Kell(ene) egy program…

(Megjelent a kolozsvári Szabadság hétfői számában)

Kemény hónapok várnak az RMDSZ-re a tavasszal esedékes kongresszusig, az értelmes vitát azonban érdemes volna ezúttal nem megspórolni. Úgy tűnik, megérett a pillanat a szövetség valós reformjára: a változtatás szándéka már nemcsak a kiszorítottaké, hanem a vezetés egy részében is támogatókra talált. Talán ez az utolsó pillanat: az elemzések azt mutatják, hogy komoly veszélybe kerülhet a romániai magyarság – számarányának megfelelő – képviselete a bukaresti parlamentben, ha a jelenleg meghatározó tendenciák folytatódnak a jövőben is.

Az RMDSZ válságát az eddig napvilágot látott vélemények több szempontból közelítik meg. Közöttük három markáns irányt lehet megkülönböztetni. Az egyik a szavazóbázis megoszlását tartja a legnagyobb problémának az alternatív („polgári”) szerveződések megjelenésével, és a szövetségbe való reintegrálásuk lehetséges módozatait keresi. Mások a szervezeti problémákat állítják előtérbe, a döntéshozatal sebességének és hatékonyságának növelését szorgalmazzák, összekötve azt a professzionalizálódás követelményével. A harmadik megközelítés kommunikációs szempontú, és az RMDSZ közkapcsolati stratégiáját kritizálja: a szövetség sem a szavazóbázisa, sem a többségi társadalom felé nem küld megfelelő minőségű és mennyiségű politikai üzenetet.

Ha megpróbálunk az utolsóként említett probléma mögé látni, arra a következtetésre jutunk, hogy a hatékony párbeszéd azért lehetetlen, mert az RMDSZ-nek gyakorlatilag nincs valódi programja. Ebből három dolog következik: a szövetség egyrészt képtelen tematizálni a közbeszédet, azaz kezdeményező helyett követő magatartást tanúsít, megnyilatkozásai a mások által meghatározott napirendre való reagálásban merülnek ki. Másrészt emiatt hiányzik a számonkérhetőség, illetve a politikai felelősség gyakorlásának lehetősége (a választópolgárok, illetve a szövetség irányából tekintve ugyanarra a viszonylatra), ami egyébként a legfontosabb feltétele volna a bizalom tartós fennmaradásának. Harmadrészt arról sem szabad elfeledkezni, hogy a program hiánya kormányra kerülve az adott politikai erő által felügyelt területek elsúlytalanodásához, kaotizálódásához vezethet.

Hogy az RMDSZ-nek miért nincs gyakorlati programja, nem nehéz kitalálni. Az elmúlt 16 évben egyetlen célja volt: összegyűjteni a romániai magyarok voksait, akik általában etnikai alapon szavaztak, ehhez pedig elég volt a kisebbségi jogok előtérbe állítása. Az utóbbi időben ez a stratégia már magában rejtett több-kevesebb kockázatot, mert kérdéses volt, hogy az adott szavazatmennyiség meghaladja-e a küszöbként meghatározott öt százalékot, ennek ellenére nem volt valós akarat a bázis kiszélesítésére. Ezt a kényelmes álláspontot a román pártok magatartása szintén igazolta, hiszen ők is adottságként fogadták el a magyarok szavazási preferenciáját, és kisebb, helyi kísérletektől eltekintve meg sem próbálták elcsábítani az RMDSZ híveit. A helyzet azonban változóban van: a román politika egyre több figyelmet fordít a potenciális magyar szavazókra, az interetnikus viszonyok javulásával pedig a magyar választópolgárok is nyitottabbak a többségi pártok üzeneteire. Ha a szövetség hosszú távon akar részt venni Románia irányításában, olyan programra van szüksége, amely versenyképes az országos politika piacán is.

A legtöbb politikai és gazdasági probléma etnikai, illetve össztársadalmi szinten egyaránt megfogalmazható. Még olyan kényes kérdésekre is érvényes ez a megállapítás, mint a területi önigazgatás, hiszen az intézmények és a hatáskörök dekoncentrációja nemzetiségi hovatartozástól függetlenül érdeke valamennyi romániai régiónak. Az RMDSZ-nek ezért érdemes volna olyan programot megalkotnia, amely nem a magyarokra korlátozódó pozitív diszkriminációként, hanem általános megoldásként szorgalmazza az adott jogi konstrukciót. Ez a szemlélet kettős haszonnal járna: az etnikai színezet kiiktatásával egyrészt elfogadhatóbbá tenné a román közvélemény számára a magyar követeléseket, másrészt még plusz szavazatokat is szerezhetne a szövetség a demokratikus európai normák következetes képviseletével, amelyre amúgy nem nagyon van példa a többségi pártok között.

Hangsúlyváltásra van szükség a program tartalmi elemeinek meghatározásában is. Az eddigi, identitásmegőrzést középpontba állító szemlélet helyett a gazdasági és szociális problémák kezelését célul kitűző cselekvési tervre van szükség. Az anyaországba költöző magyar nemzetiségű román állampolgárok motivációját vizsgáló felmérések elsősorban az egzisztenciális problémákkal magyarázzák a migrációt. Erdélyben ma a munkahelyek hiánya és a fizetések alacsony összege, illetve a szociális ellátások és a közszolgáltatások gyenge színvonala jelenti a megmaradás legnagyobb akadályát. Ebben az összefüggésben a szimbolikus politizálásnak nem sok tere marad: egy kopjafa felállítása, egy település névtáblája vagy egy okirat kétnyelvűségének kérdése immár nem rendelkezik olyan mozgósító erővel, mint – mondjuk – egy évtizeddel ezelőtt. Az RMDSZ-nek ezek helyett sokkal inkább az infrastrukturális fejlesztésekre és a munkahelyteremtő beruházások támogatására kellene felhasználnia politikai befolyását.

