Sajtószabadság 2006

Hamarosan beköszönt a kampánycsend, úgyhogy még gyorsan kihasználom az időt…

Végre elszabadultam néhány napra (egészen pontosan kettőre) Pestről. Hazajöttem, mert az otthont nekem mindig Miskolc fogja jelenteni. Gyerekkoromból még mindig emlékszem a megyei napilapra, az Észak-Magyarországra. Nagyanyám minden nap megvette, de saját bevallása szerint is csak a halálozási rovat miatt. Visszagondolva tényleg csak az ért benne valamit, mert egyébként még a szocializmusban is lehetett sokkal jobb, érdekesebb lapot csinálni: ott volt például a másik, Miskolcon megjelenő újság a Déli Hírlap. Azt én is sokkal jobban szerettem.

No de, a lényeg az, hogy mindennek ellenére némi nosztalgiával vettem kézbe az Észak (csak így neveztük mindig is) mai számát. Átlapoztam, továbbra sincs benne egyszerűen semmi érdemleges és olvasható, de ezen nem lepődtem meg. Annál inkább az utolsó oldalon.

Mint tudjuk, a kampánycsend éjféltől életbe lép, így ma volt az utolsó lehetőség arra, hogy a kedves pártok még egy utolsót üzenjenek az isten áldotta (verte?) népnek. A szocialista párti többségű megyei önkormányzat ezt meg is tette. De hogyan???

A lapszám hátsó oldalát teljes egészében megtömte PR-cikkekkkel. Nem csoda, hogy ezekhez egyébként egyetlen újságíró sem adta a nevét. Az írásokban természetesen csak az MSZP politikusai voltak megemlítve, illetve meginterjúvolva. Mintha Borsodban csak ők lennének, és nem volnának más párti polgármesterek, megyei képviselők. Kisajátítják az összes sikert, beruházást, fejlesztést.
Annyira durva volt ez az egész, hogy az egyik sarokban azért feltüntették, hogy az oldal a megyei önkormányzat támogatásával készült. Az elvileg független napilap tehát a szocik kezéből eszik.

De lehet-e ma egyáltalán szabad és pártatlan a (vidéki) sajtó Magyarországon?

8 válasz: “Sajtószabadság 2006”

  1. Péter

    Nem tudom, hogy ebben mi a meglepő. Az országos lapok esetében ugyanez a helyzet. Gondolj csak a két “nagy” lapra. Mind a kettőt természetes módon kötjük egyik, vagy másik oldalhoz. Senki sem csodálkozik azon, hogy az események magyarázata egy kicsit mindig szolgál pártérdekeket is. Azt hiszem, az a legrosszabb, hogy ez mára teljesen elfogadottá vált: senki sem lepődik meg ezen az egészen, sőt, a lapok címei mellé állandó eposzi jelzőként oda lehet biggyeszteni egy-egy ideológia (vagy inkább annak mondott nézetrendszer) megnevezését is (legrosszabb esetben pedig pártneveket). Sőt, ha azt mondom, “jobboldali”, vagy “baloldali” napilap, mindenki tudja, mire gondolok. Az általad leírt eset még viszonylag korrekt is: egyértelműen az olvasó tudomására hozták, hogy nem hírt, hanem párthirdetést olvas. Az már persze megint más kérdés, hogy a másik oldal “hirdetése” nem szerepelt a lapban. De hát a közszolgálatiság (vagyis a kiegyensúlyozott tájékoztatás) követelméneinek való megfelelés igénye ebben az esetben legfeljebb önkéntes vállalás eredménye lehet… És különben is: mit jelent a kiegyensúlyozottság? Ha például törvényileg előírnák, hogy minden egyes műsorban, minden egyes lapszámban egyenlő terjedelemben kell foglalkozni minden politikai csoporttal, azt hiszem, mit sem javulna a helyzet. Mitől lenne az jobb, ha méretre egyforma cikkekben, tárcákban dicsőítenék az egyik, s gyaláznák a másik oldalt? A kiegyensúlyozott tömegtájékoztatás kérdését, azt hiszem, csakis erkölcsi alapokon lehet (lehetne) megközelíteni…

