Az Unió mégsem jön házhoz

(A kolozsvári Szabadság mai számában megjelent írás bővebb változata)

Az erdélyi magyarságnak úgy kellett az uniós csatlakozás, mint üveges tótnak a hanyatt esés. Ez is csak egy újabb nyűg, gond, vitatkozni és veszekedni való. Bár alig egy hónap telt el a lelkes, pezsgődurrogtató ünneplés óta, máris a fásultság jelei mutatkoznak a társadalom valamennyi csoportján, leszámítva persze azt a tucatnyi politikust, aki érdekelt az európai parlamenti választásban. Legalábbis ez a benyomásunk támad, ha rendszeresen olvassuk a napi sajtót. A hiba azonban nem az Európai Unióban, hanem a mi készülékünkben van.

Ezeréves történelmünkből alig tudnánk néhány olyan korszakot felsorolni, amikor a nagypolitika erői a mi érdekeinknek megfelelően mozgatták a világot. A XX. század különösen kegyetlen volt hozzánk, és mi sem voltunk kevésbé önmagunk ellenségei. A Kárpát-medencén osztozkodó államok több körben való csatlakozása az Európai Unióhoz olyan lehetőség, amely egyéni és közösségi szinten egyaránt orvosolni képes sebeinket, ha az eredeti állapot természetesen már nem is állítható helyre. Nagy kérdés, hogy a romániai magyarok képesek lesznek-e élni azzal a lehetőséggel, hogy nemzeti érdekeink most kivételesen egybeesnek a nemzetközi tendenciákkal.

Figyelmeztető példáért nem kell messzire menni: az európai klubba való belépés az anyaországban sem hozta el a Kánaánt. Az utazási könnyítéseken kívül nem sok szó esik a pozitívumokról, mert sem a politikának, sem az embereknek nem sikerült megérteniük az unió filozófiáját, e nélkül viszont vajmi keveset tudtak a saját javukra fordítani az egyébként adott lehetőségekből. A társadalom szinte csak problémákkal volt kénytelen szembesülni: az első években épp hogy valami minimális pluszt tudott felmutatni a kormány az uniós be- és kifizetések egyenlegében, a magyar mezőgazdaság térvesztése korábban elképzelhetetlen méreteket öltött a hazai piacon is, az élelmiszer-biztonság számos esetben túllépett a kriminalitás határán, legutóbb pedig azzal kellett szembesülnie az országnak, hogy gyakorlatilag szeméttelepnek használják: körülbelül ötezer tonna német hulladékot helyeztek el illegálisan a területén. Ne legyenek illúzióink, mert nagyjából ez vár az erdélyi magyarokra is, ha ugyanazokat a hibákat követik el, mint az anyaországban.

A számvetést mégis kezdjük inkább a pozitívumokkal. Mondjuk ki végre az igazságot: a nemzetállami logika szerint Romániának nem volt érdeke az uniós csatlakozás, a minél szorosabb integráció, a látható és a virtuális határok elkezdett lebontása. A teljes átjárhatóság, a kapcsolatok megsokszorozódása és megerősödése ugyanis egyenes út ahhoz, amit úgy szoktunk megfogalmazni: összenő, ami összetartozik. Ennek a jelei eddig is érzékelhetők voltak, csakhogy jóval lassabban zajlott a folyamat, mint most haladhat. Vállalkozások ezrei alakultak Romániában anyaországi tőkéből, megjelentek a magyar regionális multicégek, Erdély a legfontosabb turistacélpontok egyikévé vált és így tovább. Mostanában viszont már arról hallani, hogy fordított irányba is elindult a tőke áramlása: egyelőre csak a határ menti falvak üres, eladó házait vásárolják fel előszeretettel a romániai polgárok (elsősorban Nagyvárad és Arad szomszédságában), kezdetnek azonban ez sem rossz. Egy biztos: a gazdasági, pénzügyi kapcsolatok látványos erősödése és az eddig meglévő aszimmetria kiegyenlítődése a legjobb alapja lehet a régóta emlegetett, és ennek megfelelően el is koptatott „történelmi megbékélésnek”.

Az Európai Unió nyújtotta keretek azonban egészen más dimenzióba helyezik ezt a bizonyos megbékélést, mint ahogy azt még a kilencvenes évek közepén gondolni lehetett. Mert a kontinens egységesülése nemcsak a nemzetállami szemlélet gyengülését hozta magával, hanem ezzel párhuzamosan a lokális (regionális) önkormányzatiság erősödését is. Ebben a helyzetben már nincs égető szükség – legföljebb a szimbolikus cselekedetek szintjén – a központi kormányzatok beavatkozására, mert a helyi közösségek együttműködése teljesen hétköznapi dologgá válik. A fő feladat most éppen az volna, hogy a lehető legtöbb partner bevonásával, minél konkrétabb és sokszínűbb tartalommal töltsük meg a kooperáció formai kereteit.

Ám mielőtt feltesszük magunknak a „hogyan” kérdését, érdemes elgondolkodni azon: pontosan mit is akarunk. Mert úgy tűnik, még ebben sem sikerült konszenzusra jutniuk a romániai magyaroknak sem egymással, sem az anyaországgal. Egy gondosan konzervált, homogenizált társadalmi, kulturális és politikai skanzent akarunk Erdélyben látni, amelynek egyetlen bevételi forrása a falusi turizmus, vagy pedig egy kreatív, versenyképes, az egyéni ambícióknak teret adó, plurális közösség a cél, amely képes anyagilag is a saját lábára állni? Lehet, hogy szónokinak tűnik a felvetés, mégis kevesen veszik tudomásul, hogy ezek az alternatívák két teljesen különböző stratégiát kívánnak mind a politikától, mind pedig az egyes emberektől. Egy szóban összefoglalva: a modernizáció a kérdés. Az biztos, hogy a román társadalom ennek az útját járja, mint minden más, többségi közösség Európában.

Sajnos, a dolgok ma egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy a választópolgárok és politikai képviseletük egyaránt az első változatot preferálja. Az erdélyi magyar közösség – hasonlóan az anyaországihoz – a kényszeres tehetetlenség állapotában leledzik. Az elmúlt ezer, nyolcvan- és tizenvalahány esztendő elkényelmesített minket, pontosabban szólva kiölte belőlünk a kezdeményezőkészség, a kreativitás és általában az aktivitás nyomait is. Senki sem vár túl sokat, azt viszont ingyen és bérmentve. Még a társadalom közügyekben legaktívabb rétegeit is az a mentalitás hatja át, amely bár tisztában van a dolgok tarthatatlanságával, csak azt keresi, miért nem lehet változtatni a kialakult helyzeten.

A másik probléma, amit az anyaországból sikerült Romániába importálni, a megosztottság. A politikai vélemények különbsége – minden ellenkező híresztelés dacára – természetes dolog, az igazi baj tehát nem az, ha a magyar közösség különböző formációkba tömörül. Gond akkor van, ha a szekértáborok harca fontosabbá válik, mint az emberek érdekeinek szolgálata. A jelenlegi helyzet, sajnos, pontosan erről szól. A „dögöljön meg a szomszéd tehene is”-féle mentalitás és egymás legitimitásának megkérdőjelezése helyett valódi együttműködésre volna szükség, egy társadalmi szerződésre, amelyben a felek kijelölik azokat a pontokat, amelyek vitán felül állnak. Az európai uniós politikának mindenképpen ebben a kategóriában van a helye.

A megosztottságnak és a feljebb említett passzivitásnak a megerősödésében az RMDSZ-nek kitüntetett felelőssége van, mert a kizárólagosságra való törekvés tisztán politikai logikája alapvető akadálya volt a sokszínű, erős és hatékony civil szféra kialakulásának.

A szövetség felelőssége azonban ennél sokkal konkrétabb és gyakorlatibb szinten is megragadható. Az RMDSZ-nek, ha már egyszer nem párt, hanem érdekképviselet, eddig éppen az lett volna a dolga, hogy fölkészítse a magyar közösséget az unió nyújtotta támogatások kiaknázására, január elsejétől pedig folyamatosan segítse őt ebben. Már jó ideje meg kellett volna teremtenie azt a szellemi és anyagi kapacitást, ami lehetővé teszi a vezetése alatt álló önkormányzatoknak, illetve az öntevékeny helyi közösségeknek a brüsszeli források maximális lehívását. Profi pályázatíró csoportokra lenne szükség, amelyek kiigazodnak az uniós szabályozásban. Létre kell hozni ugyanakkor azokat a formális kereteket is, amelyek biztosítják a nagyobb, akár több megyére kiterjedő projektek finanszírozhatóságát. Meg kell erősíteni a szerveződések jogi hátterét, hogy ne fordulhassanak elő olyan kínos esetek, mint amikor épp egy RMDSZ-es prefektusnak kellett formai okokra hivatkozva megsemmisítenie tucatnyi település csatlakozási nyilatkozatát a székelyföldi fejlesztési szövetséghez.

A felkészülés és az alkalmazkodás problémáját azonban tekintsük most kicsit távlatosabban. Ha a modernizációt választjuk, új pályára kell állítanunk az egész társadalmat, első lépésként pedig a már meglévő intézményrendszert. Mert mindenféle sóhivatalból egészen jól állunk, miközben a legalapvetőbb dolgokban szükséget szenvedünk, az anyagi források pedig végzetesen szétaprózottak. Ennek megváltoztatása is az RMDSZ-re vár(na). Ne feledjük: az európai uniós együttműködés két lényegi dimenziója a gazdaság és a jog, miközben épp ezek a területek azok, amelyeken a legkevesebb eredményt tudja felmutatni például a magyar nyelvű felsőoktatási hálózat. Hogyan lehet kihasználni az EU nyújtotta jogorvoslati lehetőségeket, illetve pénzügyi forrásokat, ha nincsenek erre kiképzett szakembereink? Hittanárból, kommunikációs szakemberből vagy éppen pedagógusból több is van, mint kellene, a munkaerőpiac valós igényeiről és a közösség szükségleteiről azonban mintha megfeledkeztek volna azok, akik az egyetemi képzés stratégiáját kidolgozták. Ha egyáltalán készült ilyen.

