Tusnádfürdői emlék

A régi szép időkben Orbán Viktor szívesen tette a belpolitikai viták témájává a környező országokban élő magyarok ügyét, szombati, Tusnádfürdőn elmondott beszéde ehhez képest gyökeres fordulatot jelent: a határon túlról üzent haza. A váltás azért is feltűnő, mert a kisebbségben élők helyzetét áttekintő elemzése – hát, hogy is mondjam finoman – meglehetősen elnagyolra sikerült. A Fidesz elnökének előadása lényegében egyetlen mondattal szólította meg a Romániában élő magyarokat: maradjanak egységben és tartsanak ki az autonómia ügye mellett. Ez azért elég sovány, ha arra gondolunk, a korábbi években a román sajtó is hetekig megélt Orbán aktuális beszédének (félre)magyarázásából.

Azt hiszem, ezzel a gesztussal vált hivatalossá a Fidesz vezetésének már jó ideje meghozott döntése: a kisebbségi ügyeket jegelni kell, mert egyáltalán nem kifizetődő feszegetésük a választási küzdelemben. Nagyjából ennek szellemében folyt le a tavaszi kampány is, de ne felejtsük el, ősszel még egy megmérettetés következik, ahol a párt szeretné kárpótolni magát az áprilisi vereségért. Ebben a helyzetben pedig nem akarnak kockáztatni.

A tusnádfürdői beszéd szépen csomagolt búcsú a korábbi fideszes nemzetpolitikától: a határon túl élő magyarok bekapcsolódhatnak a “hazugságok” elleni összmagyar harcba, egyébként viszont a problémáikat oldják meg maguk. Segítséget legföljebb uniós szinten várhatnak az ellenzéki párttól – Brüsszel túl messze van attól, hogy az ott elhangzó mondatok komolyan befolyásolják az anyaországi közéletet.

A többi már csak emlék…

7 válasz: “Tusnádfürdői emlék”

  1. Kelemen Attila

    Szerinted az, hogy nem jelentek meg határon túli témák a választási kampányban, az egy rossz fejlemény? Én kimondottan örültem neki…

  2. Adminisztrátor

    Nem minősítettem, csak konstatáltam. A “régi szép időkben” ironikusan értendő. Csak arra akartam fölhívni a figyelmet, hogy legalábbis furcsa az a témaválasztás, pontosabban témakerülés, ami az Orbán-beszédet jellemezte, tekintettel a helyszínre és az időpontra. Egyébként nekem sem hiányzott a választási kampányból a HTM-tematika…

  3. Mohamed Chessor

    Something else is that when evaluating a good internet electronics retail outlet, look for online stores that are constantly updated, always keeping up-to-date with the most current products, the perfect deals, plus helpful information on goods and services. This will ensure you are getting through a shop that stays ahead of the competition and provide you what you should need to make knowledgeable, well-informed electronics buying. Thanks for the important tips I have learned through the blog.

  4. roswell computer repair

    You definitely know how to bring an issue to light and make it important. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

  5. Rashad Kluka

    Fabulous data, I wish I might be so open minded and creative. Excellent work. Thanks http://comicbloc.com/cerebro/story.php?id=335384

  6. Mary

    Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Fantastic. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

  7. Darwin Guitterez

    What you said made . But, picture this, what if you integrated a little bit more? I am talking about, I do not tend to teach how to run your blog, but what if you actually added something which could get people’s attention? Just simply like a video clip or maybe a photo or even 2 to obtain viewers psyched concerning what youve got to say.