  2. -boyd-

    Kampánycsend ide vagy oda, engem azért leginkább az érdekelne, hogy TE személyesen mit tudsz tenni a sajtószabadságért. Az nem képzelhető el, hogy neked “leszólnak” fentről, hogy mit mondj, vagy mit ne mondj? Az nem lehet, hogy te is belefutsz olyanokba, amiről most itt írsz?

  3. Adminisztrátor

    bocsánat a késedelmes válaszért. nem azért tartott ennyi ideig, mert kifogott rajtam a kérdés. dehát a választás az mégiscsak választás (még ha nem is népszavazás…).

    azt hiszem megint csak abból a bölcsességből érdemes kiindulni, hogy minden országnak olyan vezetése – analógiával: sajtója – van, amilyet megérdemel. ha egy társadalom mentális állapota olyan, hogy egyrészt (a szex helyett) immár a pénz és a befolyás utáni hajsza a legfőbb motiváló tényező, másrészt semmi mástól nem irtózik annyira, mint a valóságtól és bárkitől képes elfogadni a legnagyobb hazugságot is, csak a kedve szerint való legyen – akkor, azt hiszem, nincs miért csodálkoznunk médiumaink állapotán.

    ahogyan az olvasók nem várják el a függetlenséget és a pártatlanságot, úgy maguk az újságírók is egyre jobban hozzászoktak az efféle burkolt korrumpáláshoz. talán sokszor már el is várják, hogy a politika pénzelje őket. a rendszer önmagát tartja fenn, hasonlóan az orvosi hálapénzhez. mindkét fél érdekelt a mutyizásban, hogy közben a rendszer szétrohad, hát az meg kit érdekel?!

    ami a konkrét gyakorlatot illeti, két különböző eset, ha a korrupció intézményes, és megint más, ha az egyéni előnyszerzést szolgálja. előbbi alatt azt értem, ha magának a sajtóorgánumnak a sorsa függ attól, lefekszik-e a hatalomnak, utóbbi alatt pedig, ha valamelyik szerkesztőnek vagy riporternek az érdekében áll a manipulálás.

    az egyik esetben az olvasóközönség – a társadalom – feladata volna, hogy megbuktassa az adott médiumot, a másikban viszont pusztán az adott személy morális felelőssége vethető föl.

    ami engem illet, volt már, hogy egy párt egészen az ORTT-ig szaladt a panaszával, másod fokon azonban a testület nekem adott igazat…

    úgyhogy van remény!

  4. Push Button SEO

    Good website friend! I truly love how it is easy on my eyes it is. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I`ve subscribed to your RSS which may do the trick? Have a great day!

  5. inside china, china news, china celebrities, china fashion, china finance, china business

    hello there and thank you on your information ? I?ve definitely picked up something new from proper here. I did on the other hand expertise several technical issues using this website, since I experienced to reload the website a lot of instances prior to I may just get it to load properly. I were thinking about if your web host is OK? Now not that I am complaining, however sluggish loading cases instances will sometimes have an effect on your placement in google and can damage your high-quality score if ads and ***********

  6. Otha Poplaski

    Its such as you learn my mind! You appear to know so much approximately this, like you wrote the book in it or something. I feel that you simply can do with a few p.c. to pressure the message house a bit, however other than that, this is great blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

  7. internet ip address

    Thank you for each of your efforts on this web page. Betty really likes conducting investigation and it’s simple to grasp why. All of us learn all about the compelling means you make informative steps through the web blog and therefore foster participation from some other people on this area of interest plus our own daughter is without question discovering a whole lot. Take pleasure in the rest of the year. Your conducting a stunning job.

  8. elektrische zigarette kaufen

    Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept