Ötletparádé

A reformláz nemcsak a kormányoldal sajátja. A választási kampány hevétől fűtött Fidesz szintén egészen eredeti javaslattal állt elő: egy új, önkormányzati vezetőkből álló testület megalakítását tartaná szükségesnek. Elképzelése szerint a grémiumnak vétójoga lenne az állami költségvetés és a nemzeti fejlesztési terv tekintetében.

Nem ez az első eset, hogy az alkotmányos rendbe való durva és egyébként indokolatlan beavatkozást úgy próbálják előadni, mintha egy jelentéktelen, technikai módosítást javasolnának – mondjuk – a közterületi újságolvasást szabályozó törvényben. Annak idején az úgynevezett költségvetési tanáccsal is hasonló volt a helyzet.

A Fidesz egész politikáját (még tovább) hitelteleníti, hogy megint olyasmivel álltak elő, ami egyrészt kizárólag aktuálpolitikai indíttatású (ha éppen villamoskalauz választás lenne október elsején, akkor nekik követelnének hatáskört például a beszedett büntetések elköltésére), másrészt teljességgel antidemokratikus, hiszen jogaiban korlátozná és illegitim ellenőrzés alá helyezné a parlamentet, ami viszont az Alkotmány szerint egyértelműen “a Magyar Köztársaság legfelsőbb államhatalmi és népképviseleti szerve”.

Persze lehet ilyen önkormányzati testületet csinálni, csak azt sok helyen szenátusnak nevezik, és a parlament második házát alkotja. A Fidesz eddig tudtommal nem volt a kétkamarás országgyűlés híve…

Valószínűbb, hogy az egész ötlet onnan jött: milyen jó lenne egy esetleg megnyert önkormányzati választás után ilyen módon az országos politikát is saját befolyásuk alá vonni, hiszen az állami költségvetés mindennek a sarokpontja. Álmodni persze szabad, de nem biztos, hogy érdemes mindig a nyilvánosság elé állni vele. Kilóg a lóláb…

5 válasz: “Ötletparádé”

  1. erdélyi

    Nem hiszem, hogy az MSZP propagandaszövegek jó befogadója lenne az Erdély-i föld, így ennek a cikknek, sőt, a blognak az értelmét sem látom. Nem kell a gyűlölködés magját itt is elvetni.

  2. Adminisztrátor

    Hát, elvetni már tényleg nem kell, mert ott van az, jó mélyen meggyökerezve. A legrosszabb fajtája, hogy vannak, akik azt sem viselik el, ha valaki más véleményen van, mint ők…

    Érdekes egyébként, hogy a gyűlölködés többnyire együtt jár a gyávasággal: miért kellett hamis e-mail címet beírni, kedves “erdélyi”?

  3. vacatures zwolle

    I have recently started a site, the info you provide on this website has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

  4. Monroe Baters

    We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

  5. Valentine Fradkin

    Things you mentioned seems sensible. Nonetheless, think about this, imagine if you integrated a little more? I am talking about, I don’t tend to tell you ways to write your site, but if you added extra content which can grab people’s focus? Just like a online video or simply a graphic or few to get viewers psyched concerning what youve got to say.