Közelednek az európai parlamenti választások, amelyek elvileg alkalmat adnak arra, hogy tisztázzuk a romániai magyarság uniós stratégiáját. Meg kell állapítanunk azonban, hogy ebben az esetben sem érvényesül más, mint a politikai zsákmányszerzés elve. Az RMDSZ majdnem hivatalos jelöltjei már megvannak, pedig arról még egyetlen szó sem esett a szélesebb nyilvánosság előtt, hogy tulajdonképpen mi is az Európai Parlament, illetve mit kellene képviselniük azoknak, aki a romániai magyarság megbízásából ott ülnek majd. Kétségtelen persze, hogy a magyarországi pártok is kádertemetőnek tekintik Brüsszelt, a megválasztottak többsége pedig kényszer-, illetve parkolópályának érzi az ott töltött éveket. De ez még mindig távol áll attól a tökéletes arctalanságtól és passzivitástól, ami az RMDSZ eddigi megfigyelőinek dicstelen tevékenységét jellemezte az elmúlt időszakban. A tények azt bizonyítják, hogy a szövetség maga sem tudja, mit akar az uniós csatlakozástól.

Az EU házhoz jön – pár éve ezzel a címmel folytattak tájékoztató kampányt Magyarországon. Azóta kiderült, tévedtünk. Nem kicsit, nagyon. A sült galambot vártuk, de éhen maradtunk. Ha a rossz példa nem jelent elegendő figyelmeztetést, Erdélyben sem lesz ez másként.

80 válasz: “Az Unió mégsem jön házhoz”

  1. M.Zoli

    A gondosan konzervált kulturális skanzen nincs ellentétben szerintem az egyéni kezdeményezőkészséggel. Nem szükségszerűen fojtja el azt. Nem gátja annak. Gazdasági élete, tevékenysége lehet egy konzervatívabb berendezkedésű közösségnek is. Nem világos nekem, hogy a Modernitás mitől járulna hozzá jobban ezek kialakulásához.

  2. kesztió

    Tulajdonképpen nem a gondosan konzervált kulturális skanzen áll közvetlen ellentétben az egyéni kezdeményezőkészséggel (habár azért nem is játszik túlságosan a kezére), hanem az ehhez kötődő mentalitás.

    Például inkább szoborparkot építenek Udvarhely központjában, mintsem ugyannyi pénzből az odavezető utat tisztességesen leaszfaltoznák. Meggyőződésük, hogy meg lehet élni csabakirályfiból, székelykapukból, vagy a vitrin mögött mutogatott autentikus, csavaros eszű székely atyafiból, és hogy a gyakorlat az ellenkezőjét mutatja, azt kizárólag az „elnyomó hatalom” számlájára írják. Lenne is pofáraesés az autonómia elnyerése után, ha kiderülne, hogy önmagukra hagyatva sem mennének könnyebben a dolgok…

    A régió igazi felemelkedéséhez (sajnos vagy nem sajnos) olyan befektetések kellenének, amik esetleg átrajzolhatják – a szó átvitt, de akár a szoros értelmében is – a vidék arculatát. Svájcban, Ausztriában, Németországban konzervatívabb berendezkedésű közösségek virágzó gazdasági élettel rendelkeznek, csakhogy néhány száz év előnnyel indultak ugye, azonkívül nem az álomba ringató balkán volt a tanítómesterük, és főképp nem a Bujdosó Székelyhez címzett kocsma mélyén nosztalgiázva kezdtek hozzá a világmegváltásnak.

  3. tibor

    magam is azon a velemenyen vagyok,hogy kovetkezetes odafigyelessel be kellene fogni a vitorlankba az unios szelet…
    masreszrol az altalanos tapasztalat azt mutatja,hogy a modern,
    individualizalt,joleti tarsadalmak,kozossegek hamarabb esnek szet…

  4. kesztió

    Mit jelent az, hogy „szétesik” egy közösség?!

  5. Csaba Nemakiralyfi

    Szerintem a cikkben is emlitett celtudatossag es kezdemenyezo keszseg segithet az Erdelyi magyarsagon (es romansagon is). Ebbol viszont nagy a hiany es az oktatsai rendszer keveset tesz ezeknek a kepessegeknek a fejleszteseert. Az RMDSZ is sokkal komolyabbn hozzajarulhatna a magyarsag ilyen celu nevelesehez.

    Amugy az a velemenyem, hogy aki nem erzi jol magat a sajat helyzeteben az TEGYEN valamit a megvaltoztatasaert. Ezalatt azt ertem, hogy ne melazzon a helyzet megvaltoztatasan, hanem tegyen erte. Meg azt is ertem ezalatt, hogy ne azzal toltse az idejet, hogy masokat hibaztat a hianyos helyzeteert (a kommunizmust, a kormanyt, az RMDSZ-t, az EU-t, stb), hanem vizsgalja meg sajat magat es ertse meg, hogy mit tehetne maskepp azert, hogy a helyzete jobba valljon. Azaz tuzzon ki egy CELt es TEGYEN meg minden tole telhetot, hogy elerje!

  6. Karesz

    Tisztelt Házigazda.
    Érdekes amit ír.Sajnos néha abba a hibába esik hogy a felvetett témához nehéz hozzászolni mert a témák sokasága lehetetlené teszi azok még érintőleges taglalását is.A fenti címen irt szintézis se kivétel sőt.”Veszünk tíz könyvet és írunk egy újat belőle”recepttel nem is lenne baj ha azokhoz ne keveredne esetleg olyan tétel is ami enyhén szólva mellőz bizonyos alaposságot ,és sok benne a”folklor”.Vannak esetek mikor valaki mond egy nagyot aztán más is kezdi mondani ,mikor visszakerül hozzám akkor felkiáltok hogy na lássátok megmondtam én és ezután bekerül az alapelvek a tényként elfogadott alpszabályok tárházába.
    Néhány gondolat a fentiekhez ,talán csak a viták felgerjesztésére.
    Az elejével kezdve az európai normák ,értékrendszerek nem a szomszédból importálodtak hanem az illető társadalmak vajúdták ki évszázados fejlődésük során.Ami ott van annak nem csak formai jelentősége van hanem ma már életforma akkor is ha kevesen vannak tudatában ők maguk is.Nekik ez a mindennapi élet.Nem is tudnak mást.Mellesleg nem is akarnak.Csak az idő kereke forog és mindent nem lehet megoldani elegáns gesztusokkal és civilizált szavazatokkal.Ki kell vinni a szemetet ,tisztába kell rakni a beteget ,kefélni kell a ló hátát stb.Kell egy társadalmi réteg aki szolgál.Olyan akinek megéri vagy nincs jobb választása.Ezt pótolni, hozni kell valahonnan.(Erdélybe hasonlóan szivárogtak be, hoztak be román nincsteleneket nagyjaink a századok során)A modern népvándorlás nem ismeretlen fogalom ,keletről nyugatra és ezt valamilyen formában meg kellet oldani annál inkább mert a nyugatnak is érdeke.Azt hogy hasznot is lehessen húzni belőle úgy hogy az árat a keleti fizesse meg mesteri húzassál megoldodott.Europai Régiok kiterjesztése.Csatlakozás.Integrálás stb.A lényeg az hogy ha a házamba engedlek vedd le a sáros cipődet , ne szemetelj az utcán ,ne köpködj a földre és egyelőre mars a ház mögé a kertbe mert ott van számodra hely.
    A többi az madzag mézzel.Egye aki akarja.A pénzek leosztása azt az illúziót keltik hogy kapsz valamit ingyen.Nem nem kapsz semmit mert mindent megfizetsz áttételetesen ha kell más formában adó ,illeték stb. formában kamatostól fizetsz.Az illúziót az kelti hogy első menetben többet adnak neked mert ha nem kapnál akkor a kivándorlóid ,feketézőid sokkal több kárt okoznának.Románia 95-96-tól kezdve rendszeresen kapott ilyen olyan címen pénzeket hogy tartsa legaláb elfogadható szinten az életszinvonalat hogy ne legyen tömeges invázió nyugatra ami mellesleg sokkal többe került volna nyugatnak.
    Most ide vettek fel kegyesen ahova nem igazán megyünk haza minden propaganda ellenére mert soha nem éltünk ott és csak bizonyos esetekben van közös kulturális értékrendszerünk életfelfogásunk.Nem haza megyünk és nem nagy családba.Senki nem szeret ott minket.Senki sem akar olyan mint mi lenni.Mi kell adjunk most is hogy kapjunk valamit.Miért?Mert ha tetszik vagy nem, nem is hagytak más választást.Megvettek ha kell mint a piacon a barmokat,karámmal együtt.Az árát mégis mi fizessük.Ha valakinek kételyei vannak az magyarázgassa hogy miért kell ma Magyarországnak kifizetni a brit gazdaság regresziv gazdasági trendjét.Nem a hivatalos magyarázatot akarom mert azt a tvnézőknek szánták.
    Aztán csoda hogy abba a nyugati gúnyában sehogy se nézünk jól ki mert nem a “mi”gusztusunk szerint szabták és nem is a mi méretünk.

  7. M.Zoli

    -individualizmusból 9-est adnék magunknak
    -vállalkozókedv: 6
    -kezdeményezőkészség: 5
    -hagyományőrzés: 6
    -modernitás: ,,nincs adat” (számomra nem szempont)
    -mobilitás: 9
    Szerintem nem nagy a baj. Az ember pedig nemcsak anyagból, hanem lélekből is van. Azért kell a városban egy szobor. A szoborpark árából 100 méter utat ha meg lehetett volna csinálni, ami egy város úthálózatának kb. 1%-a sincs.

  8. Maria

    AZ EU valakiknek hazhoz jon es valakiknek nem jon hazhoz. Termeszetesen tobben vannak akinek nem jon hazhoz konkretan, hanem utana kell menjen. Igen celtudatos es folyamatos aktiv teljesitmenyt igenyel egy ilyen hazhoz joves az en elkepzelesem szerint.

