Extrém

Ki a szélsőséges? Sokszor fölvetődött már a kérdés, sokakat illetnek is ezzel a minősítéssel nap mint nap. Az egyik oldal előszeretettel komcsizik (egymás közt mindenképp, de gyakran a nyilvánosság előtt is), a másiknak pedig a náci/fasiszta jelző a szavajárása. Ez persze jól hangzik, mint minden leegyszerűsítés, de ha a dolgok mélyére nézünk, hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a kormánypártoknak és a parlamenti ellenzéknek minimális közük sincs ezek az ideológiákhoz. Csak retorika az egész, és ezzel ők maguk is tisztában vannak. De letudhatjuk-e ezzel a megállapítással a szélsőségesség kérdését? Hiszen látjuk, hogy valami nincs rendben a politikai életben.

A mára kialakult helyzet legfontosabb jellemzője a kommunikáció képességének teljes hiánya. Ez pedig abból fakad, hogy mindkét oldal kimondva-kimondatlan a kizárólagosság igényével lép föl, és ezt egymással tökéletes ellentmondásban álló világértelmezések révén teszi átélhetővé a társadalom számára. Itt volt például a parlament külügyi bizottságának mai ülése. Az illetékes miniszter részvételével értékelték az elmúlt egy év magyar diplomáciai tevékenységét. Göncz Kinga és a kormánypárti képviselők szerint Magyarország megtalálta helyét és sajátos arculatát az Unióban, a szomszédságpolitika kiegyensúlyozott, és komoly befolyásra tettünk szert a nyugat-balkáni politikában. A fideszes Németh Zsolt értékelésében mindennek az ellenkezőjét fogalmazta meg. A vita olyannyira lehetetlenné és értelmetlenné vált ezzel a fekete-fehér megközelítéssel, hogy még a neutrális stílus mestere, az MTI sem állta meg szó nélkül: parttalannak minősítette a jó félnapos szájmenést.

Azt gondolom, ez sem veszélytelenebb, mint az ideológiai szélsőségesség. Ebben az esetben persze nem az erőszak lehetősége jelenti a legnagyobb problémát, de nagyon hamar egy egészséges társadalom morális és mentális állapotát is aláásná az ilyen beteges gondolkodás, nemhogy a mi kis posztszocialista országunkét. A szélsőségesség fogalmát nyugodtan kiterjeszthetjük tehát minden olyan gondolkodási sémára, amely a világot egyszínűnek látja, és a maga értelmezését egy másik séma ellenében, annak tökéletes ellentéteként határozza meg.

Lehet ezt persze tudatosan is csinálni, tudván, hogy becsapás az egész. A baj csak az, hogy előbb-utóbb hajlamos az ember hinni is a maga teremtette mesterséges valóságban.

Fantasy — felnőtteknek…

9 válasz: “Extrém”

  1. kesztió

    Ha nem lenne meggyőződésem, hogy a magukat kicsit is tudatosabbnak, normálisabbnak, józanabbnak tartott értelmiségiek, politikusok rég tisztában vannak már az általad írottakkal, nem szólnék semmit.

    De mi a halálért nem beszél erről nyíltan (és főleg, nem szívleli meg) senki? Tényleg annyira fontos végigjátszani a játszmát – akkor is, ha hosszú távon mindenkinek csak rossz lehet?

  2. M.Zoli

    Kultúrharc folyik. Ki lenne bolond az állásait feladni, újabb nagykompromisszumot kötve, amelyet az első alkalommal megszegne az a baloldal, amelyik ugyan ma nem kommunista, de a kommunista rendszer módszereit kivétel nélkül beveti.

  3. Adminisztrátor

    M.Zoli: nem hiszem, hogy az ígéretszegés politikai oldal kérdése volna, sajnos, ennél rosszabb és bonyolultabb a helyzet. a megjegyzésed pont abba a logikába ilik, ami ide vezetett, ahol most vagyunk, és legutóbb Sólyom László is megemlített egy interjújában:

    – A kétpólusú politizálás egyre inkább arra épül, hogy a két oldal nem is akar kompromisszumot kötni, hiszen ebből nagyon jól meg tud élni mindegyik oldal. Ez lassanként oda vezet, hogy azt a közös keretet is elvesztjük, amelyen belül egyáltalán lehetne értelmes párbeszédet folytatni. Egy minimális közös nevezőnek kellene lenni, egy minimális közös fogalomkészletnek. Ha ugyanaz a szó mást jelent az egyiknek és mást jelent a másiknak, akkor ez nagyon nehéz. (inforádió)

    kommunista módszereket pedig itt is, ott is látunk, lehetne sorolni a példákat….

  4. M.Zoli

    Ígéretszegés alatt nem a választóknak tett ígéretek elfelejtését, megszegését értem, hanem a 89-90-es átmenetkor kötött megállapodásokra gondolok. Mondok egy példát: állítólag a 89-90-es változáskor az egyházi vagyon visszaadásának kapcsán az a megállapodás született, hogy ugyan nem kap vissza mindent az egyház, de cserébe az állam támogatni fogja normatív alapon (ha jól tudom így mondják a tanulók száma szerinti finanszírozást) az egyházi fentartású iskolákat és kórházakat. Ennek a megállapodásnak a felrúgása történt meg nemrég, úgy 1 éve. Ezek után ki hinne még egy ,,kiegyezésben”?

    A kommunista módszerek közül pedig a legaljasabbak egyikét az uszítást (társadalmi csoportok egymás ellen fordítása, pont úgy mint a kulák időkben) napi rendszerességgel használó baloldal felől jön az ,,ároktemetési” szándék. Ez az ami teljesen hiteltelen, főleg Őszöd óta.
    Szívesen meghallgatom a jobboldal kritikáját is, ami a kommunista módszerek bevetését illeti, mert az hozzájárulhat a kritikai szemlélet csíszolódásához.

  5. M.Zoli

    Ha pedig megnézzük, hogy miről is szólt a magyar közélet az elmúlt években (a státustörvénytől a kettős állampolgárságig), akkor pont azt látjuk, hogy a ,,közös nevezőn”, a ,,nemzet”, a ,,köztársaság” fogalmakon kaptak hajba, és pont ezen kérdésekben nem sikerült kiegyezni.

    Akkor lesz vége ennek a fajta közéletnek, amikor az embereknek elegük lesz ebből, és a pártok ezt észreveszik.

  6. free amateur movie

    Value my time examining this. Discovered a specific thing new. winningggggg :)

  7. Jeremy Bergeaux

    I found your blog web site on google and verify just a few of your early posts. Proceed to keep up the very good operate. I simply additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking ahead to reading extra from you in a while!…

  8. Sharen Whipple

    CastingDNA.com is the only free acting audition network in Los Angeles and New York. Create a free profile and network with producers and casting executives.

  9. Shayne Neimeyer

    Things you brought up made . Nevertheless, picture this, suppose you offered a little bit more? What i’m saying is, I do not tend to tell you how to write your website, but if you added more stuff which can get people’s notice? Just simply like a video or possibly a picture or few for getting people excited concerning what you are talking about.