Ki fizesse a révészt?

Zajlik a nagy társadalmi egyeztetés. A közlekedési minisztériumban napok óta vendégeskednek a legkülönbözőbb érdekképviseletek. Kár, hogy egy olyat sem tudnék mondani közülük, amelyik valódi felhatalmazással rendelkezik a zászlajára tűzött csoporttól, rétegtől. Mindegy is, többre, mint magánbizniszre, úgysem jók ezek a sóhivatalok. Tegnap pont a nyugdíjasok önjelölt prókátorai tárgyaltak a szaktárcával a közlekedési kedvezményekről. Pontosabban szólva: az ingyenességről, hiszen akkori pártunk és kormányunk dicsőségére Horn Gyula egy gyenge pillanatában még a légi közlekedést is grátisszá tette volna a szocialisták szívének oly kedves és oly fontos(!) szavazóréteg számára. Hát, erre — szerencsére — azóta is várni kell…

Az egykori hősök kései utódai most viszont arra készültek, hogy csúnyán megsarcolják a nyugdíjasokat: minden utazásért kemény 10 forintot fizettettek volna velük, ami arra szolgált volna, hogy legalább regisztrálni lehessen, közülük hány ember és hány alkalommal veszi igénybe a távolsági buszokat és a vonatokat. Lett is erre égszakadás-földindulás! Még talán az is elhangzott, nyomorba dönti ezeket az embereket a súlyos sarc. Jó, persze, hogy az érdekképviseleteknek épp ez a dolguk, a dramatizálás, és milyen jól csinálják ezt. A minisztérium helyében én — mondjuk — szóba sem álltam volna velük, mert egyrészt nevetséges dologról és összegről van szó, másrészt a társadalmi szolidaritásnak szerintem a nyugdíjasokra is ki kell terjednie, és ennek jegyében legalább ezt a jelképes összeget ők is megfizethetnék, ha már a diákok Budapest-környéki HÉV-bérletének ára ezzel párhuzamosan nem kevesebb, mint a négyszeresére nőtt!

De nem, ők tárgyaltak. Órákat. És egyszercsak fölszállt a füst: megszületett a megállapodás. Valamennyi résztvevő nagyobb dicsőségére a nyugdíjasok megmenekültek a 10 forintos, borzasztó sarctól. A kormány tehát meghunyászkodott a számára oly fontos szavazóréteg előtt, azok meg röhögnek a markukba, mert egy kevés gyakorlati haszonnal bíró, de elvi jelentőségű ügyben (vö. a már emlegetett társadalmi szolidaritással) sikerült megfúrniuk a reformot. Attól félek, ez lesz a sorsa a többinek is…

Ja, és a megállapodásnak az is része, hogy az ingyenjegy kiállításának 10 forintos költségét beépítik az egyébként is teljes árat fizető utasok jegyének árába. Gratulálok.

4 válasz: “Ki fizesse a révészt?”

  1. kesztió

    Annyira jellemző.

    Gazdag ország vagytok, mert nálatok már rég nem fontos, hogy minek mennyi az ára. Hogy azt az energia, amit „10 forintos” ügyekre, meddő tárgyalásokra, veszekedésekre fecséreltek, mennyire vissza tudná hozni a tízforintokat, ha értelmesebben (értsd: konstruktívan) lenne befektetve, senkit sem érdekel. Ki tudja, hány millió forint veszteséget okozott, hogy a szakszervezeti vezetők meg a szaktárca produktív munka helyett napokig pitiánerkedésekkel foglalta le magát!

    De ezek szerint a másik tábornak irányzott seggberúgásért egyszerűen nem lehet túl magas árat fizetni, egyedüli fontos dolog, hogy célbataláljon és minél nagyobbat csattanjon…

  2. Adminisztrátor

    azt hiszem nekünk sikerült megcsinálnunk azt az egyedülálló mutatványt, hogy folyamatosan saját magunkat rúgjuk seggbe :)

    tényleg: emlékszik még valaki, hogy ki kezdte???

  3. Season Riedmayer

    My brother suggested I may like this blog. He was once totally right. This put up actually made my day. You can not believe just how a lot time I had spent for this information! Thanks!

  4. elektrische zigarette kaufen

    floor protection is a lot much more important for greater vehicles this kind of as trucks. As pointed out just before individuals that have huge vans possibly us them for enterprise purposes or possibly for other dirty hobbies such as going mudding in them. Taking care of your truck is like taking care of a pet such as a canine, you maintain it clean, maintain up the maintenance on it, get the oil adjustments on a regular basis, you get my point. So why would you not buy higher top quality floor lining for your truck? Most people do simply because it is just one of the major requirements that are extremely regarded as. You will most likely shell out a lot of time driving your truck which means that if you really don’t have them, your carpet in your car can corrode simply and will leave your carpet ruined. It’s not practically as basically or effortlessly feasible to change the carpet in your automobile; when it’s messed up you have to deal with it so this is one more purpose why you need to make investments in some excessive high quality ground mats.