Osztrák vircsaft

A mai Népszabadsághoz csomagoltak egy csinos kis reklámfüzetet, ami “az élmények zöld szigetét” ajánlja a kedves olvasók figyelmébe. A tényleg rendkívül igényes és szemet gyönyörködtető prospektus a kerékpártúrákon át a családi üdülésen keresztül a forróvizes forrásokig mindent tartalmaz, ami csak egy környezettudatos turista számára fontos lehet. Arra külön gondot fordítottak, hogy minden, de minden kép és szó azt sugallja: akik ott élnek, a természeti kincsek védelmét tartják a legfontosabbnak. Erre utal az egész tartomány közös jelmondata is: Ausztria zöld szíve.

A csili-vili prospektus kiadója ugyanis nem más, mint Stájerország. Igen, az a vidék, ahol két olyan bőrgyár is működik, amelyik évek óta gátlástalanul ontja a szennyet a Magyarországra érkező Rábába. Azt hiszem, ritka nagy pofátlanság éppen most egy ilyen reklámkampány, amikor végre nagy nehezen a magyar kormány rászánta magát az erőteljesebb fellépésre az igényessége miatt sokszor irigyelt Ausztriával szemben. Úgy látszik, azért a sógoroknál sem minden olyan zöld (szó szerint). Vagy legalább náluk is előfordul, hogy a szemét eltakarítását a szomszédba való átlapátolással akarják megoldani. Erkölcsileg ez a magatartás persze csak a legsúlyosabban minősíthető. De az is biztos: én még véletlenül sem fogom betenni a lábam Stájerországba fizető turistaként. Remélem, ezzel nem maradok egyedül.

15 válasz: “Osztrák vircsaft”

  1. Farkas

    Azért én kiegyeznék azzal, ha Magyarországon századakkora vircsaft lenne, mint Ausztriában.
    Mert ott nem állami szinten folyik a bűnözés…

  2. M.Zoli

    Erről a koszos cigány ügyről (http://belpol.transindex.ro/?hir=14324) valamit hallhatunk-e? Magyarországon egy államelnök vagy miniszterelnök mire számíthatna egy ilyen eset után?

  3. kesztió

    Zoli,

    Bármennyire is furcsának tűnik, az államelnök JOGILAG nem követett el bűncselekményt.

    1) A kamerás telefon „elrablása” ugyan bűncselekmény, de csakis akkor ha az újságírónő feljelentést tesz, HIVATALBÓL nem indítanak eljárást ilyen esetekben. Márpedig az újságírónő nem tett feljelentést.

    2) A nyivános cigányozás ugyan bűncselekmény, de senkinek sem szabhatod meg, hogy magánbeszélgetés alkalmával kit hogyan minősít. Az államelnök márpedig tipikusan magánbeszélgetés-jellegű szituációban (saját kocsijában) mondta, amit mondott – nem tudta, nem is tudhatta, hogy ki fog szivárogni a kommentárja.

    Így az elnök maximum ellenszenvre vagy morális nyomásra számíthatna az eset után – bárhol a civilizált világban. Habár erkölcsi kötelessége lenne az azonnali lemondás ilyen helyzetben, sajnos vagy nem sajnos, ezt jogi eszközökkel nem lehet kierőszakolni.

  4. M.Zoli

    Azt hallottam a tegnap a román BBC híradóban, hogy a DiszkrEllenesTanács ülésén komoly vita volt az üggyel kapcsolatban. Asztalos szerint az alkotmány ugyanis mentesíti az elnököt nyilvános, politikai nyilatkozatai, állásfoglalásai kapcsán a büntetőjogi felelősségtől, ellentétben magánbeszélgetéseivel.

    Amerikából egy 7 éves hír, de mégis tanulságos: a mostani elnökjelölt asszonyka heves vita közepette 30 évvel ezelőtt, magánbeszélgetés során elejtett antiszemita megjegyzéséről szól.
    http://archives.cnn.com/2000/ALLPOLITICS/stories/07/16/hillary.book.response.02/index.html

  5. ShalomAlechem

    Szevasz, Kesztió!