  9. Berta István

    Nyugtalanság s elbizonytalanykodás feszeng a sorokban: mi lesz tovább, ha…
    Kevesen érzik azt, hogy ráhangolódtak valamire, szervezetük ritmusával összehangolt életet élnek, magabiztosan, tervekkel s boldogságérzettel teli.
    Megsínyli vagy sem egy nemzedék e kezdetet, elválik. Biztos.
    Ma semmi sehova nem való, leginkább az erdélyi magyar érzi magát egyre kevésbé elfogadottnak. Ez természetellenes, lélekellenes, minden-ellenes. Hasonló a helyzet bárhol bármelyik nemzettel a világon, ha ez teret kap. Vágyunk a nyugodtság, a megállapodottság iránt, egyszerűen ‘élni akarunk’, neheztelések, szorongások nélkül.
    Lassan, rettenetesen lassan ébredünk átalakult értékvilágunk torzulásaira, hiszen évekig nem volt akaratunk! Most a számla be lett nyújtva, vannak kik nem tudnak már fizetni, mert nincs erejük, mások pedig nem akarnak s nekik van igazuk…
    Nem lesz csoda. Bármennyire is szeretnénk bensőnk követni, csakis véletlen jólétek vagy kiharcolt, élet s lélek-elmaró tettek fognak győzni. Ez a kezdet, ez volt minden világalakulás ára.
    Furcsa dolog átélni a nem kívánt változást, a nehézségeket, ilyenkor mutatkozik meg minden emberi jó s rossz tulajdonság, most főleg a rossz.
    Örököltünk s ezt az örökséget sajnos nem lehet eldobni, ki kell halni belőle… vagy itt esetleg máshol újat kezdeni.
    Hát ezért is fáj annyira néha a széthúzás, a lélektelen érdekharcok teremtette új, magyar Janusok léte, megjelenése.
    Azt mondjuk minden elpufogtatott, lejárt, más a világ, a “trend”, miközben ugyanúgy éljük napjaink, mint eddig. Inkább a lélektelenség fáj, mint a szegénység.
    Ellenpéldaként megemlítem nagyapám felhördülését: fiam, a háború után öt év alatt újjáépült Európa, most pedig békeidőben megy tönkre minden! Milyen igaza volt! Igen ám, de akkor összefogtak, nagy volt az emberi veszteség, mely magára ébresztette a tömeget: illik egymáson segíteni.
    Felébredésről, cselekvésről beszél sok hozzászóló, mégis falba ütközik, egy régi falba, melyet még nem döntöttek le. Ez az emberekben áll, merevedik, a haszonvágy tégláiból.

    Elárulok valamit, mert tudom nagyrészt nálam fiatalabbak írnak ide. Tudjátok mi a legnehezebb dolog?
    Valakin segíteni, úgy igazából. Mert akkor egy rövid ideig elfelejted önmagad, magad dolgairól mondasz le. Aki soha nem érezte mennyire jó adni, legyen az csak egy gondolat ereje is, az menjen politikusnak. Ott sikeres lesz.

    Máskülönben ki kellene harcolni, hogy akaratunk legyen, az működjön is, és ami legfontosabb lássuk eredményeink. A MI eredményeink, s íme ott vagyunk, ahonnan elindultunk: a közösség s egyén kapcsolatánál. Egyének már vannak, össze kellene valami emberi (is) kapcsolja őket. Akkor talán…
    Ám erre várni kell.

  10. Szobatudós

    Közösség szétesése: Magyarország. Amikor mindenki csak a saját meggazdagodásával foglalkozik. De hozhatnám példának a csángó falvakat is. Ott a munkaképes korú férfiak nagy része külföldön dolgozik. Magyarázzam, milyen hatása van a falu életére, hogy az apák nincsenek otthon?

    A falusi turizmusról az a véleményem, hogy akkor érdemes egy falut meglátogatni, ha maguk a falu lakói is jól érzik magukat, van munkájuk etc. És én nem állitanám szembe ennyire a “modernizációt” a hagyományőrzéssel. Horribile dictu még egy nagyvárosban is megőrizheti az ember a hagyományait, csak ez nem népviseletet jelent és nem feltétlenül könnyű.

    A felsőoktatásról pedig azt gondolom, hogy Ká-Európában ez egy megélhetési szakma, ha valaki ledoktorál és szerez egy állást, nem lehet onnan kirobbantani, még akkor se, ha a tudása felett elszállt az idő. Új szakokat találnak ki, csak hogy saját maguknak legyen munkájuk, de arra már nem gondolnak, hogy vajon mit fog csinálni a diák a végzés után.

  11. kesztió

    Ha Magyarországon mindenki saját meggazdagodásával foglalkozna, még nem is lenne akkora baj, hiszen tetszik vagy nem tetszik, erről szól a kapitalizmus, a jól működő kapitalista társadalmakban a politikai elit meg a civil szféra alakítja ki azokat a mechanizmusokat, amik a társadalom fölös kapacitásait nemes célok érdekébe állítják.

    Sajnos Magyarországon meggazdagodás helyett mindenki a másik b*sztatásával foglakozik. Mármár mondanám, hogy le a kalappal a vezetők előtt, ők legalább jól megfogható önös érdekből, anyagiak ill. hatalom megszerzéséért ugrasztják össze a szekértáborokat. De mivel mentheti magát az összeugrasztott mezei polgár? Azzal, hogy balfasz? Mindezt 10 millióval beszorozva?
    Hát ez az igazi baj, hallod-e.

  12. kesztió

    „Felébredésről, cselekvésről beszél sok hozzászóló, mégis falba ütközik, egy régi falba, melyet még nem döntöttek le. Ez az emberekben áll, merevedik, a haszonvágy tégláiból.”

    A fenét merevedik a haszonvágy tégláiból. A haszonvágy normális embereket cselekvésre ösztönöz. Elnézést, ha ezzel érzékenységeket sértek, de én inkább az impotencia tégláiról beszélnék…

  13. Karesz

    T.Kesztió te aztán nem teketóriázol ha mondanivalód van.
    A milliós szorzótényezőt százas nagyságrenddel nővelheted mert hidd el nekem máshol sem okosabb a világ.Ha mondasz nekem egy tradicionálisan kapitalista országot ahol a szavazók száma eléri a mifelénk bevett arányokat megemelem a kalapomat.Ne is keresd mert nem találsz.Ez ellentmond annak a tézisnek hogy a tömeg itt ne igyekezne kézben tartani a sorsát.A hiba nem a mi készülékünkben van és ez már a topik témáját is érinti.A hiba az adásban van.A gyártó a hibás vagy a tervező ha úgy jobb.A kommunizmus azért utópia mert ellentmond az ember veleszületett birtoklási vágyának.Nem akar közösködni ,legyen külön vacka felesége gyereke.A közös problémákat oldja az meg aki arra vállalkozik.Senki nem erőltet senkit államelnöknek ,polgármesternek de lépcsőházfelelősnek sem.A nagy igyekezetű társaságot a vezetésbe hogy szűrjük azt tudjuk jól.NEM JÓL.És itt a baj.Felvállalunk mindent aztán csináljuk ahogy tudjuk de még így se.Fikázunk ,cselezünk hogy ne maradjuk ki a bálból.Lemondani is lehet de ki tesz ma ilyet?A tömeg az utas akar lenni mert nem lehet mindenki a kormánnyal a kezében.Vezetni persze kell mert másképp nem megy.Gondolni is rossz ha mondjuk a repülőt pilóta helyett egy bizottság szavazatai alapján vezetnének.Leszálláskor pedig balközép doktrína alapján döntenének hogy merre kell menni.Illetve….Menne?Az a lényeg hogy egy repülőt szakképzett pilóta vezeti akit szigorúan ellenőriznek minden járat előtt bezzeg egy országot még egy KRESZ jogosítvány nélkül is lehet vezetni. Nembeszélve arról hogy bevetés előtt ha egyáltalán ott van nem lesz hullarészeg vagy valami hasonló?Nos nemzeti baj gyanánt azt emelném ki hogy nekünk magyaroknak Mátyás óta nincs pilótánk.Azt se szerették sokan mert már akkor oláh bitangot emlegettek(nem tudom a fidesz vagy az mszp netán az rmdsz vagy az mpsz).
    Amerika sem különb csak ott hisznek vakon mert mindig van vezér aki vezeti a falkát.Ilyen a nép.Detroitban éjjel 60 cm hó hullott reggelre úgy hogy nem lehetett a házakból kimenni.Senki sem mozdult addig amíg a tvben nem szóltak hogy mindenki aki teheti nyisson utat a házától a kapujáig ,onnan majd a kőzszolg. eltakaritja.A rőhőgés érte az embert hogy az addig kihalt utcán mindenféle kommandós cuccba öltözött civil felszerelve a legkülőnbőzőbb lapátokkal kiáramlott és vesszettül hányta a havat.Mert mondták.Mi erdélyiek bezzeg tudtuk anélkül is.Hozd ide az amcsit a Hargitára mikor három napig hull aztán lemegy -20 fokra és ne legyen telefon se hogy panaszkodjon majd meglátjuk ki hova integrálodhatik.Az Euval sem vagyunk másképp.Ott is vannak hasonló példák s talán ez így van rendjén.Emberi életünk rövidsége türelmetlené tesz és forrón enni nem lehet.Majd elválik addig is Több Optimizmust mert a siker fele a hozzáállás.
    Üdv mindenkinek!

  14. Tiborc

    “Mármár mondanám, hogy le a kalappal a vezetők előtt, ők legalább jól megfogható önös érdekből, anyagiak ill. hatalom megszerzéséért ugrasztják össze a szekértáborokat. De mivel mentheti magát az összeugrasztott mezei polgár? Azzal, hogy balfasz? Mindezt 10 millióval beszorozva?”

    Ez gusztustalan hamisítás, Kesztió! A gátlástalan kalandor politikusok (legtöbbször szemét módon a liberalizmus álarcában tetszelegve) a magyar cselédsajtó segítségével hergelik, ugrasztják egymásnak a lóvátett embereket, s közben még ki is rabolják őket. Vagy tagadod a média befolyását, néphülyítő hatását?

    Ti sem dicsekedhettek Markóval, meg Verestóyval! Ugyanolyan gyökérről származik, mint Gyurcsány meg Kóka.
    Az RMDSZ sokkal inkább koncentrál a hatalomra, a pártképviselők zsebét priori szem előtt tartva, mint a romániai magyarok érdekeire!
    Gondold végig mit tettek az elmúlt években bársonyszékeik érdekében! Elárultak szövetségest, odahagytak partnert, és így tovább. Csoda, hogy a románok lenézik őket? Az RMDSZ azokat támogatja, akiktől konc várható. Elvek, tisztesség, becsület? Számukra forma, tartalom nélkül…

    A haszonvágy tehát nagyon is igaz! “Kaparj kurta, magadnak…”

    M.Zoli!
    “Az ember pedig nemcsak anyagból, hanem lélekből is van.”
    Igen, helyes!
    De.
    Ezt próbáld elmagyarázni Kesztiónak!!! Mert eddig csak a haszonvágy írlik szavaiból…

  15. kesztió

    Ej, Tiborc,

    „A gátlástalan kalandor politikusok (legtöbbször szemét módon a liberalizmus álarcában tetszelegve) a magyar cselédsajtó segítségével hergelik, ugrasztják egymásnak a lóvátett embereket, s közben még ki is rabolják őket.”

    ha meg nem haragszol, a fenti idézettel épp engem (na meg a többi fórumozót, akik olvassák bejegyzésedet) próbálsz öszeugrasztani, ha jól értem, a liberálisokkal. Ahogy már a gyűlöletbeszédekkel tenni szokás… Apropó, a blogok meg internetes fórumok befolyását, néphülyítő hatását sem tagadom. :D

    Éppen csak azt nem fér a fejembe, miért kell a népnek feltétlenül hülyülnie, csak azért, mert hülyítik? Senkinek sincs agya odaát, hogy sajátmagának gondolkozzon? Na neeeeee…

    „Ezt próbáld elmagyarázni Kesztiónak!!! Mert eddig csak a haszonvágy írlik szavaiból…”

    Jól van, Tiborc, ezután csakis azt fogom hangoztatni, az (átlag!)ember csupa szív, önfeláldozás, távol áll minden haszonleséstől és legfőbb vágya, hogy ingyen s bérmentve szolgálja a közösségét. De attól a valóság sajnos még nem változik!

    Olyan jól ki van találva a kapitalizmus, amikor mindenki önös érdekei után fut, de végül a közösség (is) jól jár! Vagy egyebet szeretnél? Esetleg tudsz ennél jobbat? Kíváncsian hallgatom.

    Igen, az embernek gondolnia kell a közösségére, és tennie is kell érte, nem utolsósorban azért, mert az eredmény pozitívan hat vissza mindannyiunkra. De ha valaki úgy érzi, előbb sajátmagát és családját hozza rendbe anyagilag, csak utána akar gondolni a közösségére, igazat adok neki, sőt, felelőtlen hősködésnek tartom, ha az illető úgy dolgozik a közösség javára, hogy közben elégedetlen saját helyzetével vagy neadjisten épp az éhenhalás küszöbén van. Hogy is várhatja el a közösség a segítséget olyanvalakitől, aki egyelőre önmagán sem tud segíteni?

    Ha fentieket a neoliberális önzés megnyilvánulásának érzed, lelked rajta, de szerintem igenis van min elgondolkozni…

  16. M.Zoli

    ,,Ha holnaptól autonómia lenne akkor se …” típusú érvelésekhez szeretnék egy megjegyzést tenni: ha holnaptól autonómia lenne meghatározott jogkörökkel, akkor elindulhatna a pártosodás, lehetne belső demokrácia, nem kéne és lehetne állandóan a farkassal ijesztgetni a népet, és vígan felkiálthatnánk, hogy végre elismerték a székelységet őshonos közösségnek Románián belül. Ez eredmény lenne. Azért a betevő falatról akkor is kéne gondoskodni, de az autonómiát nem tenném függővé a gazdasági konjunktúrától. Az autonómiára történelmi jogunk van.

    Ami a közös gondolkodást illeti: elfogadom, hogy ha arról van szó, hogy a magyar állam gazdasági programja mit részesítsen előnyben: a skanzenesítést (falusi turizmus erőteljes fejlesztését) vagy innovatív, nagyobb hozzáadottértéket teremtő vállalkozásokat, akkor utóbbit kell támogatni.
    A skanzen mesterséges (pénzzel segített) fenntartása egy művi beavatkozásnak tekinthető. A hagyományok merev fenntartása a fejlődés gátja is lehet esetenként (egy tánchasonlat: ha nagyon mereven ragaszkodtunk volna régi hagyományainkhoz az évezredek során, akkor ma még mindig csak úgy táncolnánk mint a havaselvi románok: körben. Nem fejlődött volna ki a csárdás.) Ugyanakkor a népnek tudatosítani kéne, hogy mint Károly walesi herceg, úgy más külföldiek is láthatnak, felfedezhetnek régi, hagyományos falvainkban értéket, képesek eljönni ezért vidékeinkre látogatóba. Tehát ha a piac eltartja a skanzent akkor remek.

    Tiborc! Hogy hányszor és miként vágta át az rmdsz román szövetségeseit nem számolom. Legalább annyiszor vágták át őt is. Hogy hányszor élt vissza az rmdsz erőfölényével az alternatív szervezetekkel vívott csatákban? Ezt számolom és ez bosszant.

  17. Tiborc

    “Éppen csak azt nem fér a fejembe, miért kell a népnek feltétlenül hülyülnie, csak azért, mert hülyítik? Senkinek sincs agya odaát, hogy sajátmagának gondolkozzon? Na neeeeee…”

    Már nincs. Sajnos. :(

    Átmosták őket a kertévék, a svábik, a buzerikuszok, a bolgárgyörgyök, az oroszjózsefek…

    A régi rendszerben az ember hallgatta a Szabadeurópát, meg a Kossuthot. Ebből, az agyát használva, következhetett a valóságra.
    Mára elhalt a kreatív szürkeállomány. Kimosta Isabella Dundinella 680 részes sorozata, meg Walker a texasi kopó körbeforgó rúgásai.

    Te, Kesztió, áruld el milyen adókat nézel? Milyen magyar adókat?

    M.Zoli, az RMDSZ a hatalmát, ezen belül a nehezen összesíbolt jólétét félti. Innen úgy látszik, ugyanarról a platformról, mint a BB Egyetem magyar (?) szenátorai, akik zsíros fizetésük megtartása érdekében készségesen mamelukolnak a román vezetőknek, annak ellenére, hogy az igazság a magyarok mellett van (lenne).

  18. kesztió

    Nem fogod elhinni. M2 és Duna.
    Az RTL KLub, a TV2-t és társai nincsenek is a csomagban Kolozsváron…

    De még egyszer rákérdeznék, engedelmeddel. Nem érzed, hogy a hangnem, amit használsz, sőt, maga a megközelítés is tipikusan gyűlöletkeltő, uszító?

    És áruld már el, pl. Orbán Viktor mitől kevésbé gátlástalan kalandor politikus, mint Gyurcsány. Amit októberben elművelt, az iskolapéldája volt a zavarosban való halászásnak. A törvényhozás ellen agitálni a parlament padsoraiból, elhitetni a néppel, hogy egy adott politikai cél eléréséhez (függetlenül attól, hogy az mennyire méltányos, vagy nem) nem szükséges válogatni az eszközökben… nem volt semmi, az bizonyos. Ahogy természetesen Gyurcsány is bevéste magát Mo. történelmébe úgy, hogy az unokái is szégyenkezni fognak miatta…

    Akkor hogy is van ez? Mindig csak a „másik” fél a felelős? Ha nem ez a demagógia, a népbutitás, akkor mi?!

  19. GoldFish

    En peldaul eszmeletlenul elvezni fogom a csatlakozas nyujtotta lehetosegeket. Az a 26 milliard, ami ott van, ide johet. Nem semmi. En a magam reszet kiveszem belole.

  20. M.Zoli

    kesztió, Tiborc!
    Remélem nem itt akarjátok megvitatni a szept-okt eseményeket illetve kielemezni Orbán és Nyüves Feri ténykedését.

  21. kesztió

    ELNÉÉÉÉZÉÉÉÉST! :D
    És Attilától is…

    Sovány mentség, hogy legalább kulturált hangnemben vitatkoztunk. Az észrevétel jogos, valóban nem a két főkolomposról kell hogy szóljon ez a vita…

  22. Adminisztrátor

    részemről arról vitatkozunk itt, amiről akartok. bármilyen témában benne vagyok, a lényeg, hogy érdemi legyen a párbeszéd :)

  23. Farkas

    Kesztio, én nem olvastam sehol Tiborcnál, hogy a jobboldalt egyetlen szóval dícsérte volna.
    Te igen, vagy csak jobbfóbiád van neked is?
    A gazemberség meg pártfüggetlen.

  24. nelli

    Tiborc, kedves, annak mossák át az agyát, aki hagyja. Részemről én nem érzem átmosva magam. Kicsit zavar, hogy a társadalom nevében nyilatkozol, és általánosítasz, arról nem is beszélve, hogy a “buzerikuszok” kifejezés mennyire sértő. Én például sok “mosatlan” emberrel találkoztam, akikkel jókat lehet beszégetni, vitatkozni, és nem érzik annak kényszerét, ahogy a gyűlöletüket, frusztrációjukat a másikra fröcsköljék, és személyeskedésekben éljék ki magukat. Az ilyen emberek az igazi partnerek. Sajnállak, hogy körülötted csak agymosottak vannak…

  25. nelli

    farkas, kérlek szépen, hagyd a személyeskedést. ez nem a disputa.

  26. Farkas

    Nelli, te elovastad amit írtam? Láthatóan nem. Na fuss neki mégegyszer, hátha felfogod!

    Személyeskedés? Ha azt mondanám, írásod alapján némi joggal, hogy te is az agymosottak közé tartozol, megérdemelném a rovást.

    Véleményem van, amit még csak nem is állítottam, kérdeztem.

    A gazemberség meg akkor is pártfüggetlen, ha te erről nem akarsz tudomást venni!

    Napsugaras szép napot neked!

  27. nelli

    http://reply.transindex.ro/?cikk=14

    kedves attila, itt az én válaszom a dolgokra, amikről itt és nagyzsolt blogjában beszéltünk

  28. nelli

    te farkas, minek is állsz szóba velem, ha agymosott vagyok, és úgyis leírtál? he? ha téged ez boldoggá tesz, hogy azt hiszed rólam, hát tessék. nem lesznek álmatlan éjszakáim miatta. de ez az egész egyáltalán nem tartozik ide.

  29. kesztió

    Te nelli, gyűlöletes dolog, amit itt művelsz.

    Leírod helyettem mindazt, amit én is gondolok, ráadásul egy qrva jó írásban, learatod ugyancsak helyettem a dicsőséget (ld. pl. Farkas elismerő és megbecsüléséről biztosító hozzászólását, gondolataid iránti szimpátiájáról áradozó mondatait :P ), s még elvárod, hogy jó képet vágjak hozzád?

    Pfuj! Leütlek az első setét uccasarok mögött! :P :P:P

  30. nelli

    ok. várlak. sztem sörözés lesz belőle.

  31. Tiborc

    Azt meg én nem értem, hogy személyes ismerősök, barátok, és egyéb összekötözvények miért nem sörözés közben beszélgetnek.

    Ha egy összeszokott banda vagytok, akkor miért itt cseréltek eszmét? Hogy lássa az egész világ, milyen okosak vagytok?
    Hát nem vagytok azok. De még szépek se. :)

    Miért kell kórusban leugatni bárkit, akik más véleményen vannak?
    Nálunk ez nem szokás.

    Vagy pedig megint arról van szó, hogy Kesztió különböző nickeken önmagával társalog.
    Hamisít, ferdít, szokása szerint. Mikor és hol mondtam én, hogy Orbán egy makulátlan miniszterelnök volt?
    Na mindegy, lelketek rajta.

    A lényeg. Nem dicsekedhettek ti sem, romániai magyarok, vezetőitekkel. Az EU pedig ezen semmit se fog változtatni. Mint ahogy nálunk Eörsi Mátyás EU parlamenti képviselő lehet (egész máshol lenne a helye), nálatok sem titeket fognak képviselni. Merthogy egészen eddig se tették. Legalábbis ahogy én innen látom.
    Van egy nagyobb veszély is. Az ortodox egyház térhódítása. Materiális és ideológiai téren egyaránt. Ha ez tendencia, masíroztok szépen vissza a középkorba…

  32. kesztió

    Te Tiborc.

    „Vagy pedig megint arról van szó, hogy Kesztió különböző nickeken önmagával társalog.”

    Ez nem is hamisítás vagy ferdítés, ez egyenesen becsületsértés! Valamelyik állat (mert az) kitalálta, az viszont, hogy pont az én nickemet hamisították, látható módon nem zavar senkit.

    Nellit nem ismerem, tehát nem vagyok összeszoktott banda vele, de sejtem, ki lehet (a blogjából), és garantálhatom, hogy nem egy és ugyanazon személy velem (fogunk egy jót sörözni, a jelek szerint).

    „Mikor és hol mondtam én, hogy Orbán egy makulátlan miniszterelnök volt?”

    Ezt tényleg nem mondtad. Csak annyira ismerős volt a liberalizmus álarcában tetszelgő gátlástalan, kalandor politikusokat és a cselédsajtót osztó-szorzó szólam, hogy gondoltam, ejsze rákérdezek Orbánra is… :D

    Azt, pedig hogy szerintem a két fél – ha nem is egyformán, de – egyaránt keményen felelős a kialakult kommunikációképtelenségért, és hogy a te hozzáállásodból is sütött az egyoldalú megközelítés, eleresztetted az agyad mellett.

    Nelli:
    Elérhetőségem (telefonszám, mail) ott a weboldalamon is, az IWIW-en is (rámkereshetsz, tudtommal egyedüli kesztió vagyok a világegyetemben.. :D )

  33. Tiborc

    Egyedüli és a legszerényebb!!! :)

    Mondták már neked, hogy demagóg vagy?
    “De még egyszer rákérdeznék, engedelmeddel. Nem érzed, hogy a hangnem, amit használsz, sőt, maga a megközelítés is tipikusan gyűlöletkeltő, uszító?
    És áruld már el, pl. Orbán Viktor mitől kevésbé gátlástalan kalandor politikus, mint Gyurcsány.”

    Aztán:
    “Ezt tényleg nem mondtad. Csak annyira ismerős volt a liberalizmus álarcában tetszelgő gátlástalan, kalandor politikusokat és a cselédsajtót osztó-szorzó szólam, hogy gondoltam, ejsze rákérdezek Orbánra is… ”

    Tudod mit? Erre ne is válaszolj! Csak rosszabb lehet. :(

    Inkább a blogtémára figyelj! Egy idézet, amihez hasonlót még sokszor fogtok olvasni. Mert a Hír Tv lenne a cselédmédia ellensúlya, egyedül egymagában. De ezt is el akarják némítani.
    (Persze van, aki elő sem fizet rá, hiszen csak azt szereti látni – hallani, ami egybevág elképzeléseivel.)

    Gáspárik Attila:
    “Hír tv
    2007. január 30.
    Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen mindenféle magyarázat nélkül kivette, a UPC, a Hír tv-t. Sajnos semmilyen írásbeli panasz nem érkezett hozzánk. Ezen a fórumon és az Udvarhelyi Híradó alapján elkezdtem utánakérdezni. A UPC anyagi kérdéseket emleget. Tudni kell, hogy a Hír tv az egyetlen Magyarországról sugárzott csatorna aki pénzt kér a sugárzásért. Remélem csak megegyeznek.”

    Azt már élből cáfolom, hogy csak a Hír Tv kér pénzt a UPC-től. A többi is, igaz, különböző mértékben.
    A többit majd Attila kideríti.

  34. kesztió

    Nos, ez a különbség köztem és közted, kedves Tiborc.

    - ha valakik a blogban azonos nézeteket képviselnek, nem az jut először eszembe, hátha csak ugyanaz a személy használ több nicket;

    - ha áramszünet van az ellenzéki meghívottakat megszólaltató talksow alatt, nem az jut eszembe, hogy valakit el akarnak hallgattatni;

    -ha egy villamosmegállót egy veszélyes útkereszteződésből 50 méterrel arrébb költöztetnek (történetesen a Kolozsvári Magyar Opera elé), nem azon morfondírozom, hogy már minden eszközt megragadnak a magyar kultúra ellehetetlenítésére;

    - ha egy sportrepülő ügyetlenségből belerepül az Empire State Building-be, nem feltétlenül arra gondolok, hogy megint jöttek az arabok terrorizálni;

    -végül, de nem utolsósorban, ha kivesznek egy adót a kábelcsomagból, nem az jut mindjárt az eszembe, hogy „fentről” betelefonáltak.

    Satöbbi, satöbbi, satöbbi.

    Lehet, hogy naivitásnak nevezed. Én inkább egy gyakori és súlyos következményekkel járó elmebetegség, azaz a PARANOIA hiányának… :D

  35. Tiborc

    Még jó, hogy nem személyeskedsz!!!

    Vagy neked szabad???

    Érdekes, hogy Nellike nagysád most nem visitozik.

    Azért mégegyszer mondanám: inkább a blogtémára figyelj! Nem mondtál semmit az ortodox terjeszkedésre. Tán ha újra elolvasnád Hír Tv-s soraimat, meg is értenéd, amit írtam.

  36. kesztió

    Tiborc,

    Nem tudom, mit értesz pontosan az ortodox terjeszkedésen. Az fáj, hogy a románság egyre nagyobb számban kéviseltti magát székelyföldön, vagy az, hogy ezéltal az orotdox vallásnak egyre nagyob a térhódítása, esetleg mindkettő?

    Nos, fogózkodj meg, következik a nemzetárulás.

    Ugyanis az EU-csatlakozás szellemében a szabad helyváltoztatás és letelepedés jogát az unión belül szentnek és sérthetetlennek kell tekintenünk, tehát benne van a pakliban, hogy Székelyföldre románok, zsidók, arabok, stb. telepedhetnek, és ezzel az is együt jár, hogy legalább a befizetett adójuk erejéig joguk van vallásuk intézményes gyakorlására. Sorry, ez olyan tabletta, amit le kell nyelnünk – feltéve, hogy kell az unió.

    Az, hogy az ortodoxia befogadására MÉG NINCS IGAZI INTÉZMÉNYES KERET, azaz nincs igazi AUTONÓMIA, az más kérdés.
    Érthetőbben: a jelenlegi keretek közt még nem biztosított, hogy az ortodoxia terjedése NE a helyi kulturális/vallási élet ELSORVASZTÁSÁN keresztül történjen meg.

    Ehhez kell az igazi autonómia – és nem a SZNT-féle pirosfehérzöld-gőzös változat, amikoris a legutóbbi összeverődésükkor 3 nyelvű szalagplakáton (banneren) hirették, hogy „autonómiát Székelyföldnek”. Ki teccenek találni, melyik volt az a három nyelv?
    Magyar,
    Angol,
    és (fogózkodjanak meg)
    Székely (róvásírással, természetesen).
    :D

    Hát ilyen körülmények közt ne is várjuk, hogy valaha is gálickő lesz a dologból…

  37. Tiborc

    “…a jelenlegi keretek közt még nem biztosított, hogy az ortodoxia terjedése NE a helyi kulturális/vallási élet ELSORVASZTÁSÁN keresztül történjen meg.”

    Ez a lényeg, a többi szubjektív, az “én így látom” kategória. Nekem más a véleményem.

    Azért érdekelne, miért akarod mindenképpen kiprovokálni, hogy megsértődhess. Ha nem sikerül, akkor pl. te nevezed magadat nemzetárulónak.
    Ha valóban így érzed, rendben, de szerintem csak szenvedni akarsz, hogy mindenki lássa, bántanak téged!

    A stílusodból ítélve 30 -40 körül vagy, úgyhogy akár abba is hagyhatod ezt a hülyéskedést! :)

    Jó?!

    Még valami:
    M.Zoli írta:
    “Az ember pedig nemcsak anyagból, hanem lélekből is van.”
    Áldjon meg a szabadelvűek istene, gondolkodj el ezen! Eszméről, hitről,…stb.

  38. nelli

    nelli aludt, és különben is. kesztió, gyere inkább dumálni a jahúra, hagyd a dagadt ruhát másra. “egyeseknek nem lehet a kedvére tenni” (Brájen) hagyd, hadd offoljon.

  39. kesztió

    Tiborc,

    igazán leszállhatnátok már arról a kényszerképzetről, hogy a szabadelvűség kizárná az eszmét, a hitet. Természetesen, ha elfogadjuk, hogy a hit nem feltétlenül természetfölötti entitásba (istenbe) vetett bizalmat jelent…

    Az pedig, hogy materialista vagyok (azaz a lelket is végső soron az anyag egyik megjelenési formájára vezetem vissza; ez amúgy gondolatban sem keverendő Marxizmussal, vagy netalán Leninizmusal) pedig ugyancsak nem zárja ki azt, hogy elfogadjam az emberi lény anyagIASSÁGon túli, „lelki” igényeit.

    Világos voltam (sértődés nélkül)?

  40. nelli

    najó, kesztió, akkor üssük a vasat :-)

    Tiborc: “Mert a Hír Tv lenne a cselédmédia ellensúlya, egyedül egymagában. De ezt is el akarják némítani.”
    ad1: te azt hiszed, hogy a hírtévé objektív. én meg azt, hogy nem az. szerinted mi ketten meg tudunk egyezni? Neked van erre egy jó kis összeesküvéselméleted, amivel nem értek egyet.

    ortodox terjeszkedés-témában: tudod, nem nehéz olyanok rovására terjeszkedni, akik maguk is elhanyagolják a hitet. tessék bemenni vasárnap egy bármilyen magyar nyelvű misére, istentiszteletre. külön látványosság az a templom, ahol legalább félig tele van vasárnapról vasárnapra. mi a csudának annyira védeni a magyar vallásokat, ha az embereknek nincs szükségük rá? sorvad a magyar vallásos élet magától is, nem kell azt nagyon sorvasztani.
    és bármilyen felháborító lesz, kesztiónak lesz igaza: jönni fognak az arabok, és mecsetet építenek, mert nekik is alanyi jogon jár a vallás gyakorlása. ha nem tetszik a multikulti, el lehet menni a sztyeppére a jurtába. ott biztos nem fognak ilyen vaczak liberális, személyeskedő, stb. emberek zavarni, mint kesztió meg én. ott még kerek a világ, nincsenek benne ellentmondások. a tevék nem beszélnek vissza.

  41. kesztió

    nellinek:

    pslevel3 (ez yahoo ugyan, de nem tartozik hozzá mailcím – szerencsére).

  42. M.Zoli

    kesztió, Ennyire rossz a helyzet, hogy saját magad lenemzetárulózód, mert annyira hozzászoktál ahhoz, hogy előbb-utóbb megmegkapod ezt a vitapartnerektől? Ennyire gyakori eset ez?

    A bevándorlást tényleg nehéz lesz feldolgozni, nemcsak nekünk, hanem a románoknak is. Erre Amerikában az angol nyelv nagy presztizse miatt könnyű választ adnak: nyelvórák a külföldieknek és előbb-utóbb integrálódnak. (Az egyházakat hasztalannak vélő embereknek üzenem, hogy ezen külföldieket többnyire felebaráti szeretetből a vallásos-hívő keresztyén közösségek fogadják be, semmint a szekuláris politikailag korrekt emberek, mert azok magányosak és elég nekik a maguk baja. Ráadásul az egyházak ezekért a projektekért ahol a külföldiekkel foglalkoznak (ezek többnyire angol társalgási órák) az államtól támogatást is kapnak.) Szóval Európában ez teljesen más lesz, mert egy kínai/török/feketeafrikai ha Romániában is vállal munkát kétkedek afelől, hogy pont románul/magyarul kezdene el tanulni, hiszen csak arra fog lesni, hogy odébb álljon ahol magasabb bért fizetnek. Szóval jóval nehezebb lesz.

  43. M.Zoli

    kesztió, Egyébként, nem értem hogy a pirosfehérzöld sznt-s autonómia elképzelés miért bánt téged? Amerikában is azért van az indiánok különleges státusa elismerve, mert rájöttek, hogy nem lehet egyenlőség jelet tenni egy őshonos közösség, és egy a történelem miatt elnyomott kisebbség (a feketék) közé. Az indiánoknak joguk van bizonyos területek felett rendelkezni, mivel őshonosak. A feketék számára pedig életbeléptették a pozitív diszkriminációt. Az sznt-s elképzelés elég magasan van ahhoz, hogy szép eredményt lehessen kihozni belőle akár kompromisszumokkal is.

  44. M.Zoli

    Az őshonosság elismerése pedig azért fontos, mert ameddig a román állam a román nemzet őshonosságára alapozva a román nemzet nemzetállamnak hírdeti Romániát, addig nekünk is egy hasonlóan ütős megfogalmazással kell szembeszállni a nemzetállami definicióval.
    Az sznt-s elképzelések lepirosfehérzöldezése kapcsán eszedbe juttatom, hogy az sznt volt amely történelmi székely motívumokból újrakitalálta a székely zászlót. Az rmdsz-t is le szoktad pirosfehérzöldezni?

  45. Tiborc

    Nelli:
    Objektív kertévé nincs. Merthogy a Hír Tv is az. A helyzet ismeretében a hazugságossági lista. Vehetitek objektívnek:

    1. tv2
    2. atv
    3. RTL Klub
    4. m1

    99. Hír Tv

    Ortodox expanzió. Nyilván igen hülyén fejezem, sőt, érthetetlenül fejezem ki magam. Na még egyszer.
    Az ortodoxia olyan mértékű konzervativizmust mutat nálatok, hogy az már negatív irányú “fejlődés”-nek látszik. Viszik vissza a lelkeket a középkorba.
    Ráadásul a harácsolás bűne sem áll messze képviselőiktől. Kérdés, milyen lesz az olyan ország, ahol egy ilyen egyháznak meghatározó ideológiai és anyagi befolyása egyre nő?
    Mondom KÉRDÉS!!!

    Ti jobban tudjátok nálam az itteni médiát, én viszont mindössze a kérdéshez veszem a bátorságot, mivel ti éltek ott. Kesztiót idézve:
    - Világos? :)

    Ha már Kesztiónál tartunk:
    “igazán leszállhatnátok már arról a kényszerképzetről, hogy a szabadelvűség kizárná az eszmét, a hitet. ”

    Ezt vajon ki a fene mondta? Már megint kreáltál magadnak egy bugot. Hogy ezt miért csinálod???

    Én is materialistának tartom magam, tehát de valamiben mindenki hisz. Jómagam is. Akkor most miről vitázunk ezügyben???

  46. nelli

    az ortodox konzervativizmus a dolgok csak egyik oldala, ez van jelen a sajtóban, mert ez érdekes. a másik oldal nincs jelen. az azért abban a formában nem igaz, hogy az ortodox egyház befolyása egyre nőne. lehet, hogy onnan, ahol te állsz, úgy tűnik, itt nem annyira. az egyházak befolyása a szekularizáció növekedésével csökken, az ortodox egyházé is. ami nem baj. megint csak azt mondom, mint nem olyan rég: csak azt lehet butítani, aki hagyja magát.

  47. kesztió

    Zoli,

    a jelek szerint NEM ÉRTETTED, mi volt a bajom azzal a SZNT-s incidenssel, mert szerintem az volt.

    A bannerre 3 nyelven írták fel, hogy autonómiát Székelyföldnek, de ezek közül egyik sem volt a ROMÁN! Pedig székelyföld 25%-a román nemzetiségű!!!

    Ne haragudj, de ennek alapján ezek nem autonómiát akarnak, hanem székely diktatúrát.

  48. M.Zoli

    Nézd, a ditrói gyűlésen lehet nem volt ott a román felirat. Az udvarhelyin ott volt.

  49. kesztió

    Hát szégyelljék is magukat miatta, hogy nem volt ott.

    Az egész SZNT-s csapatban a leginkább az zavar, hogy ők a Székelység autonómiájára hajtanak rá, nem a Székelyföldére.

    Azaz, az egész arról szól, hogy milyen jogokat akarnak a székelységnek az autonómián belül. A románokról egy szó sem esik.

    Arról se tudok, hogy fiatalabb, rugalmasabb, szalonképesebb székelyföldi román szervezetekkel beszégetést, vitafórumot kezdeményeztek volna, lássuk, ŐK mit akarnak, hogy akarják, egyáltalán hogy képzelik az autonómiát.

    Mert lehet, hogy naiv vagyok, de egy szeredai, szovátai vagy toplicai fiatal román vállalkozó agykárosodásban kell hogy szenvedjen, ha Bukarest gyámkodását preferálja az autonómia helyett. De ha ő úgy érzi, hogy azt fogja visszakapni, amit ő adott a székelységnek 80 éven keresztül, nem csoda, hogy nem lelkesedik a dologért…

    Nem értem. Bennem megvan az empátia BÁRMILYEN kisebbségi sorban élő iránt, mert én is átéltem ugyanezt. Akkor hogy a halálba’ nincs meg ez az empátia az SZNT oszlopos tagjaiban, Kónya Ádámról meg a többi kiszolgált csatalóról beszélek?! Miért fontosabb nekik, hogy székely motívumokkal legyen megfaragva a zászlótartó kopjafa, mint az, hogy a székelyföldi románok számára egy empatikus, pozitív üzenettel tudjanak előállni?!

    Tényleg autonómiát akarnak, vagy csak székelyruhában virtuskosni a nagygyűléseken?

  50. M.Zoli

    Ezekben egyetértek. Ha szervező lennék bizony isten megfogadnám tanácsaidat.

  51. kesztió

    Apropó, nellivel azért 1 dologban nem értek egyet. :)

    Szerintem veletek igenis lehet civilizáltan vitatkozni.

    Legalábbis mindenképp felüdülést jelent ez a blog a Répáéhoz képest, ahol a személyeskedésnek már arra a fokára jutottunk, hogy homoszexuálist, zsidót, drogost és még kituggyamiket csináltak belőlem, kisütötték, hogy hamisítok engem érintő pozitív hozzászólásokat, hogy a szívem helyén pénztárca van, stb., stb.

    Itt ugyan csomó mindenben nem egyezik a véelményünk, de amíg civilizált szinten marad a dolog, csak jót hozhat a vita. Mindkét felet illetően.

  52. nelli

    kesztió, már az is nagy dolog, hogy csak egy van :-)

  53. Farkas

    Kesztió, és ezek a vádak nem igazak??? Hogy egyesek miket tudnak kitalálni! Bizonyára minden alap nélkül. A gonoszok! Ráadásul milyen sokan vannak. Megnéztem, Batman, Shalom csak úgy, kapásból…

    Nelli, ha nem a “privi.hu” színvonalán válaszolsz, akkor megyarázd el nekem, hogy miben látsz te szekularizációs folyamatot Romániában. Én ugyanis pont ellenkezőjét érzékelem.

    Úgy általában a témáról. Ha az EU keze úgy teszi be a lábát hozzátok, mint hozzánk, akkor nálatok is a torkos borz effektus lesz a jellemző. Szívtok majd keményen. Pár százezer ember az eddiginél is jobban fog élni, de a többiek?

    Kesztió, mennyi nálatok a banki hitel és a betétkamat? Mert nálunk, hála Csányi úr ténykedésének a hitel átlagban 30 – 50 %, a betét pedig mindössze 7 – 8 %.

    Számos termelő és szolgáltató céget fognak bezárni, különösen akkor, ha lejárnak mejd a moratóriumok. Érdekes módon ezek a különféle trükkökkel (megveszik, csőddbevisuik, becsukják is beletartozik) megszüntetett cégek valahol konkurenciát jelentettek a gazdag államoknak.

    Sorolhatnám sokáig, de minek. A legrosszabb azonban, legalábbis nálunk, hogy valamilyen II. osztályú (vagy III.?) EU tagok lettünk. Ti mit gondoltok, Románia is csak a “nagyok” csizmáit fényesítheti majd, mint Magyarország?

  54. kesztió

    Farkas,

    Ki kell hogy ábrándítsalak, de „ezek a vádak nem igazak”. Pont.

    Ha te is azoknak a sorát gyarapítod, akik szerint valami, csak attól, mert elég sokan mondják, már automatikusan igaz, ülj fel nyugodtan az uszításoknak, az összeesküvéselméleteknek, és szívj nyugodtan, mert megérdemled, amiben vagy. Ja, és egyél tehénszart, mert 10 billió légy nem tévedhet… :P

    (Ha valaki úgy véli, hogy a fenti bekezdés durva személyeskedés, megnyugtathatom, hogy teljesen igaza van. Ahogy a rólam terjesztett baromságok is…:D)

    Nem tudom, mennyi nálunk a banki hitel és a betétkamat. Amúgy nem vagyok szakember, de annyit tudok, hogy a lej még mindig egyik legstabilabb valutának számít a világon, továbbra is erősödik az euróhoz és dollárhoz képest, a lakosság pedig szinte vérszemet kapott a hitelfelvevéstől ÉS EZZL EGYÜTT a megtakarított pénzét bankokban tartja… Tehát értelmetlen Mo.-ihoz hasonlítani az itteni monetáris politikát, mert teljesen másak a kiindulási alapok.

    Ami az EU-t illeti, „sajnos” pont abba a pár százezerbe tartozom, amelyik lényegesen jobban fog élni, mert a cégem számára megnyíltak új piacok, egyszerűsödtek a külkereskedelmi procedúrák, a termékemnek nagyobb lett a nemzetközi hitele, amióta ráírhattam a dobozra, hogy „Made in EU”, nem kis segítség, hogy pl. az angliai partnereinkkel vízum és megszorítások nélkl tarthatjuk a kapcsolatot, stb., stb., stb.

    Tudom, hogy aki az EU-t szereti, jó ember nem lehet, de hidd el, Romániában nemcsak pár százezer embernek hozott magasabb életminőséget az unió. Márcsak gondolj arra a 2 millió (!!!) román állampolgárra, amelyik mostantól legálisan dolgozhat Olaszországban, Spanyolországban és – miért ne? – Magyarországon…

  55. nelli

    “A szekularizáció a modern vallástudományi, vallásszociológiai, keresztény teológiai és politikai fogalom. A társadalom egésze mindennapi életéből egy adott vallás és egyház szokásainak kiszorulását, vagy inkább elkülönülésének folyamatát jellemzi. Eredeti, kezdeti jelentése az elvilágiasodás volt.” Wikipedia

    ad. 1: az egyházi törvénybe már nem került be az államvallás kifejezés, ezzel az ortodox egyház a többi történelmi egyházzal egyszintre került, az állam pedig ideológiailag semleges.
    ad.2: minden történelmi egyház folyamatosan feszít szerepéből, tagságából, híveiből, ebben az ortodox egyház sem kivétel (ráadásul náluk beindult a protestáns egyházak térhódítása…).

  56. Tiborc

    “Ami az EU-t illeti, „sajnos” pont abba a pár százezerbe tartozom, amelyik lényegesen jobban fog élni,…”

    Akkor már értem ezt a mosolygós szervilizmust. Nyilván az távolról sem érdekel, ahogy Farkas említette, majd milliók meg még jobban nyomorognak.

    Dehát ez téged nem zavar. Lecseréled öreg Alfa Rómeódat, veszel egy FZ 999-es fotógépet, és teljesen boldognak hiszed magad.
    Igen, vagytok így páran, úgy ahogy Magyarországon is akad jó néhány “ilyen”.

    Amit aztán viszont arcátlanságnak tartok, mégpedig megbocsáthatatlanul:
    Idézlek:
    “Nem tudom, mennyi nálunk a banki hitel és a betétkamat.”

    Na, menj a fenébe kisfiam!!! Belepofázol a világba, gazdasági – politikai elveket hangoztatsz, és nem tudod hazád irányadó kamatait? Komolytalan, hiteltelen senki vagy.
    Esetleg valamelyik “cégnek” fizetett levelezője. Akkor meg javaslom a főnöködnek, hogy a februárra ne kapj egy petákot se!

    Ezt nagyon elcseszted, Kesztió. Az is bolond, aki ezután komolyan vesz téged!

  57. nelli

    ja, és farkas: szőke vagyok, négy csillag a pinkódom, és eltévedek egy kerek szobában, két kavics közül az egyiket elvesztem, a másikat elrontom, mindig a rossz buszra szállok fel, és kérlelem a kalauzt, hogy léccilécci, csak hogy tudd, kivel van dolgod.

  58. Tiborc

    Nelli, ez “folyamatosan feszít szerepéből, ” ugye úgy értendő, hogy veszít?

    Ha igen,akkor én a saját szememmel mást látok. Évente párszor megfordulok nálatok, s minden alkalommal tucatnyi, új, hagymakupolás templomot veszek észre. Van katolikus is, de reformátust újat, vagy felújítottat csak Biharban láttam egyet.

    Az egyházi törvény betűje és szelleme ugye két különböző dolog. Barátaim, ismerőseim információja alapján gondoltam, hogy az ortodoxia nyomulóban van.
    Ha nem, akkor ez csak jó, mert előre csak a progresszív társadalmi folyamatok visznek.
    Gondolom én.
    Remélem igazad van, te látod jól az állapotokat!

  59. Tiborc

    Nelli: ez jó!!! Látom, van humorérzéked! :)

  60. Adminisztrátor

    felkérek mindenkit az írott és íratlan normák betartására, amikor hozzászól ezen a blogon! kezd durvulni a hangnem…

  61. nelli

    kedves tiborc, kapásból 10 református templomot tudok mondani, ami mostanában épült, és még legalább 10-t, amit felújítottak. és katolikus is néhányat, unitáriusról nem is beszélve. hagyjuk már ezt a siránkozást, hjogy milyen rossz nekünk. a román állam ráadásul pályáztat templomjavításra, templomépítésre, komoly pénzeket lehet leszakítani a román államtól.

    a megalomániás közösségi házakról ne is beszéljük, amiket alig-alig használnak ki. az ortodox nyomulás gondolata szerintem a paranoia jele. elég nagy kakiban ülnek az ortodox haverek, a román közvélemény nagyon ellenük van. elég sok román kultsajtót olvasok, alig van egy-egy olyan szám, amiben ne lenne valami egyház/ortodoxia-ellenes írás. szerintem, ha már kesztión számon kéred a tájékozottságot, előbb gyakorold saját magad, az sztem nem tájékozottság, hogy megkérdezem a havereket. meg hogy nem látok épülő/felújított templomokat. nem tudom, merrefele jársz, de a legtöbb útvonalon, városban találkozni velük.

  62. Tiborc

    Adminisztrátor: bocs, de nagyon átvert ez a Kesztió. Komolyan vettem, s leálltam vitázni vele. Nagyon nem kellett volna.
    De azon leszek, hogy ne botránkoztassak meg senkit!
    Sorry…

  63. Karesz

    nelli
    Az állam deklaratívé semleges.A valóság az hogy majdnem minden hivatalos helyen megtalálod a keresztet a falon s a törvényszéken ortodox Bibliára esketnek tanukat.Alternatíva csak annyi van hogy ha nem fogadod el akkor figyelem”vallásonkivülinek” nyilvánítanak és valami semmitmondó esküt mondatnak veled amiben semmi istenség nincs belefoglalava.Szó sincs arról hogy ha netán muszlim vagy a Koránra esketnének vagy ha hindú akkor esetleg a Védákra de még a Káma-Szutrára sem.Mellesleg a muzulmán hit szerint a keresztény rítus szerinti eskü nem érvényes és nem tartandó be.Ha fundamentalista a meggyőződésed akkor egyenesen köteles vagy félrevezetni a “hitetleneket”.Aztán a nagy semmlegességet ott is felfedezheted hogy a nagy Mintuirea Neamului megalomán agyrémet nem a magyar sámánista kultusz felélesztése érdekében emelik,de még a fehér lovat sem ott fogják áldozni Hadúrnak az biztos.Persze közpénzekből, az ateistákéból is.Ha megnézed a tvs hiradókat hetente van olyan hogy mikor milyen halottat szednek elő és csókolják nyálasra mert az állítólag jót tesz a köszvény ellen de lehet hogy a diszkuszsérv is elmulik a szent akciója során.A lényeg hogy vigyél minél nagyobb ajándékot a papnak mert akkor jobban hat.Van ilyen csodatevő ortodox pap errefelé is aki olyan bambapofájú ikonokat vásároltatat a hívekkel laptoppal jár és jópénzért elűzi a kísérteteket.Az imákat a laptop mondja ,addig a pap olvas vagy cigizik nem tudom mert a lejátszó az “replay” pozícióba van állítva és akúrol megy ha esetleg a szellem kiverné a hálózatot.Gyógyítja a meddőséget is de ezt csak éjjel tartott szeánszokon sok fiatalasszony örömére.Állítólag kézrátétellel csinálja de ezt nem tudom biztosan és azt sem hogy az impotenciát hogy oldja meg.Azt mondjuk sejtem hogy az impotens férj meddő feleségén hogy lehet segíteni de hogy a pasas mit szól azt nem tudom mert az ilyen szent emberekkel nem lehet biztosan tudni.Nos csak azért mesélek nektek erről mert most ha az ortodoxia itt terjedőben van akkor ne csodálkozzon rajta senki.Szekularizáció ide vagy oda egyesek tudják hogy kell csinálni.S hogy hány barom van azt nem kell keresni mert ez egy példa arra hogy jőn az magától ha tudod mi kell neki.Aztán ha meg fizet is azért hogy átverik akkor ez maga a kapitalista megvalosulás úgy hogy benne van az egyház biznisz is egyben és mindenki elégedett.Megvan a falúturizmus is nem kell Viagra sem, lombikbéby ,méregdrága klonozás.Egy kanos ravasz papocska elég aki most jut eszembe karácsonyi dalokat énekelt és a templombajárok vehettek kazettát cd-t a gyertyásasszonytól a kapuban jó áron.S akkor azt mondjátok hogy nincs kezdeményezés és marketing meg hogy a managemant meg a nagy nyavalya. Kell ide Eu?(Kell ez az Eu-nak?)

  64. Tiborc

    Nelli, ez durva volt.

    “Az egyházi törvény betűje és szelleme ugye két különböző dolog. Barátaim, ismerőseim információja alapján gondoltam, hogy az ortodoxia nyomulóban van.
    Ha nem, akkor ez csak jó, mert előre csak a progresszív társadalmi folyamatok visznek.
    Gondolom én.
    Remélem igazad van, te látod jól az állapotokat! ”

    Én ezt írtam.

    Te meg ezt válaszoltad:
    “ha már kesztión számon kéred a tájékozottságot, előbb gyakorold saját magad, az sztem nem tájékozottság, hogy megkérdezem a havereket. meg hogy nem látok épülő/felújított templomokat. nem tudom, merrefele jársz, de a legtöbb útvonalon, városban találkozni velük. ”

    Azt hiszem, nem kell ragozni mértéktelen “toleranciádat”, egy “tudatlannal” szemben. Hát kösz…

    Kár, mert szerettem volna még pár dolgot megtudni, autentikus forrást láttam benned. Úgy látom azonban, hogy onnan fentről, a magas paciról lefelé ilyen stílus járja…

  65. Tiborc

    Karesz, akkor most kinek higgyek???
    Én csak egy mezei egyetemi oktató vagyok egy katolikus campuson, évente 4 – 5 alkalommal járok Erdélyben.
    Az ortodoxia, mint bigott vallás terjedéséről egyik forrásom a váradi püspökség jeles személyisége volt.

    Mit gondoljak?

  66. kesztió

    Azt hiszem, Tiborc, most nagyon bemutatkoztál. Pedig milyen jó volt ez a blog, amíg komoly emberekkel, komoly dolgokról lehetett vitatkozni.

    Irigyled tőlem, hogy a csatlakozás nyertese vagyok? Ennyivel könnyebb, kényelmesebb hozzáállás a „dögöljön meg a szomszéd kecskéje is”, mint élni azokkal a lehetőségekkel, amik MINDENKI számára adottak egy frissen csatlakozott tagállamban, és amiről tulajdonképpen ez a blogbejegyzés is szól, ha nem vetted volna észre?!

    De te megint jössz az összeesküvéselméleteiddel, mert ugyebár az uniós maffia, és még véletlenül sem a versenyképtelenség, alacsony termelékenység, rossz minőség viszi csődbe a cégeket.

    A diskurzusod logikája alapján a rendszerváltás is súlyos hiba volt, mert figyelemreméltó tömegek élnek rosszabbul (vagy legalábbis AZT HISZIK, hogy rosszabbul élnek), mint a kommunizmusban. El kellett volna menned január 26-án Ceauşescu sírjához, hogy vess egy pillantást a nosztalgiázó tömegre, magyarán azokra, akiket hozzászoktattak, hogy tessék-lássék munkával meg lehet élni, meggazdagodni pedig kizárólag lopással, csalással és még véletlenül sem tisztességes munkával lehet. Gratulációk.

    Igenis zavar, hogy a csatlakozásnak vesztesei vannak, de én valahogy pragmatikusabban, nem összeesküvéselméletekkel és olcsó, gazdagok elleni uszításokkal próbálom elütni a dolgokat.

    Látom, az Alfa Romeóba és a fényképezőgépbe mindenki beleakad. Én nem süllyedek oda, hogy boncolgassam, milyen márkájú a kocsid, a konyhabútorod, melyik divatcégnél rendeled a zoknidat és az alsógatyádat, de ha már itt vagyunk, tartanék neked egy bár részleges, de annál töredelmesebb „vagyonbevallást”:

    1. a fényképezőgépet 400 USD-ért vettem újan az USA-ból. Lécci, nézz már körül, milyen gépeket vehet egy komoly amatőr ezért a horribilis összegért.
    2. Az Alfát 6 évesen vettem, egy új Logan áráért. Bocsánatodért esedezem, hogy van pofám egy, amúgy a magyarországi autópark átlagéletkoránál idősebb kocsit birtokolni, amikor milliók éheznek a fejlődő országokban.

    Látom, a blogokban egyre inkább bevett figura, hogy feltételezgetünk valakiről, amit a következő bejegyzésekben már készpénznek vesz a kellően elfogult olvasó. Nos, semmi közöd, hozzá, ki vagyok és ki nem, de azért áruljam el, hogy:

    1. Nincs főnököm, vállakozó vagyok.
    2. A pénzemet állandóan (vissza)forgatom, bankkölcsönhöz még nem volt szükségem és alkalmam folyamodni, műszaki vagyok, NEM közgazdász, a pénzt NEM én kezelem a cégnél, nem látom be, miért kellene, hogy naprakész információim legyenek a hazai bankrendszerről. De te ezt biztos jobban tudod…

    És ami az „arcátlanságot” illeti: Gondolom, nem várod el, hogy a kisfiamozást minősítsem, szerintem Attila blogjában szomorú precedenst teremtettél, köszönet érte.

  67. Tiborc

    Kesztió, no comment!

  68. kesztió

    Kényelmes álláspont.
    De tényleg, maradjunk inkább ebben.
    Tiszteletem.

  69. nelli

    na, részemről ez az utolsó bejegyzés itt. kellemes gyűlölködést.

  70. Adminisztrátor

    javaslom mindannyiunknak, lépjünk tovább. most Budapesten zajlik az élet :)

  71. Karesz

    T.Tiborc
    A fenti szöveg minden betűje igaz,nem szokásom linkelni még akkor sem ha a stílusom erre enged következtetni.Apró ügyben tanúskodtam persze esketni kell és akkor eset meg velem az eset tehát autentikus forrás.Az csak hab a tortán hogy katolikus létemre valami komunistás úttörő hűségesküt ismételgettem el szóról-szóra mert nem akartam arra a könyvre tegyem a kezem.Erről ennyit.Az általam emlegetett pap neve Pomohaci valami és nagyon népszerű itt Maros megye táján de messzi földről felkeresik mert ami igaz igaz tud a pasas.A szentkultusz fetisizmussa biztos számodra nem ismeretlen ami most valosággal dühöng itt errefelé mert hatalmas üzlet csodatevő szentek holtteste, az a legmenőbb ipar.Valoságos exodusok kelnek útra országszerte vonulnak s állnak napokig sorba csak azért hogy megsimogassák a halott ruháját ami már sokszor szutykos a sok csóktól tapogatástól. Nos mit gondolj azt Rád bízom de ha erre jársz látni fogod.Az azonban túlzás hogy ez a magyarságot érintené mondjuk úgy hogy valaki átigazol hozzájuk.Nem ez az ők bulijuk nyugodj meg.Mi nézzük aztán ….én leíróm mondjuk nektek hogy ti is…Ja és extrém esetben lehet hogy valaki közülünk is mondjuk azért hogy visszacsalja a szeretőjét ,nyom a popa szebébe egy pár eurot mert soha sem lehet tudni hogy hátha van valami ismeretsége.Tudod itt mindent úgy intéznek hogy van-e ismerős?
    Üdv a “Krisztusban szeretett Testvéreknek” (és nem csak nekik)

  72. Tiborc

    Kedves Karesz!

    Valami hasonlókról halottam és is, persze csak pletykaszinten. Köszönöm, hogy megerősítetted.
    Azt meg most már végképp nem értem, hogy a bűbájos Nellike miért pökte ide utolsó beírását.
    Hacsak esetleg mégis igaz lebukott barátunknak a többnickűsége. Így érthető lenne.

    Még egy kérdés. Te is tapasztalsz valami óriási szakadékot, az erdélyi “köznép”, és a láthatóan elefántcsont-toronyba zárkózott értelmiség között?

  73. Karesz

    Tiborc légy megbocsájtó mert vannak kik nem tudják mit tesznek.Lehet csak idegesek és nem tudják érzelmeiket fegyelmezni Nem is csoda.Ellenséget látunk egymásban holott mindenkit valami közös hoz ide.Erre kell figyelni.nem hiszem hogy baja volna veled lehet csak heccelnek és te vetted a lapot.Ennyi.
    Nos az értelmiség az olyan amilyen lehet akkor ha nem törekszik lépést tartani a jelennel úgy hogy a régi értékrendszert is átmentené a jövőbe.Sokan nem igazán értik mi történik és haszontalannak érzik magukat aztán elvonulnak a toronyba.Nem mindenki ,van aki a nyájjal marad és ez látszik a nyájon is.Amúgy a dolog sokkal összetettebb mint arról pár sorban lehetne irni.Az mindenképpen reménykeltő hogy itt a netten már találsz egy pár olyan embert akivel egy csapatban bármilyen kampányban a földbe döngölnénk egy pár sztárpolitikust csapatával együtt.Ez már pozitívum és egyre bővül az aktivizáltak száma.
    Üdv.

  74. Roy Kaumo

    I really like your writing style, good information, thanks for posting :D . “God save me from my friends. I can protect myself from my enemies.” by Claude Louis Hector de Villars.

  75. elektro zigarette

    flooring safety is a great deal a lot more critical for more substantial cars this kind of as trucks. As mentioned before individuals that have big vans in all probability us them for company functions or perhaps for other dirty hobbies such as heading mudding in them. Taking care of your truck is like taking care of a pet such as a canine, you maintain it clean, preserve up the upkeep on it, get the oil alterations on a regular basis, you get my stage. So why would you not get substantial quality flooring lining for your truck? Most people do simply because it is just a single of the principal requirements that are extremely viewed as. You will probably invest a great deal of time driving your truck which signifies that if you really don’t have them, your carpet in your vehicle can corrode quickly and will depart your carpet ruined. It’s not nearly as basically or easily doable to modify the carpet in your car; once it’s messed up you have to deal with it so this is another purpose why you really should make investments in some high excellent floor mats.

  76. free psp downloads

    This really answered my problem, thank you!

  77. Levis rencontre

    It’s actually a terrific along with beneficial part of info. We are pleased that you just distributed this particular strategies around. Make sure you stay united states up to date like this. Appreciation for discussing.

  78. Celesta Sheikh

    I have learned some new things from your web page about computers. Another thing I have always imagined is that computer systems have become an item that each household must have for a lot of reasons. They provide convenient ways to organize households, pay bills, shop, study, tune in to music and also watch tv shows. An innovative solution to complete these types of tasks is by using a laptop. These computer systems are mobile ones, small, effective and portable.

  79. vacaturen

    Hi, Neat post. There is a problem with your web site in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a huge portion of people will miss your great writing because of this problem.

  80. organic search engine optimization

    yahoo is so cool, when i am bored i just surf the web and see what i can find to entertain me. good job