A nép és a szavazás

Tovább bonyolódik a Fidesz által kezdeményezett népszavás ügye. Az alkotmánybírósági kitérő után az Országos Választási Bizottság újból elutasította a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló kérdést. Egyelőre három ügyben lehet megkezdeni az aláírásgyűjtést, bár számomra kérdés, hogy ezeknek van-e egyáltalán értelmük?

Az egyik arról szól, maradjanak-e állami kézben a kórházak. Ha elvi alapon közelítjük meg a kérdést, akkor a háziorvosi, meg a fogorvosi praxisok, illetve a gyógyszertárak magánosítását is vissza kellene csinálni. Államosítani kellene újra, hiszen, mint tudjuk, az egészségügy nem üzlet… Az nem lehet, hogy az egyik szeletet állami kézben kell tartani, az összes többi pedig mehet maszekba. Vagy ha mégis, az bizony csúnya következetlenség volna.

A másik, hasonlóan okos kérdés úgy szól: továbbra is csak patikában lehessen-e gyógyszert vásárolni? Aki ezt képes népszavazásra föltenni, azt egy hideg téli éjszakán szívesen utaztatnám tömegközlekedéssel órákat az ügyeletes gyógyszertárig egy egyszerű lázcsillapítóért…

Az utolsó pedig, hogy legyen-e elóvásárlási joguk a családi gazdálkodóknak a termőföldre. Ezzel a kérdéssel egyetlen probléma van, hogy a valóság ismeretének súlyos hiányáról tanúskodik: szó sincs arról ugyanis, hogy reménybeli gazdák sokasága állna sorba a földért. A helyzet éppen az, hogy a föld senkinek sem kell, mert — valljuk be — igen kevesen akarnak manapság földet túrni. Az más kérdés, hogy ez jó vagy sem. De az biztos, hogy az az időszak elmúlt, amikor az állam kitelepítéssel gondoskodott a munkaerő utánpótlásáról. Ez sem jó tehát másra, mint a fenyegetettség érzésének erősítésével a bezárkózó önvédelem reflexének felélesztésére, amelyet egyébként — paradox módon — nemrég még a Gyurcsány-kormány használt föl a kettős állampolgárságról való népszavazásban. Más a téma, az ok és a cél, de a mechanizmus ugyanaz…

6 válasz: “A nép és a szavazás”

  1. kesztió

    „Mi vagyunk a nép”, mondhatná a FIDESZ.

    Nem lehetne akkor a népszavazást egy közönséges FIDESZ-szavazással helyettesíteni? Sok milliárd forintot spórolhatnátok… :P

  2. ShalomAlechem

    A FIDESZ e tevékenysége pótcselekvés. Tettek helyett időhúzás. Csak azt tudnám, mire várnak? Csodára?

    Úgy tűnik, Orbán elfáradt, kiégett. Ha nem fogja fel, hogy a gyurcsányifajzatok semmilyen, rájuk nézve nem kötelező döntésű népszavazástól nem fognak lemondani, csak sajnálni tudom.

    Most, hogy ezek az élősködők hatalmukba kerítették az egészségügyet is, bolondok lennének a zsíros falatokat másnak hagyni…

    A gazdasági bűnözés által ráadásul egyre jobban összefonódik a két oldal.
    Népszavazás?
    Panem et circenses!
    vagy
    Canes timidi vehementius latrant, quam mordent!
    egyébként is
    Dat veniam corvis, vexat censura columbas!

  3. L.C

    Korrekt cikk, nem nagyon lehet vele vitatkozni.

    Egyébként van, aki demokratának tartja magát valamennyire, vagyis ha kérdezzük, elvileg jobb a demokrácia, mint a diktatúra. A gyakorlatban azonban csak akkor jó az illetőnek a demokrácia, míg a saját nézeteit látja a hatalmon. Mert ha nem, akkor (majdnem) minden eszköz lehetséges és megengedett. Az illető ilyenkor tagadja is gyakran, hogy demokrácia lenne. Ez a családban is ugyanúgy meg eshet: „akármit tesz, a fiamnak mindig igaza van (idegenekkel szemben)”.

    Szerintem demokrácia = szabad választások
    Az, hogy ki közül lehet választani, és hogy betartják/ tartatják a parlamentben hozott törvényeket az már egészen más dolog. Ez már hosszabb távon nem csak a politikusokon múlik, hanem az igen tisztelt szavazókon is.
    Erre mondták régebb, minden népnek olyan vezetője van, milyent megérdemel.
    A jövő, ugyancsak.

    Kesztió részére

    Ha mindig a pillanatnyi népszerűség lenne a mérvadó, nem is lenne szükség a parlamentre, pártokra, stb. Elég lenne közvélemény kutatókat kérdezni, esetleg azokat szidni.
    Nem kellene adózni és egy csomó kellemetlen dolgokat, tenni. De szigorúan, csakis a nép mindenhatósága nevében ugyebár…
    A korábbiakban volt itt már szó a közvetlen demokrácia gyakorlásáról, annak hatékonysága és működőképességéről.
    A felvetés poénnak jó, de másnak nem.
    És ha már spórolásról esett szó, egy népszavazás egyszeri kb.„csak” 5milliárd Ft. Az ország esetleges rossz irányítása éves szinten több száz, évek után több ezermilliárdba kerül. Különböző formában. Igaz, mindezeket a kisember soha nem is látja, nem is érti hogyan.

  4. Cherri Demonbreun

    I want to express appreciation to the writer just for bailing me out of this type of problem. Just after researching through the search engines and seeing ways which are not productive, I figured my life was done. Living without the solutions to the problems you’ve solved as a result of your blog post is a crucial case, and those which might have in a wrong way affected my entire career if I had not discovered your web blog. Your personal expertise and kindness in dealing with all the things was excellent. I’m not sure what I would’ve done if I had not come upon such a stuff like this. I’m able to now look forward to my future. Thanks for your time very much for your professional and results-oriented help. I will not hesitate to endorse the sites to any individual who desires tips about this subject matter.

  5. organic search engine optimization

    I agree with your views on this… but if it was me i would change this up a little and make it a little more reader friendly for us idiots, i got confused a little while reading it

  6. Terrance Dorsett

    Things you brought up sounds right. Yet, consider this, imagine if you included a little bit more? I am talking about, I do not want to teach the way to run your website, but if you actually added something that can easily get people’s attention? Simply like a online video or possibly a image or perhaps two to have people psyched about what you are talking about.