    Hogy vannak az ülőgumóid, te elcseszett Donkihóte? :)

    Mit szólsz, lehagytatok bennünket:

    “Lemondott Románia bécsi nagykövete, mert a bukaresti átvilágító testület jelentése szerint együttműködött a kommunista titkosszolgálattal.
    A román törvények szerint a köztisztviselőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy együttműködtek-e a politikai rendőrséggel.
    Ha közlésük hamisnak bizonyul, büntetőeljárásban vonhatók felelősségre, igaz, előbb fellebbezhetnek is az átvilágító testület jelentése ellen.”

    Magyarországon ezzel szemben zavartalanul virulhatnak a besúgók az MSZP-től a Fideszig.

  6. kesztió

    Na jó, hát megegyeztetek, hogy én is szekus(ivadék) vagyok. Ez esetben nekem is le kéne mondanom, nem?
    És ez garantáltan nem történt meg, sőt, én is zavartalanul virulok.

    Akkor végül lehagytunk titeket, vagy sem? :P

  7. ShalomAlechem

    Várjál még, majd ha egyszer rájönnek… :)

    Semmi se ment meg majd a miniszterségtől… :)

    Kesztió, egyébként több téren lehagytatok bennünket.

    A rossz utak, a félrevezett emberek, és a korrupció viszont nálunk Európa Első!!!

    Hazudozásban meg világcsúcs.

    -

    Megkérdezhetek valamit? Előrebocsátom, nem sértésképpen, nehogy elkezdj puffogni megint!

    Szóval.

    Mi a búbánatnak kell neked újra és újra felvállalni a szélmalomharcot egy – egy (többnyire!!! deviáns) kisebbség érdekében?

    A mostani kritikád egy ideális ország, ideális közegében állná meg a helyét.

    De ez nem az!!! Ezeknek az altesti humorra indul meg a hahotájuk, ha tetszik, ha nem. (Gondolj a Heti Hetes című szörnyűségre!)

    Nem mentél kicsit messze, térben és időben? Vagy gondolod, hogy változtatni tudsz rajtuk?

    Megértették valójában az írásodat?

    Vagy csak nevetség tárgyává tetted magad?

    Hát ilyenek járnak a fejemben….

  8. kesztió

    Shalom,

    A válaszom egyszerűbb, mint gondolnád.
    Ne feledd, kisebbségi sorban nőttem fel. Így saját bőrömön tapasztaltam, milyen, ha a többség értetlenségébe, sőt, megvetésébe ütközöm, és hiába magyarázok nekik, egyszerűen süket fülekre találok.

    Ilyen esetben kétféle magatartás alakulhat ki bennünk, kisebbségiekben:

    (a) Empátiával viseltetünk sokféle kisebbséggel szemben – többnyire olyanokkal, melyek nem számíthatnak megértésre a többség részéről,

    (b) „Az apám vert engem, hadd adjam vissza a kölcsönt a fiamnak” elv alapján ugyanúgy viszonyulunk a különböző kisebbségek felé, mint ahogy a többségtől a saját bőrünkön tapasztaltuk.

    Sajnálom, hogy az erdélyi magyarok többsége a (b) magatartást választotta. :(

    Azonkívül tudod, Shalom, sokkal hitelesebb a dolog, ha mi, heterók állunk ki mellettük – pont úgy, ahogy egy román értelmiségi tollából jobban esik egy korrekt, jóindulatú írás rólunk, mint egy magyaréból…

  9. ShalomAlechem

    Érteni vélem…
    De akkor is megelőzted korodat….
    Ha egyszer majd elveid tendenciózusan megvalósulnak, akkor is…
    Ráadásul szembemégy a napi politikával, amely teljes gőzzel az összeugrasztásra, egymás elenni hergelésre, a megosztásra törekszik…
    Nyilván, ha mindenki utál mindenkit, szavakban esetleg tettekben is, akkor a rezsim vezetői azt tesznek amit akarnak.

    Aztán írtál egy érdekes sort:
    “Sajnálom, hogy az erdélyi magyarok többsége a (b) magatartást választotta.”
    Nekem erről az jut eszembe, olvasva az erdélyi blogokat, fórumokat, hogy az oda író erdélyi magyarok most az általad leírt módon törlesztenek az anyaországiaknak.
    Amit kaptak Ceausescutól, adják tovább nekünk. Gátlástalanul, válogatás nélkül mindannyiunknak.
    Hivatkoznak 2004 decemberére, ami természetesen a magyarság örök szégyene marad, de miért rontanak neki azoknak is, akik akkor is, most is, mellettük állnak?!
    Ezt tanulták, másra nem képesek? Mondjuk némi disztingválásra?!

