Nyulak között

Orvosok számára tartott fórumot a miniszterelnök az egészségügyi reformról. Ott volt minden közismert figura a kamarából és a kórházszövetségből, akik napi rendszerességgel szokták kritizálni a kormányt a tervbe vett legapróbb változtatások miatt is. Gyurcsány egy órán keresztül beszélt nekik az egészségügy közgazdasági vonatkozásairól, rég volt ilyen meggyőző, mint ma. Elmondta: a kasszában 300 milliárd forintos hiány van, amit háromféle módon lehet pótolni. Vagy visszafogják a kórházak teljesítményét, de akkor nálunk is ugyanolyan váróisták lesznek a kórházakban, mint például Angliában. A másik lehetőség, hogy a járulékokat legalább 20 százalékkal megemelik. A kormánynak viszont a harmadik megoldás tűnt a legcélszerűbbnek, amely az emberek önmagukért viselt felelősségét erősítené azzal, hogy az ellátások igénybevételét jelképes vizit-, illetve ágydíjhoz kötné. Azt is elmondta, hogy a szintén több száz milliárdos gyógyszerkassza, ha a jelenlegi ütemben növekedne, 20 év múlva a teljes állami költségvetés felét tenné ki, miközben ma is 70 milliárd forint értékű gyógyszer kerül a szemétbe. És így tovább, a számok és a racionalitás nyelvén.

Minthogy fórumról van szó, természetesen kérdezni is lehetett, ráadásul közvetlenül magától a miniszterelnöktől — minden rossz forrásától, ahogy érzékeltetni szokták nyilatkozataikban az orvos és gyógyszerész érdekképviseletek vezetői. Az ember azt gondolná, olyan kemény kérdések sorozatával támadják le Gyurcsányt, hogy a kormányfő a lábán nem áll meg. De nem így történt. A többség a saját szakterületének partikuláris gondjait hozta elő, és pénzt kunyerált. Nem értették meg, hogy erre nem a mostani a megfelelő fórum, hiszen itt a finanszírozás általános politikája a téma.

A legkiábrándítóbb mégis az első felszólaló volt, aki szintén neves kórházszövetségi vezértiltakozó. Az egyetlen felvetni való problémája az volt: az egészségügyi dolgozók miért nem kapnak mentességet a 300 forintos vizitdíj megfizetése alól?

Hiába, az a nyomorult kiváltság mégiscsak az első!!!

4 válasz: “Nyulak között”

  1. elektrische zigarette kaufen

    I think this is one of the most important information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The web site style is wonderful, the articles is really great : D. Good job, cheers

  2. free amature porno

    this can be whats up

  3. Jared Moreland

    Hello.This post was extremely remarkable, particularly because I was searching for thoughts on this matter last Friday.

  4. Tiffany outlet

    Great insights. I loved to read your article. You must be putting a lot of time into your blog!