Ha volna rá szándék, a szövetség jó eséllyel indulhatna el a regionális párttá válás útján. Abból a hátrányból, hogy az RMDSZ – magyarok híján – soha nem lehet komoly erő a Kárpátokon túl, érdemes volna előnyt kovácsolni: nála hitelesebben ugyanis senki nem mondhatja azt, hogy az erdélyi megyék érdekeiért küzd, hiszen bázisa és tevékenysége lényegében ide korlátozódik. A regionalitás hangsúlyozása több szempontból is hasznos volna. Egyrészt megfelelő ideológiai alapot adhat azoknak a speciális követeléseknek, amelyek például a Székelyföld státusával vagy az autonómia gazdasági alapjainak megteremtésével kapcsolatosak. Másrészt annak a lehetőségét is megteremti, hogy a magyar érdekképviselet hosszabb távon jelentős számú román szavazatot szerezhessen. Ennek pedig döntő jelentősége lehet az RMDSZ és rajta keresztül az egész romániai magyarság sorsának alakulásában.

A szövetség programjának célul kell kitűznie a romániai magyarság több dimenziójú integrációját is. Ez jelenti egyrészt a többségi társadalommal való partnerség kialakítását, másrészt az európai uniós csatlakozásból adódó együttműködési lehetőségek kihasználását. Ma ugyanis nemcsak az asszimiláció jelent veszélyt, hanem ezzel párhuzamosan az izoláció is, amely a gazdasági lehetőségek beszűküléséhez és ezen keresztül a magyar népesség további fogyásához vezet. Előbbi inkább a szórványban, utóbbi pedig elsősorban a Székelyföldön jelent kockázatot. Természetesen szó sincs arról, hogy az RMDSZ-nek föl kéne adnia eddigi identitásépítő politikáját, érdemes lenne azonban ezt kiegészíteni olyan programokkal, amelyek azon kívül, hogy használható román nyelvtudást adnak minden fiatalnak, képesek fölszámolni azokat a mentális és adminisztratív akadályokat is, amelyek megnehezítik a magyarok tisztségviselését a helyi és a központi igazgatás területén, illetve más állami szervezetek munkájában. A romániai társadalom éppen annyira összetett és különböző érdekek mentén szabdalt, ahogyan bármelyik más. Az RMDSZ-nek kifejezetten hasznos lenne, ha politikai céljaihoz mindenkor megkeresné azokat a román társadalmi csoportokat, amelyek az adott ügyben hasonló véleményen vannak vele. Jelenleg nincs sok ezekből, éppen ezért kellene jobban figyelni rájuk, és szorosabb együttműködést kialakítani velük. A magyarság integrációjának másik iránya az uniós dimenzió beépítése a politikába. Az RMDSZ a legnagyobb európai pártcsalád, a néppárt tagja, megfigyelői ott vannak az EU intézményeiben. 2007. január elsejétől ez a kapcsolat minőségileg is új szakaszba lép, az addigi informális befolyás immár formálissá válik. A szövetség tisztségviselőinek kötelessége, hogy az erdélyi magyarok érdekeit az európai „best practice” romániai meghonosításával és alkalmazásának következetes ellenőrzésével szolgálják, illetve kézzelfogható közelségbe hozzák nekik az unió nyújtotta gazdasági-pénzügyi lehetőségeket.

A program hiányával kapcsolatban intő példa lehet az RMDSZ számára a tavaszi választás magyarországi tapasztalata. Akkor a Fidesz úgy kérte az emberek voksát, hogy az utolsó pillanatig csak ígérgette a cselekvési terv bemutatását, ami aztán végleg elmaradt. Az eredmény megmutatta, hogy ez a taktika elhibázott: a rosszat ígérő vagy megalapozatlan program is jobb a semmilyennél. A Régi idők focija című filmben Minarik Ede azt mondta: kell egy csapat. A győzelemhez azonban a pályán és a politikában is több kell ennél. Nem árt tudni, hogy hova akarunk eljutni, és azt is, milyen úton. Kell(ene) egy program… az RMDSZ-nek is.

5 válasz: “Kell(ene) egy program…”

  1. Herschel Tavolacci

    How do you make research for your posts. Do you use wikipedia or Google or something else?

  2. Bet 365 Download

    Great content and great layout. Your blog site deserves every one of the positive feedback it’s been getting.

  3. Sanford Longworth

    Thanks for your publiction. Another issue is that being photographer requires not only problem in catching award-winning photographs and also hardships in acquiring the best digicam suited to your requirements and most especially struggles in maintaining the caliber of your camera. It is very true and visible for those photography addicts that are straight into capturing this nature’s eye-catching scenes – the mountains, the actual forests, the actual wild or seas. Going to these amazing places unquestionably requires a dslr camera that can meet the wild’s unpleasant surroundings.

  4. footed pajamas

    My husband and i felt now glad Ervin managed to finish up his researching out of the precious recommendations he was given out of your web pages. It’s not at all simplistic to just always be handing out concepts which often other people could have been trying to sell. And now we keep in mind we have got the blog owner to give thanks to for that. The type of explanations you have made, the simple website navigation, the friendships you aid to promote – it is mostly great, and it is aiding our son in addition to the family believe that that subject is awesome, which is exceptionally fundamental. Thanks for everything!

  5. Jean Bolejack

    Things you mentioned a lot of sense. However, think about this, what if you included a little bit more? I mean, I don’t tend to teach how you can run your website, but if you added extra content which can get people’s particular attention? Just simply as a online video or simply a snapshot or perhaps few to obtain people interested regarding what you mentioned.