    Hogy is van ez?

  10. ShalomAlechem

    …elleni…
    Bocs.

    Attila!

    Mit szólsz főnököd csíksomlyói ajándékához?! :)

  11. ShalomAlechem

    Attila!!!

    “Bojkottot hirdetettek osztrák áruk vásárlására hazánkban
    Kétoldalú tárgyalások kezdődnek a Rába habzásáról

    Szerdán tartja első ülését Szentgotthárdon a Rába-akciócsoport, amelynek létrehozásáról május 22-én állapodott meg a magyar és az osztrák környezetvédelmi miniszter. A testület feladata, hogy javaslatokat tegyen a Rábát osztrák oldalon érő szennyezés megszüntetésére.

    Egy másik környezetvédelmi ügy is terheli a két ország kapcsolatát: Szentgotthárd osztrák oldalán hulladékégető-művet terveznek építeni, amely ellen a Pro Natura Szentgotthárd (Pronas) szervez tiltakozásokat. A szervezet emiatt, valamint a Rába szennyezése miatt, hogy nyomást gyakoroljanak a munkacsoportra, bojkottot hirdetett osztrák áruk vásárlására Magyarországon – tudatta közleményében a Pronas.

    Május elején a posztjára frissen kinevezett Fodor Gábor visszavonta a Rába szennyezéséért felelős egyik bőrgyár, a burgenlandi jennersdorfi üzem vízjogi engedélyéhez adott magyar hozzájárulást (a másik két gyár nem is kért ilyet). Korábban Persányi Miklós, az előző miniszter novemberben adott fél év haladékot a habzás megszüntetésére, azután, hogy az osztrák környezetvédelmi miniszter 2006. közepéig ígérte meg habzás megszüntetéséhez szükséges technológia kiépítését, ám jelenleg is csak a vita zajlik arról, milyen műszaki megoldást válasszanak. Eközben azt hangsúlyozzák, hogy a gyárak nem lépik túl a szennyezési határértékeket, továbbá egymásra mutogatnak az érintett tartományok és a szövetségi minisztérium.

    “Teljesen kizárt”, hogy Ausztria leállítsa a jennersdorfi bőrgyárat – nyilatkozta az APA osztrák hírügynökségnek a környezetvédelemért is felelős minisztérium vízügyi osztályának vezetője a magyar miniszter döntésének másnapján.

    Ezután Sólyom László tarthatatlannak és cinikusnak nevezte az osztrák hatóságok időhúzó magatartását.

    Ezt követően állapodott meg a két tárcavezető, hogy szeptemberig konkrét javaslatokat tesznek a habzás és a megnövekedett sótartalom megszüntetésére.

    FH”

  12. idoor

    Helyes ha szólnak a Rába szennyezése miatt, de nézzünk körül a saját portánkon is.

    Magyarország egy piszkos és rendetlen ország függtelenül az osztrák szennyezéstől.

    Az erdők a falvak és városok zöldterületei tele vannak szemétel, eldobált hűtőszekrényekkel, gumiabroncsokkal és építési hulladékkal, Dunába ereszti Budapest a tisztítatlan szennyvizét és ez az öszes keletkező viz legalább 80%. Egyszerűen tragikus ami ebben az országban van.

    Lenne mit tanulnunk az osztrákoktól. Azok rendet és tisztaságot tartanak mindenhol.
    Ott elképzelhetetlen, hogy valaki kihordja a hulladékát az erdőszélre műanyagzsákban.

    Mégis hordák járnak Ausztriába a szeméttelepkre személyautós utánfutókkal vagy kistehetautókkal és mindenféle lomot hazahordanak a kicsi haszon reményében. Majd ezek az emberek az eladhatatlan szemetet egyszerűen eldobálják.

  13. sandy springs computer repair

    Would you be thinking about exchanging links?

  14. Jefferey Mccray

    Thanks for the tips you write about through your blog. In addition, several young women exactly who become pregnant tend not to even try to get medical care insurance because they have anxiety they probably would not qualify. Although a few states now require that insurers produce coverage regardless of pre-existing conditions. Fees on most of these guaranteed options are usually larger, but when taking into consideration the high cost of health care bills it may be a safer route to take to protect a person’s financial potential.

  15. elektrische zigarette kaufen

    I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays..