nem veszed tolakodásnak, vagy bizalmaskodásnak:

    Azonos vagy ama bizonyos kék folyamról elnevezett médium hírszerkesztőjével?

    Ha igen, a fejléc képe nem nagyon hasonlít rád… :)

    Válaszolhatsz az e-mail címemre is….

    És mégegyszer bocs az intimpistáskodásért!

  3. Adminisztrátor

    semmi gond, nem titok, hogy én vagyok az :)

    az pedig nem baj, hogy a kép nem hasonlít, így legalább kisebb az esélye, hogy a vehemensebb kommentelők megismerjenek az utcán… egyébként a transindexesek dolgoztak rajta, hogy ilyen legyen. bölcs előrelátás a részükről :)

  4. Ignotus Pál

    Kösz a választ!

    Egyébként nem tudsz valakit, aki megvenné verseimet? Ugyan még meg se írtam, de jó áron eladnám gyerekhangon csengő – bongó rémes rímeimet. Mert én olyan tanulékony vagyok…

    “Băsescu elutasította Markó panaszát, aki szerinte azt kifogásolta, az ügyészség nyomoz meg nem jelent verseskötete miatt. Az RMDSZ elnöke 2005 szeptemberében inkasszált 900 millió régi lejt (mintegy 27 ezer eurót) korábbi és MÉG MEG NEM ÍRT gyerekverseinek exkluzív kiadási jogaiért.”

    :)

  5. Ignotus Pál

    Bocs, a forrás a Transindex.

  6. ShalomAlechem

    Attila, 1 kérdés:

    Szted mekkora esélye van ma Mo-n egy teljesen átlagos embernek bármilyen szolgáltató (vagy hasonló) cég ellenében?

    Tőletek, újságíróktól joggal tartanak ezek a helyzetükkel visszaélő, magukat hatóságnak képzelő bandák.

    Éppen ezért én nem gondolnám magam kijáróembernek a helyedben. Inkább valamiféle bizalom letéteményesének…

    Persze ez általában igaz. Kivétel volt, van, lesz. Mint ahogy a közmondás tartja: más dárdájával könnyű csapkodni a tüskés bozótot! :)

    -

    Kesztió, hova tűntél? Lecsuktak, vagy lecsukattak Markóék az RMDSZ bírálatod miatt? Nem csodálkoznék, ilyenkor hamar kerül egy kis zacskó fehér por a karnisra nálunk is, amit aztán a házkutatásnál látványosan megtalál az odahelyezője… :(

    Jó lenne, ha megvilágítanád a megosztott Románia hátterét, különös tekintettel a Basescu – Markó idillre…

  7. Adminisztrátor

    én (még mindig) hiszek a kapitalizmusban, a jogban, a civil erőben, és még egy-két hasonló képtelenségben. amúgy személyes tapasztalataim is azt igazolják, hogy többnyire sikerül megegyezésre jutni még a monopol helyzetű szolgáltatókkal is. én eddig még nem maradtam alul, hanem legalább kompromisszumra sikerült jutnunk.

    a bizalom természetesen nagyon megtisztelő, de sajnos az esetek többségében – attól tartok – inkább kényelemről, illetve a posztban “kárhoztatni kívánt” mentalitásról van szó.

    egyébként pedig az még számomra is kérdés, hogy az ilyen esetekben meddig tart az újságíró/média felelőssége. épp ezért írtam róla :)

  8. Farkas

    Shalom, Kesztiót itt keresd! Találat érte az ülőgumóit! :)

    http://reply.transindex.ro/?cikk=24

  9. ShalomAlechem

    Farkas: csak nem személyes érintettségre gondolsz? Nem hiszem, amikor én ezzel ugrattam, igen vehemensen tagadta.
    Talán túlságosan is…?! :)

    Sztem inkább arról van szó, hogy ő egy nagyon, nagyon, nagy humanista, aki a kisebbség és a deviancia védelmét kötelességének érzi.
    Legalábbis ilyennek gondolja magát…

    (Egy biztos: humorérzéke néha zérus!)

    Kár, hogy ilyen hülyeségekkel foglalkozik, mert gyújthatna némi fényt az elménkben a romániai események valódi mibenlétével kapcsolatban. Mi ugyanis nem hisszük magunkat olyan bölcsnek Erdélyt illetően, mint ahogy ő saját magát anno Mo-gal kapcsolatban…

  10. Farkas

    Shalom, ettől az “embertől” vársz te fényt???

    Olvasd csak el Kolozsvár Szégyenének legújabb elmetörését:

    http://szeklermen.freeblog.hu/archives/2007/05/13/Adalekok_a_Biro_Zoltan_ugyhoz/

  11. Beata Zukoski

    Cheers for writing this. Quite interesting

  12. computer repair sandy springs ga

    This really answered my problem, thank you!

  13. Jeffrey Gividen

    I’m not sure why but this weblog is loading extremely slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

  14. Kaylee

    F*ckin’ awesome issues here. I’m very happy to look your post. Thank you so much and i am looking ahead to contact you. Will you kindly drop me a mail?

  15. seo services company

    Dudes! This isnt to bad, i am browing your blog now and wanted to say Thank you for taking your time to create this

  16. Gita Hamper

    What you said a lot of sense. Nonetheless, consider this, suppose you added a little bit more? What i’m saying is, I don’t tend to tell you ways to run your site, however what if you added more stuff which can easily grab peoples awareness? Just like a online video or perhaps a graphic or even two to obtain people interested regarding what you mentioned.